• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
İşe dönüşe 8 MAAŞ FARUK ERDEM

İşe dönüşe 8 MAAŞ

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31 Ocak 2017, 20:56
İşten ayrılanlar için belli şartlarda geri dönüş imkanı var. Bunun için 1 aylık süreyi kaçırmayın. Üstelik 8 brüt maaşa kadar tazminat da alabilirsiniz

Çalışanları koruyan düzenlemelerden birisi de işe geri dönüş imkanı. Burada hem işe geri dönebilme imkanı sunulurken hem de 8 brüt maaşa kadar tazminat alternatifi bulunuyor.
Tabi bunun için bazı şartların yerine gelmesi isteniyor.
Öncelikle çalışanın iş sözleşmesinin belirsiz süreli olması gerekiyor.
Yani belli bir süre için anlaşılan işlerde geri dönüş imkanı bulunmuyor.
Aynı işyerinde en az 6 ay çalışma şartı da var. Bu arada işyerinizde şubelerle birlikte en az 30 çalışan olmak zorunda. Bütün bunlar varsa ve işten çıkartıldıysanız 1 aylık süre içinde dava açmalısınız. Eğer 1 aylık süreyi kaçırırsanız işe geri dönüş hakkını da kaybediyorsunuz. O yüzden bu süre önemli. Süre işten çıkartıldığınız andan itibaren başlıyor.
Dava açmak için tazminatınızı almış olmanız ya da almamanıza bakılmıyor.
İki hak ayrı süreç olarak işliyor.
Davayı açtıktan sonra mahkeme iki ayrı karar alıyor. Eğer haklıysanız sizin işe dönüşünüz için bir karar veriliyor. İkinci karar ise işverenin sizi işe başlatmama ihtimaline göre tazminat belirlenmesi. Bu da 4 brüt maaş ile 8 brüt maaş arasında değişen bir miktar oluyor.
Davayı kazandıktan 10 gün içinde işverene yazılı olarak başvurmanız şart. İşveren sizi 1 ay içinde işe başlatmak zorunda. Eğer başlatmaz ise mahkemenin daha önce belirlediği tazminat miktarını size ödüyor.

100 GÜN SÜRE VAR

İşten ayrıldıktan sonra sağlık hizmetlerinden ne kadar yararlanabiliyoruz? Bunun bir süresi var mı? Yasin AKTAŞ

İşten ayrılanlar için sağlık hizmetlerinden yararlanma bir süre daha devam ediyor. Bunun da belli şartları var. Eğer son bir yıl içinde en az 90 gün (3 ay) sigorta priminiz yatırılmış ise işten ayrıldığınız tarihten itibaren 90+10 = 100 gün sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorsunuz. Eğer son bir yıl içindeki sigorta primleriniz 90 günden daha az ve 30 gün yatırılmış ise o zaman bu süre 10 güne iniyor.
Bu süre içinde sigortalının varsa eş ve çocukları da sağlıktan yararlanmaya devam eder. Eğer işsizlik maaşı alıyorsanız maaş aldığınız süre içinde sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorsunuz.

MEMURİYET SAYILMIYOR

Bir işyerinde 4 yıldır çalışıyorum. Devlet memurluğu için yaptığım başvurum kabul edildi ve artık kamuda çalışmaya başlayacağım.
Bu yüzden işten ayrılırken tazminat alabilir miyim? Mehmet ÇELİK

Kıdem tazminatı alabilmenin bazı şartları bulunuyor.
Bunlar en az 1 yıl çalışmış olmak, kendi istek ve kusuru dışında işten ayrılmak olarak sayılıyor.
Ayrıca bazı istisnalar, (emeklilik yaşı beklemek, askerlik, emeklilik, evlilik, haklı fesih gibi) durumunda da tazminat alınıyor. Ancak maalesef memuriyete geçmek kıdem tazminatını almayı gerektirmiyor.
O yüzden istifa ederseniz tazminat alamazsınız.
Eğer ilk sigorta tarihiniz 9 Eylül 1999'dan önce ise SGK yazısı ile tazminat alabilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM


18.10.1987 tarihinde sigortalı oldum. 1969 doğumluyum. 8 binden fazla günüm var. Emekli olabilir miyim? Hasan CANLI

25 yıl 50 yaş ve 5375 prim günü şartlarınız var. Prim ve yıl dolmuş 2019'da doğum gününüzde emekli olursunuz.

05.11.1983 doğumluyum. 01.01.1993 tarihinde sigortalı oldum. 2 yıl çalıştıktan sonra ayrıldım. Bu esnada bir çocuğum dünyaya geldi. 2005'ten bu yana yeniden çalışmaya başladım. Şu anda 4600 günüm var. Hatice AYDIN

20 yıl 49 yaş ve 5600 gün şartlarınız var. Çalışmaya devam ederseniz priminizi doldurduktan sonra 05.11.2032'de emekli olursunuz. Çalışma imkanı olmazsa doğum borçlanması ile 720 gün kazanırsınız.

08.10.1995 yılında sigortalı oldum. 1975 doğumluyum. Halen çalışıyorum. Emeklilik şartlarım nelerdir? Ayşenur TEKİN

20 yıl 52 yaş ve 5825 gün şartlarınız var. Yılınız tamam. Primi doldurup 2027 yılında emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.