Emekliliği gelene toplu para
Çalışanların emekli olabilmeleri için belli gün sayısında prim ödemeleri gerekiyor. Tabi bunun yanında yaş ve yıl şartını da yerine getirmeleri lazım. Bazı sigortalılar yeterli çalışma imkanı bulamadıkları için gereken prim gününü dolduramıyor. Bu sigortalıların emekli olmaları için sistem askerlik, doğum borçlanması gibi imkanlar da sunuyor. Buna rağmen yine de şartları tamamlayamayan milyonlarca vatandaş var. Bu vatandaşların çalışma imkanları da yoksa ödedikleri primler boşa gitmiyor. SGK bu primleri toplu olarak sigortalıya geri ödüyor. Memurlarda ise bu durum kesenek iadesi şeklinde oluyor.
BOŞTA OLMAK LAZIM
Toplu parayı alabilmek için 2 şart gerekiyor.
1) Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini (Bağ-Kur) yürütüyor olmamak.
2) Emeklilik için gerekli olan üç şarttan ikisini yani yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış olmak.
Bu şartları taşıyanlar eğer gerekli primleri tamamlamışlarsa zaten emekli oluyorlar. Ancak primleri eksik ise ve tamamlama imkanı da yoksa paralarını geri alabiliyorlar. Bunu vefat eden sigortalıların kanuni mirasçıları da yerine getirerek parayı alabiliyor. Tabi kanuni mirasçılarına ölüm aylığı yani dul ve yetim maaşı bağlanmamış olması gerekiyor.
Parayı talep etmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) dilekçe ile başvurmak gerekiyor. SGK bu işlemi kendiliğinden yapmıyor. O yüzden mutlaka dilekçe ile başvuruluyor. Kurum durumu inceleyip şartları taşıdığınızda geri ödeme yapıyor.
İŞÇİ HİSSESİ ÖDENİYOR
Eski SSK'lılar (4A) için 2008'den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008'den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor. Bağ-Kur'lular (4B) için tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primler geri veriliyor. Bu primler sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan oluşuyor. Sağlık için ödenen primler (GSS) ve yapılan doğum, askerlik gibi borçlanmalar geri iade edilmiyor. Toplu para alanlarda emeklilik için her şey bitmiş olmuyor. Paranızı aldıktan sonra çalışmaya başlarsanız bu kez 'ihya' sistemi devreye giriyor. Arasını aldığınız prim günlerinizi yeniden ödeyerek mevcut primlerinize ekleyebiliyorsunuz.
FAİZ YOK GÜNCELLEME VAR
Bu ödemelerde SGK geçmişten bu güne kadar geçen zaman için bir faiz işletmiyor. Ancak yatırdığınız primler güncelleme katsayısına göre yeniden belirlenip miktardaki düşüşler gideriliyor.
Yüksek ödeme maaşı artırır
Sistemden maaşımı sorguladığımda düşük görünüyor. Askerlik borçlanmamı yatırdığımda kısmet olursa 15.06.2018 tarihinde emekli olmayı düşünüyorum. Bu şartlarda emekli maaşımı nasıl yükseltirim? Tuncay TAŞ- DEMİR
Emekli maaşını artıran en önemli unsurların başında prime esas kazancınız yani brüt maaşınız geliyor. Bu ne kadar yüksek olursa emekli maaşı da o oranda artıyor. Maaşınız düşükse çalışmalarınızda asgari ücretle priminizin yatırılması yüzündendir. Kalan dönemde ve borçlanmayı yüksekten yaparsanız maaşınız bir miktar artacaktır.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM
1967 doğumluyum 1991 yılında Bağ-Kurlu oldum. 1999 yılında kapattım. 3145 günüm var, ne zaman emekli olabilirim. Müzeyyen YÜCER
Yaşınız tamam ama Bağ-Kur'dan emekli olabilmek için 9 bin gün prim ödemeniz gerekiyor. Kısmi emeklilikte ise 5400 gün lazım. Eğer SSK'lı (4A) bir işe girip en az 2161 gün çalışırsanız hemen emekli olursunuz.
1962 doğumluyum. 1984'te sigortalı oldum. 1391 günüm var, yaşım 54, ne zaman emekli olurum? (Mustafa)
Bu primle emekli olamazsınız. En az 3600 günü tamamlayıp 60 yaşınızda emekli olabilirsiniz.
05.12.1969 doğumluyum. 04.04.1986 sigorta girişim var. 1989'da askerlik yaptım. 2586 günüm var. (Ramazan)
Tam emeklilik için en az 5300 gün gerekiyor yaş şartı 49. Eğer 3.600 günü tamamlayıp emekli olmak isterseniz bu kez yaş şartı 60 olacak.
1 ayda başvurun
İşsizlik maaşı için ne zaman başvurmak lazım. Ben işten ayrılalı 1.5 ay oldu. Şimdi başvursam maaş alabilir miyim? Hatice ALACA İşsizlik maaşı için işten ayrıldıktan sonraki 1 ay içinde başvurmak gerekiyor. Bundan sonra yapılan başvurular kabul edilse de maaş kaybınız oluyor.
O yüzden hiç vakit kaybetmeden en yakın İŞKUR'a başvurunuzu yapın. Şu anda 15 günlük kaybınız var. Diyelim ki 8 ay süreyle maaş alabileceksiniz. Bu kaybınız alacağınız maaş süresinden düşülecek ve 7.5 ay maaş alabileceksiniz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.