Asgari ücret 1.400 TL İşverene maliyet 1.315 TL
İstihdam seferberliği kapsamında işverenlere getirilen teşviklerin şartları da ortaya çıkmaya başladı. Özellikle yeni işe alınacaklara verilecek prim teşviki ile ilgili şartlara dikkat etmek gerekiyor.
Bu şartlar yerine getirildiğinde her işçi için ayda (22,22 X 30) 666,6 lira devlet tarafından karşılanacak. Buna 93,32 liralık gelir vergisi ve 13,49 liralık damga vergisi de eklendiğinde toplam rakam 773,41 liraya ulaşacak. Yeni asgari ücret ile birlikte işverenin maliyeti 2.088,56 liraya ulaşmıştı.
Bu teşviklerle işe yeni alınan bir işçinin maliyeti 1.315,15 TL'ye kadar düşecek.
Bu net asgari ücretin bile altına gerilemiş oluyor.
İŞKUR'A KAYITLI OLMAK ŞART
İşverenlerin yeni eleman alırken teşvikten yararlanmak için dikkat etmesi gereken bazı hususlar da Kanun Hükmünde Kararname'de yer aldı. Bunların başında da elemanın İŞKUR'a kayıtlı işsizlerden seçilmesi geliyor. İşte dikkat edilmesi gereken şartlar şunlar:
İşte yeni teşvik uygulamaları ve yararlanma şartları:
1) İşe alınan eleman kuruma kayıtlı işsizlerden olacak.
2) İşe alındıkları tarihten önceki üç aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu'na verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olacak.
3) 1 Şubat 2017 ile 31 Aralık 2017 tarihi arasında işe başlamış olacak.
4) Teşvik için özel sektör çalışanı olmak gerekir.
KİMLER YARARLANAMAZ
1) Aylık prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini yasal süresi içerisinde vermediği, sigorta primlerini yasal süresinde ödemediği tespit edilenler.
2) Yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığı durumları belirlenenler.
3) Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunanlar.
(Borcunu yapılandıran ve taksitlendirenler hariç) 4) Kamu kurumlarına ait işyerleri.
5) SGDP kapsamında çalıştırılan emekliler.
6) Yurtdışında çalışan sigortalılar.
7) Farklı sigorta destek ve indirimlerinden yararlananlar.
FATURA SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Hala yurt dışındaki emeklilere çare bulunmadı. 6 haftalığına izine geliyoruz, devamlı ikametgahımız yok. Nasıl otomatik fatura ödemesi vereceğiz? Lütfen bize bir çare bulsunlar (YEŞİM)
Bu konuda Türkiye'deki emekli okurlarımızdan da tepkiler geliyor. Faturaların üzerlerinde olmadığı, ya da eşler arasında paylaşıldığı durumlar da var. Sanırım SGK bu konularda bir çalışma yapıp bankalarla uzlaşacaktır.
Çünkü bu şart yerine gelmediği için bankalar promosyon vermek istemeyecekler ve birçok emekli mağdur olacaktır. Bunun yerine ikame olacak başka bir hizmet ile bankalar sorunu çözebilirler.
Biz de konunun takipçisi olacağız.
Merak etmeyin kimsenin mağdur olmaması için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda sorun yaşayan emeklilerimiz de bize durumlarını iletebilirler.
TAZMİNAT İÇİN FORMÜLLER
4 senedir aynı yerde özel sektörde çalışıyorum. Doğum sebebi ile 9. ayımda işten çıkacağım. Herhangi bir tazminat hakkım bulunur mu? FUNDA
İşten kendi isteğinizle ayrılırsanız maalesef bu 4 yıllık tazminatınızı alamazsınız. Tazminat almanız için kendi istek ve kusurunuzun dışında işten çıkartılmanız ya da haklı fesih sebeplerinden birisinden dolayı ayrılmanız gerekiyor. Bu şekilde istifa ederseniz işsizlik maaşı hakkınız da olmaz. Ancak iki farklı yararlanma imkanınız var. Birincisi eğer evliliğinizin üzerinden henüz 1 yıl geçmemişse istifa ettiğinizde tazminat alırsınız.
Ya da ilk sigorta olduğunuz tarih 9 Eylül 1999'dan öncesi ise yine 3600 gün 15 yıl yazısı ile tazminat alabilirsiniz.
Bütün bunlar olmuyorsa yeni çıkan yasalardan yararlanıp doğum sonrası kısmi çalışma hakkınızı ve ücretsiz izin imkanlarını kullanabilirsiniz.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
08.01.1967 doğumluyum. 01.04.1981 yılında sigortalı oldum. 4100 günüm var emekli olabilir miyim? Feridun ÖZKAYA
46 yaş 25 yıl ve 5075 gün şartlarınız var. Yıl ve yaş tamam gününüz eksik. Tamamlamak için çalışıp prim ödemeniz gerekiyor. 3600 günle emeklilik için yaş şartı 60.
06.11.1991 ilk sigorta başlangıcım, 30.08.1969 da doğum tarihim. 3700 günüm var acaba emekli olabilir miyim? İlyas YÜKSEL
25 yıl 53 yaş ve 5600 gün şartlarınız var. Yılınız tamam prim ve yaş eksik. Çalışıp priminizi tamamlayıp 53 yaşında emekli olursunuz. 3.600 günle emeklilik için yaş şartı 60.
1978 doğumluyum. 1 Haziran 1998 işe girişim. 3034 günüm oldu. İki de çocuğum var. Fidan GENÇTÜRK
Çocuklar sigortadan sonra doğmuşsa borçlanıp 1440 gün kazanırsınız. 57 yaş ve 5900 gün şartlarınız var. Ya da 3600 güne kadar borçlanıp 58 yaşında emekli olursunuz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.