• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Bergamalının okuma aşkı, bin yıllık miras ERKİN USMAN

Bergamalının okuma aşkı, bin yıllık miras

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29 Ekim 2016, 21:26

Unesco'nun 999'uncu Dünya Mirası Bergama, 'İlkler Şehri' diye bilinir.
Bilim, kültür ve sanatın kentinde yıllar önce öğretmenlik yapan Recai Şeyhoğlu, Bergamalı ailelerin eğitime verdikleri önemi şöyle anlatıyor: "Öğrencilerimin anneleri ya da ağabeyleri evime kadar gelir, o gün işlediğim derslerle ilgili bilgiler alırlar, sorular sorarlardı bana." O öğrencilerini şimdi iş güç sahibi olarak görüyor olmaktan da çok mutlu.
Evet... Bergama'da anneler ve babalar çocuklarının eğitimiyle yakından ilgilenirler.. Sanırsınız ki her anne-baba Andre Gide'ın bu konuyla ilgili sözleriyle yetişmiş, akşam sabah Andre Gide'ı okumaktalar...
Kimbilir, belki de...
Bergamalı ailelere okuma aşkı bin yıllar öncesinden miras kalmış.
Popüler kültürün egemenliğini ilan ettiği bir dünyada, seçtikleri belediye başkanı Bergama'ya Osman Bayatlı'nın, Galenos'un ve Bergamalı Kadri'nin büstünü ve heykelini dikerek bunu kanıtlıyor.
Kentlerin meydanları bir kimlik taşımalı!
Tarihi anlatmalı, coğrafyayı anlatmalı, gelenekleri anlatmalı ve yaşatmalı o meydanlar...
Bergama'nın genç belediye başkanı bunu yapıyor.
Öncekiler de, cadde ve sokaklara bilim-sanat-edebiyat ve barış kokan isimler koyarak kentlilik bilincini geliştirmeye çalışmışlar, iz bırakmışlardı.
Özetle... Bergama, coğrafyamızın önemli bir kültür ve turizm merkezi.
Bu merkeze, anlı şanlı bir kültür merkezi yakışırdı.
O da oldu!
Şimdi artık Bergama'nın bir kültür merkezi var.
İlçenin kültür ve sanat yaşamına katkıda bulunacak merkez; söyleşi, konferans, tiyatro, müzik ve gösteri etkinliklerine ev sahipliği yapacak. 344 kişilik çok amaçlı salon, kültür merkezinin kalbi olacak. Ulusal ve uluslararası tiyatro ve film festivalleri, ünlü akademisyen-yazar ve şairlerle söyleşiler bu salonda gerçekleşecek. Ayrıca 260 metrekarelik alanda birbirinden güzel filmlerin gösterileceği 2 cep sineması yapılırken, 100 metrekarelik alana yapılan açık hava sineması da Bergamalılara nostalji yaşatacak.
Bitmedi... 185 metrekarelik alanda da Bergama Araştırma Kütüphanesi hizmet verecek...
Bergama'yla ilgili her türlü yayın burada yer alacak.
Bin 90 metrekarelik alanda yeme, içme ve satış birimleri yer alacak. Bin 360 metrekarelik alan ise 52 araçlık otopark için ayrıldı. Bodrum katına yapılan sığınak ve servis alanları ise bin 500 metrekarelik bir alanı kapsıyor.
2000 yıl önce 3 antik tiyatrosu olan Bergama'ya yapılan bu muhteşem kültür merkezinin mimarlığını yapan Emre Arolat şöyle diyor: "Bu proje, kentin özgün kimliğine kavuşması, kültür-sanat adına yepyeni platformlar açılması için bir başlangıçtır.
Bu türden yapılar hayata geçirildiği sürece bu kent, daha ferah, daha ilerici, daha hoşgörülü insanların bir araya geldiği bir kent haline gelecektir." En büyük mutluluğu yaşayan da hiç kuşkusuz ki Bergama'nın Belediye Başkanı Mehmet Gönenç.
Siz ne söylemek istersiniz, dedik.
Yanıtı, heyecan ve mutlululuk doluydu Başkan'ın:
"Burada çocukları ve gençleri sinemayla, tiyatroyla, edebiyatla, müzikle buluşturacak olmanın heyecanını yaşıyor olmaktan son derece mutluyum.
İnsanların yaşamını değiştirecek olmanın hazzını yaşıyorum.
Bergama Kültür Merkezi, bilimin ve sanatın ışığını taşıyan bir adres olarak artık belleklerimizde!"

İnce çiftinin Uzay keyfi

Yeni Asır'ın başarılı röportaj yazarı Nihan Yarkent İnce ile İstihbarat Sorumlu Şafak İnce, anne-baba olma sevinci yaşadı.
Çiftin Uzay Kaan adını verdikleri bebekleri, 12 Ekim'de dünyaya gözlerini açtı. Hamileliğinin son gününe kadar çalışan Nihan ile babası Şafak İnce, artık uykusuz günlerin tatlı keyfini çıkarıyor.
Kutluyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.