• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Çalışan anneye en az 4.521 lira FARUK ERDEM

Çalışan anneye en az 4.521 lira

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25 Ekim 2016, 21:50

1) 300-600 lira arası doğum parası
2) En az 4 bin 99 lira rapor parası
3) 122 lira süt parası

Çalışan kadınların anne olmalarını kolaylaştırıcı birçok düzenleme hayatımıza girdi. Bunların içinde parayla ilgili olanlar kadar, izinler ve çalışma şartlarıyla ilgili olanlar da var.
Özellikle yarım gün çalışıp tam maaş almak ve sonrasında çocuğun okula başlamasına kadar yarım gün yarım maaş tercihi yapabilmek ile ilgili olanlar devrim niteliğinde değişiklikler...
Bugün size parayla ilgili olanları anlatmak istiyorum.
Okurumuz Sevim ÇINAR'ın sorusu da bu yönde:
"Bir firmada çalışıyorum. Geçtiğimiz ay bir bebeğim oldu. Devletin bu konuda destekleri olduğunu duydum.
Bir de ben maaşımı SGK'dan mı alacağım?" Sevim Hanım öncelikle bebeğiniz hayırlı olsun. Duyduklarınız doğru. Devletin destekleri var, ayrıca rapor parası da alıyorsunuz. Şimdi bunları tek tek anlatalım...
Öncelikle şu anda doğum yapan tüm annelere şartsız olarak çocuk sayısına göre hemen nakit para veriliyor.
Birinci çocukta 300, ikinci çocukta 400, üçüncü çocukta ise 600 lira hesabınıza yatıyor.
Yani şu anda dünyaya gelen bebeğiniz sizin üçüncü çocuğunuz ise 600 lira alabilirsiniz.
İlk çocuksa 300 lira verilecek. Bundan sonra bir bebeğiniz daha olursa 400 lira alacaksınız. Bunun için Kaymakamlığa giderek doğum belgesiyle başvurabilirsiniz.
Tek şart çocuğun 15 Mayıs 2015'ten sonra doğmuş olması.
Bunun yanında her doğum sonrası çalışan anneye süt parası ödeniyor.
SGK'nın ödediği bu miktar her yıl belirleniyor.
Bu yıl için alacağınız para 122 lira olacak. Çocuğun kaydını yaptırdığınızda işlemler kendiliğinden gerçekleşiyor ve para bir kamu bankasına yatırılıyor.

MAAŞIN 3'TE 2'Sİ

E-devletten bunu rahatça görebilirsiniz. Süt parası için doğum yapan kişinin kendisinin veya eşinin SSK veya Bağ-Kur'lu olması ve en az 120 gün prim ödemesi olması gerekiyor.
Rapor parası ise çalışan anneler için geçerli. Biliyorsunuz doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta yani 112 gün izin yapabiliyorsunuz. Bu izin süresince alacağınız maaşı SGK ödüyor. Burada hesaplama brüt maaşınız üzerinden yapılıyor. Son üç aydaki brüt maaşınız alınarak 3'e bölünüp prime esas kazancınız belirleniyor. Ayakta tedavilerde bunun üçte ikisi anneye ödeniyor. Yatarak tedavilerde ise yarısı ödeniyor.
Asgari ücretle çalışan bir annenin rapor parasını hesaplayalım.

Brüt ücret:............................1.647 TL
Günlük ücret:.......................54,90 TL
112 günlük ücret.................6.148,80 TL
Ödenecek miktar (2/3) : ....4.099,20 TL

PARANIZI GERİ ALIN

Emeklilik yaşım geldi ancak yeterince primim yok. Çalışma imkanım da bulunmuyor. Yatırdığım primleri geri alabilir miyim? Vehbi SARIYILDIZ

Çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan sigortalılardan kadınlar için 58 erkekler için 60 yaşını doldurmasına rağmen primi yetmediği için emekli olamayanlara paralarının geri verilmesi uygulaması var.
Buna yaşlılık toptan ödemesi deniliyor.
Bunun için bulunduğunuz yerdeki SGK müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor. Burada ödenecek miktar sizin için kesilen sigorta primi kadar olacaktır. Yani genel sağlık sigortası için ödenen primler geri verilmiyor. Yaptığınız borçlanmalar varsa (askerlik, doğum gibi) bunlar da geri ödeniyor. Hesaplama yapılırken günün şartlarına göre bir güncelleme yapılıyor. İleride emeklilik imkanı doğarsa bu günleri yeniden ihya etme imkanı da var. Tabii güncellemelere göre ödeme yapmanız gerekiyor.

OKUL SÜRESİ BORÇLANILIR

Askerliğimi yedek subay olarak yaptım. Emekliliğim hesaplanırken ben de askerlik borçlanması yapabilir miyim? Yaşımı öne çeker mi? Burak KARA

Askerlik borçlanması yapmadan önce mutlaka işe giriş tarihinize bakmanız lazım. Çünkü eğer sigortadan önce askerlik yaptıysanız borçlandığınız gün kadar işe giriş tarihiniz geri gidiyor ve bu durumda yaşınız düşüyorsa işe yarıyor. Yedek subay olarak askerlik yapanlar ise yedek subay okullarında geçen süreleri borçlanabiliyor. Bu süreler (3 ay kadar) eğer yaşınızı geri çekebilirse işe yarıyor. Yoksa boşuna para ödemeyin.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

21.01.1969 doğumluyum. 01.01.1992 yılında ilk kez sigortalı oldum. 6.350 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Menekşe SAĞLAM

20 yıl 48 yaş ve 5525 prim günü şartlarınız var. Yılınız tamam, priminiz dolmuş. Yaşınızın dolmasına da çok az zaman var. 21.01.2017'de emekli olabilirsiniz. Hayırlı olsun.

12.05.1970 doğumluyum. 02.12.1990 tarihinde sigortalı oldum. 5.800 prim günüm var ve halen çalışıyorum. Ne zaman emekli olurum? Mustafa KARABACAK

25 yıl 52 yaş ve 5525 prim günü şartlarınız var. Yılınız ve priminiz tamamlanmış. Yaşınızın dolacağı 12.05.2022 tarihinde emekli olursunuz.

10.10.1989 tarihinde sigortalı oldum. 1969 doğumluyum. Askerliğimi sigortadan sonra yaptım. Şu an çalışıyorum. Ne zaman emekli olurum? Kerem CAN

25 yıl 51 yaş ve 5450 prim günü şartlarınız var. Eğer priminiz eksikse askerlik borçlanması ile tamamlarsınız. Çalıştığınıza göre boşa para ödemeyin. 2020 yılında doğum gününüzde emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.