Binlerce emekli memurun gözü şu anda Meclis'te.
Anayasa Mahkemesi bir karar vermiş ve 30 yıldan fazla hizmeti olan memur emeklilerinin bu yılları için de ikramiye almalarının önünü açmıştı.
Çünkü memurlar kaç yıl çalışırlarsa çalışsınlar ikramiyeleri 30 yıl üzerinden hesaplanıyordu.
Yüksek mahkeme bu haksızlığı ortadan kaldırmıştı.
Ancak bunun için bir yasa gerekiyordu.
Hükümet de haksızlığın giderilmesi için tasarıyı hazırlayıp Meclis'e göndermişti. Tasarı için 'yılbaşından sonra çıkar' yorumları yapılırken bir sürpriz yaşandı ve önümüzdeki günlerde çıkacak Torba yasanın içine konulmasına karar verildi. Böylece 400 bin civarında memur emeklisi yıllık 4 bin lirayı bulan paralarına kavuşacak.
Tasarıdan yola çıkarak şartlarını paylaşalım...
KİMLER ALACAK?
Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce 30 yıldan fazla emekli ikramiyesine müstehak hizmet süreleri bulunmasına rağmen, 30 yıl üzerinden emekli ikramiyesi ödenenler bu haktan yararlanacak.
NASIL HESAPLANACAK?
Her emekli için hesap ayrı olacak.
Çünkü herkesin maaş, derece, kıdem ve 30 yıldan fazla çalıştığı süreler farklı olacak. Hesap yapılırken yukarıda söylediğimiz tüm parametreler dikkate alınacak.
30 yılı aşan her hizmet yılı için, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki maaşları üzerinden aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar esas alınarak hesaplama yapılacak. İkramiye tutarı, en yüksek derece ve maaştan emekli olan bir memur için yıllık 4 bin lirayı bulacak. Söz konusu memurun 40 yıl çalıştığı düşünülürse 10 yıl için alacağı para 40 bin lira olacak.
ÖDEME HEMEN Mİ OLACAK?
Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde başvurmak şartıyla, 7.500 liralık kısmı başvuru tarihinden sonraki 3 ay içinde ödenecek. Kalan kısmı ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içerisinde ödenecek.
BAŞVURU VE DAVA AÇILMIŞSA...
Daha önce paranın ödenmesi için SGK'ya başvurmuş olanlar eğer dava açmamışlar ise yasanın yürürlüğe girdiği tarihte başvuru yapmış sayılacak ve 3 ay sonra ödemelerini alabilecek.
Daha önce başvurup dava açanlar için ikinci bir başvuru aranmayacak.
Dava öncesi yapılan idari başvuru tarihinden itibaren işleyecek faiz ile birlikte kanun çıktıktan sonra 3 ay içinde ödenecek.
Açılan davalar da yasa ile birlikte düşecek ve yargılama giderleri idare üzerine bırakılacak.
1 AYI GEÇİRMEYİN
Büyük bir şirkette 8 yıldır çalışıyordum. Bir gün işveren 'küçülmeye gidiyoruz' gerekçesiyle işime son verdi. Fazla çalışma yaptığımız halde mesailerimiz de ödenmiyordu. Bu haksızlığı nasıl giderebilirim? (Yusuf A.)
Öncelikle geçmiş olsun. Haksız ve sebepsiz yere işten çıkartılan çalışanları yasalar koruyor.
Tarih vermemişsiniz. Çıkışınızın tebliğ edildiği günden bu güne 1 ay geçmemişse işe iade davası açmanızı öneririm.
İş Mahkemesi'nde açılacak bu davayı büyük oranda çalışanlar kazanıyor. Bu davayı kazandığınızda işverenin 1 ay içinde eski işinize başlatması gerekiyor. Yapmaz ise mahkeme tazminat da belirliyor. Kıdem tazminatını yazmamışsınız.
Eğer almadıysanız onun için ve mesaileriniz için ayrıca alacak davası da açabilirsiniz.
HAKARET EDEMEZ
Bir fabrikada çalışıyorum. Zaman zaman müdürler ve işveren bize hakaret ediyor. Bunu 'istifa etmemiz için' yaptıkları söyleniyor. Karşı gelsek işten atacaklar. Ne yapmamız gerekiyor? (İsmi saklı)
İş Kanunu'nun haklı feshi düzenleyen maddelerine göre hakaret ve kötü niyetli, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlar işçi için tazminat kazanma sebepleri olarak sayılıyor. Bu tür durumlarda işçi bildirim yapmadan iş sözleşmesini feshedebilir. Bu durumu belirtir bir dilekçeyi noterden gönderin. İşveren tazminat ödemek istemezse dava açabilirsiniz.
O yüzden hakaretlere katlanmak zorunda değilsiniz.
İşten ayrılmak istemiyorsanız durumu ALO 170'e de bildirebilirsiniz.
Bu davranışları işçi yaparsa yasa işverene de bildirimsiz fesih hakkını veriyor.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
10.01.1978 doğumluyum. 17.07.1995 girişliyim. 3500 günüm var. Kaan SUCU
25 yıl 55 yaş ve 5750 gün şartlarınız var. Priminiz eksik. Yılınız ise 2020'de dolacak. Primi tamamlama imkanınız yoksa 100 gün çalışıp 60 yaşında da emekli olabilirsiniz.
12.05.1970 doğumluyum. 12.09.1993 sigorta başlangıcım, 4800 günüm var. Ayşegül TÜTÜNCÜ
20 yıl 50 yaş ve 5675 gün şartlarınız var. Yılınız tamam. Priminiz eksik. Çalışıp primi tamamladıktan sonra 12.05.2020'de emekli olursunuz.
21.09.1969 doğumluyum. 10.01.1990'da sigortalı oldum. Daha sonra bir çocuk dünyaya getirdim. 4900 günüm var. Burcu AKIN
20 yıl 46 yaş ve 5375 prim günü şartlarınız var. Yılınız ve yaşınız tamam. 475 gün doğum borçlanması yapın ve hemen emekli olun. Hayırlı olsun.