Engelli eğitimi ve zorluklar
Aşkın Nehir altı yıldan bu yana, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin yönetici ve ortağı...
Bu ilginç adam "Ben engelli olmanın ne demek olduğunu çok iyi bilen birisiyim. Ayrıca, altı yıldır engellilere eğitim veren kurumlarda yönetici olarak çalışıyorum" diyor ve yüz binlerce engelliye eğitim veren özel eğitim kurumlarının 40-50 bin kişiye istihdam sağladığını vurgulayıp ekliyor:
"Ülkemizde özel eğitim kurumları 2006 yılı itibarı ile Milli Eğitim Bakanlığı'na geçti. Bu, o kadar hazırlıksız ve o kadar donanımsız bir geçiş oldu ki, ortalık sürekli olarak yönetmelik değişiklikleri ile düzeltilmeye çalışılıyor. Temel olmayınca yapılanlar da verimli uygulanamıyor."
***
Aşkın Nehir'in açıkladığına göre, engelli bireyin eğitim alabilmesi için gerekli olan Sağlık Kurulu raporlarının alınması da başlı başına aileye ve çocuğa eziyet oluyor. Hastanede rapor aşamasında "Senin çocuğun deli mi?" diye soruluyor ailelere. Okullarda öğretmenler "Çocuklarınızı bu eğitim merkezlerine göndermeyin" diyebiliyor. Bu çocuklar ve aileleri üzerinde bir çevre baskısı kuruluyor. Soruyorlar "Bu çocukların deli okulunda işi ne?" diye...
Ve, Aşkın Nehir noktayı koyuyor:
"Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan engellilik ve özel eğitim ile ilgili yöneticilerimiz, bilim insanlarımız, uzmanlarımız,akil insanlarımız, öğretmenlerimiz, din adamlarımız ve halkımız bir şeyler yapmalıyız."
Palas Pandıras sergi...
1966 Manisa Gölmarmara doğumlu. İlk ve orta öğrenimini İzmir'de tamamladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Uygulamalı Sanatlar Bölümü Grafik Ana Sanat Dalı'ndan 1991 yılında mezun oldu. DEÜ Sosyal Bilimler'deki yüksek lisans eğitimini yarım bıraktı.
Olay kahramınımızın adı Sadık Pala.
1982 Yılında Tercüman Çocuk Dergisi'yle başladığı basın çizerliğine, Yeni Asır Gazetesi, Gıcık Dergisi, Yeni Ekonomi Gazetesi, Spor Dergisi, Demokrat Ege Gazetesi, Gümgüm, Gırgır, Fırt, Limon, Mustafa, Sinek, Ustura, Arıza Mizah dergilerine, Türkiye Çocuk Dergisi'ne, Zaman Gazetesi, Gözlüklü Martı, Tercüman Gazetesi, Evet Gazetesi ve Star Gazetesi'nde devam etti. Halen Dokuz Eylül Gazetesi'nde çizmektedir.
İlk Çocuk Gazetesi olan Kıpırdak'ın görsel yönetmenliğini ve yayın yönetmenliğini yaptı. Çeşitli yayınevlerine, Talim Terbiye Kurullarından onaylanmış ders kitapları resimledi. 8 dile çevrilen iki bine yakın atasözü ve deyim resimledi.
Yurtiçi ve dışında birçok yarışma ve sergilere katıldı. Eserleri sergilendi, albümlerde yer aldı. 40 civarı ödülü bulunmaktadır.
Bir grup çizerle "grafik mizah" sergileri açtı. Bu sergilerde bir ilki gerçekleştirerek "Gravür Karikatürleri" izleyicilerle buluşturdu. Grafi 2000 com sitesine karikatürler çizdi ve aynı isimle Kanal D'ye yapılan programlara skeçler yazdı. Manisa Akhisar'da ve İzmir MEV Koleji'nde karikatür dersleri verdi.
"Palas Pandıras" isimli bir karikatür kitabı vardır.
Karikatürcüler Derneği ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyesidir.
Evli ve bir çocuk babasıdır.
Telekom'un Harlem Shake dansı
küpe
Şüphe, mutluluğun olduğu kadar, erdemin de düşmanıdır.
S. Johnson
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.