İdil Biret, Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi yararına konser verecek.
Türkiye'nin "harika" çocuklarındandı. Müziğe ilgisi 2 yaşında başladı. 5 yaşına geldiğinde olağandışı müzik yeteneği, "absolut" kulağı ve duyduğu her parçayı anında ve eksiksiz olarak piyanoya aktarabilme yeteneği ile Türk ve Avrupalı müzik çevrelerinin hayranlığını kazandı. İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün talimatı ve Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in özel ilgisiyle, TBMM'nin kendi adına çıkardığı özel yasadan yararlanarak yedi yaşında ailesiyle birlikte Fransa'ya gönderildi.
* * *
Paris Konservatuvarı'nda Nadia Boulanger'nin öğrencisi oldu. Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff gibi hocalarla çalıştı. Küçük yaşta Kempff'in hayranlığını kazandı ve 11 yaşında iken onunla Paris'te Champs-Elysees'de Mozart'ın İki Piyano İçin Konçertosu'nu çaldı. Paris Ulusal Konservatuvarı'nı Yüksek Piyano, Eşlikçilik ve Oda Müziği dallarında birinci olarak bitirdiğinde 15 yaşındaydı. 16 yaşından bu yana dünya sahnelerinde yerini aldı.
* * *
Amerika'daki ilk konserini 21 yaşında, Rachmaninoff'un Üçüncü Piyano Konçertosu'nu çalarak Erich Leinsdorf yönetimindeki Boston Filarmoni Orkestrası ile gerçekleştirdi. İlk Rusya turnesini piyanist Emil Gilels'in çağrısı üzerine yaptı ve bu ülkede büyük başarı kazandı. Yıllar içinde bu ülkede yüze yakın konser verdi. Beş kıtayı kapsayan sayısız konserlerinde Atzmon, Copland, Kempe, Keilberth, Sargent, Monteux, Fournat, Leinsdorf, Pritchard, Scherchen, Rozhdestvensky, Mackerras gibi ünlü şeflerle çaldı, Montreal, Berlin, Montpellier, Nohant, Royan, Dubrovnik, Atina, Ankara ve İstanbul festivallerine katıldı.
* * *
Boston Symphony, Orchestre National de France, Orchestre Suisse Romande, London Symphony, Leningrad Philarmonic, Leipzig Gewandhaus, Dresden Staatcapelle, Tokyo Philarmonic, Sydney Symphony ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde dünyanın her yerinde konserler verdi.
1986 yılında, Beethoven'ın dokuz senfonisinin Liszt tarafından yapılan uyarlamalarını, kayda aktaran ilk piyanist oldu.
Çağımızın en önde gelen piyano sanatçılarından İdil Biret'den sözediyorum. Muhteşem Sanatçımız İdil Biret, Datça'daki Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi yararına müzikseverlerle buluşacak. Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi'nin yaratıcısı, Başkanı Nevzat Metin, İdil Biret piyano konserinin, Datça'daki Amfi Tiyatro'da 3 Temmuz Pazar günü gerçekleşeceğini, saat 21.00'de başlayacağını bildirdi.
* * *
Muğla'nın Datça ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Yakaköy'de 17 Temmuz 2010 tarihinde kurulan 'Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi'nin (UKKSA) bugüne değin birçok kültür ve sanat etkinliğine imza attığını vurgulayan Nevzat Metin, "Gönül Birliği İmece Dostları" olarak yanımızda gördüğümüz kişiler, kurumlar, sanatçı dostlarımızla bugün geldiğimiz noktada çok mutlu ve umutluyuz.
edremit'ten
Kılıç neden aday olmadı?
Yolumuz Edremit'e düştü. Karşımızda Belediye Başkanı Tuncay Kılıç var.
Kılıç, milletvekili adaylığını niçin kabul etmediğini açıklarken, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi'nden ikinci sıra milletvekilliği adaylık teklifi yapıldığını fakat kendisinin bunu kabul etmediğini vurguluyor.
Bir soru:
"MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli, Edremit'e neden gelmedi?"
Cevap: "Sayın Bahçeli ile hiçbir sorunumuz olmadı. Bazı parti üyelerinin varlığımı kabul edemeyen tavırlar göstermeleri ve çekememezliklerinden dolayı, genel başkanımız Çanakkale'den Edremit'e geçmemiştir. Edremit halkı da tepkisini partimizi 3. sıraya düşürerek göstermiştir. Halkımız bu konuda sonuna kadar haklıdır."
Bir soru daha:
"MHP'den istifa etmeyi düşünüyor musunuz?"
Cevap: "Milliyetçi Hareket Partisi Teşkilatı beni isterse devam ederim. İstemezse Edremit halkına dönerek halkım için hayırlısı neyse onu yaparım. Benim için öncelikli olan Edremit halkıdır.
küpe
Şiir çok gereklidir, ama neye gereklidir bilmiyorum.
Jean Cocteau