• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Odalar ve sendikalar STK sayılmasın ERKİN USMAN

Odalar ve sendikalar STK sayılmasın

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15 Mart 2016, 23:39

İlginç bir kuruluş... Adı: Sivil Toplum Dernekler Birliği ve Düşünen Beyinler Federasyonu. Genel Başkanı da Sacit Celayir.

İzmir'de 6200'e yakın dernek var. Türkiye genelindeki dernek sayısı da 109122.

Sacit Celayir önceki gün konuğumuzdu.

Celayir "Artık yeter!.." diyor ve ekliyor:

"Odalar ve sendikalar STK tanımından çıkarılsın. Enayi değiliz. Hak adalet ve eşitlik istiyoruz."   

İzmir'de şu ana kadar faal olarak görünen 6200'e yakın dernek bulunuyor. Türkiye genelinde: 109122 dernek var. Tanımı: STK'lar gönüllülük esasına dayanan, kar amacı gütmeyen, gelirleri bağışlar ve üyelik ödemelerinden oluşan, resmi kuruluşlardan bağımsız olarak çalışan, amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları ve eylemler yapan kuruluşlardır.

Sait Celayir'e göre; STK'lar "vakıflar, dernekler, sendikalar, meslek kuruluşları yani odalar" adı altında faaliyet gösterirler. Devlet böyle tanımlamış. Yasalar, kanunlar ve haklar açısından bakıldığında STK'ların hepsinin eşit haklara sahip olması gerekir. Birinin bir diğerine üstünlüğü olmamalıdır. "STK'larda hiç kimse üye olmaya ve STK'da üye kalmaya zorlanamaz" denmektedir. Bu durum STK'ların ortak özelliğidir.

Celayir'den son söz: "Dernekleri STK tanımına sokmuşlar. Alabilirsen gönüllü olarak aidat alacak, verirlerse bağış alacaksın. Bir de yapabilirsen proje yapacaksın ki kabul görürse onu uygulayacaksın denmiş. Zavallı derneklerin eli kolu bağlanmış. Gelir kaynakları olmadan hayatlarını devam ettirmeleri isteniyor. Derneklerin kendiliğinden kamu kurumu statüleri yoktur. Resmi kuruluşlarla ilgili işlemlerde (örneğin; Esnaf ve Sanatkarlar Sicili, Bağkur, belediyeler, vergi daireleri v.s.) derneklerin yasal bir temsil yetkileri, evrak ve belge verme hakları da bulunmamaktadır."

Kütüphane zincirinin halkaları çoğalıyor

2002'den bu yana İzmir, Manisa, Balıkesir, Bolu ve Tokat köylerinde kütüphaneler açan Şeyhoğlu ailesi, kütüphanecilik çalışmalarını büyük bir hızla ve enerjiyle sürdürüyor.

22 Ocak 2015'te Ayvalık'ın Bağyüzü mahallesinde Orhan Kemal, 15 Temmuz 2015'te gene Ayvalık'ta bir dağ köyünde Sabahattin Ali adına kütüphane açan Şeyhoğlu Ailesi, Karşıyaka'da açılan son iki kitaplığa da Mehmet Atilla ve Avram Ventura'nın adını verdi.

Karşıyaka Belediyesi ile ortaklaşa düzenlenen, "Al götür Oku getir " kampanyaları doğrultusunda iki kitaplığın açılışına Karşıyakalı kitapseverler ilgilerini esirgemediler.

Zincirin 41. halkasını Karşıyaka / Demirköprü'de açan Recai Şeyhoğlu "Hemşehrilerimize bir kültür hizmeti veriyor olmanın hazzını yaşıyoruz. Şairyazar Mehmet Atilla ve Şair- yazar Avram Ventura adına açtığımız bu iki kitap büfesiyle de sorumluluğumuzu yerine getirdik diye düşünüyoruz" diyor.

Zincirin 42. halkası bu ayın sonunda, kütüphane haftasında Karaman ili, Sarıveliler ilçesinde açılacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.