Deve Güreşi, özellikle Ege'nin belli kesimlerinde büyük ilgi ile izlenen bir etkinlik...
Genellikle bir "Yörük Geleneği" olarak bilinir ve kış aylarında sergilenir.
Yüzlerce deve birbiri ile kapışır, kendi klasmanında birinciliği alan deveye ve sahibine çeşitli hediyeler verilir.
Kapışmalaların klasmanları da şöyle: Ayak, orta, başaltı ve baş...
Geçtiğimiz hafta Bayraklı'da gerçekleştirilen "deve güreşlerini" izleyenlerin sayısı 35 bin civarındaydı.
Smyrna Meydanı'nı tıklım tıklım dolduran bu güreşler, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ'ın himayesinde yapıldı.
Gösterilere doyamayan vatandaşlar "Karabağ, bi daha" diye tezahürat yaptı.
Tertip komitesinin başında, Alpaslan mahallesinin medyatik muhtarı İbrahim Varol'un yanı sıra
"Özer Öztürk, Veli Kaçan, Mehmet Yavaş, Tayfun Bayır vardı.
* * *
İbrahim Varol'un hedefi büyük...
Alpaslan Muhtarı, "Amacımız, 1-2 yıla kadar Guiness Rekorlar Kitabı'na girebilmek" diyor bir sonraki deve güreşlerinin Tire'nin Gökçen beldesinde yapılacağını söylüyor.
kentten
Kahvenin saksılarına ne oldu?
Egemen'in Kahvesi, Karşıyaka'nın simge köşelerinden biri...
Bostanlı Şehitler Bulvarı'nın hemen girişindeki bu mekanın kurucusu Nihat Egemen'i geçtiğimiz yıllarda kaybettik.
Ve, dükkan Nihat Egemen'in iki oğlu Hamza ile Metin'e kaldı.
Bu iki kardeş o günden bu yana Egemen'in Kahvesini ve bu kahvenin geleneklerini sürdürüyor.
Egemen'in Kahvesi nargilesiyle ve geceyarılarını aşan sohbetleriyle ünlü.
Bu sohbetlerde emekli valileri, belediye başkanlarını, bürokratları, generalleri, savcıları ve sanatçıları bulabilirsiniz.
Geçtiğimiz günlerde Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak da buradan geçti ve sonra Egemen kardeşlere dörtbeş saksı çiçek getirdi.
Egemen kardeşler, Belediye Başkanı Durak'ın bu jestini değerlendirdi ve özel bir düzenleme ile dükkan önüne sıraladı.
Garsonlar arasında görev bölümü yapıldı ve bu çiçeklerin sulanması da paylaşıldı.
Ne var ki, 3-4 gün sonra Belediye Zabıtası'ndan iki kişi Egemen'in kapısına dayandı, "Bu saksılarınız yasalara aykırı" diyerek cezayı kesti.
Oldu mu ya?
hayattan
"Kaliteli yemek" derken restoran sahibi oldu
Kendilerine ait dersanenin personeline yaptığı zeytinyağlı yemeklerinden yiyen dostları ısrar edince Birsen Kayaönü, "Zeytinyağlı Yemek Restoranı"nı açmak zorunda kalmış.
Midilli Adası'ndan Eskifoça'ya yerleşen bir babanın ve mübadele yıllarında Yunanistan'dan gelip Bağarasına yerleşen bir annenin en küçük kızı olan Birsen Kayaönü, annesine yardım ederken tanışmış zeytinyağlı sebze yemekleriyle.
* * *
Yurdun çeşitli yörelerinde çalışkan, kaliteli yemek yapmayı seven ve bilen 5 ev kadınıyla yola çıkarak Karşıyaka Çarşısı'nda Zeytinyağlı Yemek Restoranı'nı bir numara yapmışlar.
* * *
Şu günlerde lahana, enginar, kereviz, karnabahar, yer elması, brokoli, cibez, radika, arapsaçı, turp otu, şefketi bostan, kuzu kulağı, pancar, rezene, pırasa, enginar, enginarlı pilav gibi o gün pazarda ne varsa en tazesiyle alınan sebzeler Birsen Kayaönü önderliğinde Ferahnaz Aras, Seval Cusinsa, Hayal Hasçilingir, Ayşe Atlas, Şahide Özcan'ın hamarat elleriyle hazırlanıyor.
küpe
Kötü insanları ahmaklara tercih ederim. Çünkü, hiç olmazsa arada sırada kötülüklerine ara verirler.
Salacrou