42 yıl sonra kesişen yollar
Yorgancıoğlu, Yassıada'dan çıktıktan sonra Adalet Partisi'nin bir numaralı kurucusu olmuş, Atıf Akın ise Kayseri Cezaevi'nde mahkumiyetini çektikten sonra 1977 yılında Adalet Partisi Milletvekili olarak silah zoruyla çıkarıldığı Meclis'e millet iradesiyle yeniden girmişti.
* * *
İzmir Koleji'nde (Bornova Anadolu Lisesi) okuyan bu iki arkadaş tahsil hayatları boyunca babalarının paylaştıkları ortak kaderi hiç konu etmemişler, yaşadıkları acı hadiseleri paylaşmamışlar. Mezun olduktan sonra da yolları hiç kesişmemiş. Naci Akın, Ankara'da ODTÜ'de tahsiline devam etmiş babasının izinde siyasete atılmış, Haluk ise kendine politika dışında bir yol çizmiş tanınmış bir mimar olarak mesleğinde ilerlemiş.
* * *
Tam 42 yıl sonra bu iki eski arkadaşın yolları tekrar kesişmiş. Bu buluşmaya vesile olan hadise ise Atıf Akın'ın 87 yaşındaki eşi Muazzez Akın'ın yazdığı ve bu hafta piyasaya çıkan eseri "Öteye Mektup".
Kitapta Mehmet Yorgancıoğlu'nun Yassıada'da tutuklu iken çizdiği Atıf Akın'a ait kara kalem bir resim de yer alıyor. İşte bu resim iki eski arkadaşı 42 yıl sonra bir araya getirdi hem eski günleri yad ettiler ve babalarının ortak acılarını 53 yıl sonra paylaştılar. İşte o resim ve o kitap.
kentten
Uzun ömürlü bir dergi
İzmir'in mitolojik geçmişinden bu yana kent tarihinde yer alan önemli bölgesinde, dergi yayınlamaya başlıyor bir avuç yürekli insan.
Ürkek ve tedirgin küçük adımlar, günler geçtikçe sayısı giderek artan kent sevdalıların da katılımıyla güçlü atılımlara dönüşüyor.
***
Homeros'un, Milat'tan önce 800'lü yıllarda İlias Destanı'nda bahsettiği Küçük Yamanlar Dağı'nın etekleri ve hemen önündeki bereketli ovada yaşayan, tuttuğunu koparan halkın azmiyle...
Milli Mücadele'ye "Biz Karşıyakalıyız" diyerek katılan, emperyalist güçleri denize döken Ata'sının bıraktığı emanetlere, sonsuza kadar sahip çıkacak inadıyla...
Cordilio'nun öncesinden Karşıyaka'ya uzanan güzellikleri, bugünü gelecek kuşaklara taşıyabilmek uğruna mücadele edenlerin yayını, Karşıyaka- Karşıyaka Kent, Kültür ve Sanat Dergisi yedinci yayın yılını doldurdu.
Nice mutlu yıllara...
hayattan
Ümit Aktan Fame City'de
Türkiye'nin ünlü spor spikerlerinden ve TV programcılarından Ümit Aktan uzun yıllar sonra İzmir'e döndü, Hilton Oteli'nde Fame City'ye Genel Müdür oldu. 1949 yılında Nazilli'de doğan Aktan, lise çağlarında futbola başlamış, Galatasaray altyapısında oynamıştı. Tahilsiz bir sakatlık geçirerek futbola veda etmişti. 1972'de TRT'de göreve başlayan Ümit Aktan, maç yayınlarındaki başarısının yanı sıra çeşitli spor programlarıylma dikkatleri üzerinde toplamıştı. Bir ara Yeni Asır'da da çalışan Aktan, İstanbul'da "Haydi maça" programlarıyla maç yayınlarının nabzını elinde tutmuştu. Ümit Aktan'ın Spikeriz, Futbol Erkek Oyunu ve Büyüteç isimli kitapları var. Aktan'a yeni görevinde başarılar dileriz.
küpe
Resim, hissedileceği yerde gözle görülen bir şiir; şiir de, görüleceği yerde hissedilen bir resimdir.
Leonardo da Vinci
Günün fıkrası
Bana göre
Gençliğin ne olduğunu münakaşa ediyorlardı. Biri, "Bir kadın hata işlediğini hissettiği zaman müddetince gençtir" diye kendisine göre bir fikir yürüttü.
Diğeri, "Ben aynı fikirde değilim" diye atıldı ve devam etti:
"Bir kadın, işlediği hatalarınn farkına vardığı zaman gençliği iflas etmiştir."
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.