• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Kazandıran tazminat FARUK ERDEM

Kazandıran tazminat

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16 Mayıs 2017, 20:29
Bu hafta son şekli verilip sosyal taraflara getirilecek olan kıdem tazminat fonu tasarısı hem çalışanı hem de iş vereni koruyucu maddeler içeriyor. Çalışan parasına kavuşurken işveren külfetten kurtulacak

Kıdem tazminat fonu ile ilgili detayları ilk kez bu köşeden duyurmuştuk. Yine bu konudaki tüm gelişmeleri sizinle paylaşmaya devam ediyoruz. Yaklaşık 13 milyon çalışanı ve yine 3 milyona yakın iş vereni ilgilendiren bu değişiklik artık son aşamaya geldi. Kafalardaki soru işaretleri de yavaş yavaş netleşiyor. Taslak olarak hazırlanan sistem Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda görüşüldükten sonra sosyal tarafların görüşüne açılacak ve son şekli verilecek. Sistem aslında herkesin hakkı olan kıdem tazminatına ulaşabilmesini, bu gün sürdürülemeyen sistemin son bulmasını öngörüyor. Bunu yaparken de hem işvereni hem de çalışanı koruyan bir özellik taşıyor. Kırmızı çizgi olarak görülen her yıla 30 gün brüt maaş ile kazanılmış hakların korunması da sağlanmış oluyor. Biz de bugün bu iki açıdan yeni fon sistemine bakmak istiyoruz. Bazı dezavantajlar oluşuyor gibi görünse de avantajlar daha fazla.

ÇALIŞANIN AVANTAJLARI:

Kıdem tazminatını hak etmesi için 1 yıl çalışması gerekmeyecek.

İşe başlar başlamaz hesabı açılacak.

Hesabındaki parayı kontrol edebilecek, nemalandırabilecek.

Tazminatı patronun kasasında değil kendi hesabında olacak.

İş değiştirmek istediğinde kıdem tazminatı ayağına bir bağ olmayacak. Fondaki hesabını isteği işyerine taşıyabilecek

Belli şartlarda ihtiyacı olduğunda bu fondan parasını çekebilecek.

Şirket zora düşse bile tazminatı garanti altında olacak, mahkeme kapılarında sürünmeyecek.Tazminatını alabilmek için işten atılmayı beklemeyecek, istifa ettiğinde de tazminat alacak.

Daha iyi şartlarda iş bulduğunda 'tazminat' engelini düşünmeden oraya geçebilecek.

İŞVERENİN AVANTAJLARI:

Çalışan sayısı kadar tazminat için kaynak ayırmak zorunda kalmayacak.

Toplu çıkışlarda iflas riski olmayacak.

Her ay yatıracağı primlerle maliyetleri düşecek. Maliyetler zamana yayılacak. Tazminatlar planlanır hale gelecek.

Her ay yatıracağı primlere devlet desteği de alacak.

Yeni işçi almak istediğinde tazminat engeli olmayacak.
İşçiyi çıkartırken de tazminatı düşünmeyecek.

İşverenlerde işçisiyle mahkemelik olmaktan kurtulacak.

Tazminat almak için işten çıkartılmak isteyen işçilerin oluşturduğu iş barışını bozma girişimleri ortadan kalkacak.

Yeni bir iş yeri satın alırken oradaki en yüksek maliyet olan tazminatlar meselesi ortadan kalkacak.

Yapılan ödemeleri gider olarak yazabilecekler.

Staj sayılmıyor

21.07.1974 doğumluyum, ilk sigorta girişim meslek lisesi 2 sınıfa giderken ve 2 yıllık staj yaptığımız 10.09.1989 tarihinde başlangıç ve sonra çalışmaya başladığım 30.08.1995 tarihidir. 7480 gün primim bulunmaktadır. e-devletten hizmet dökümüne baktığımda sigorta giriş tarihi 10.09.1989 olarak gözüküyor, acaba sigorta başlangıcı hangi tarihtir ve ne zaman emekli olurum? Zafer GÜVEN

Sigorta girişiniz 1989 tarihi görünse de bu tarihte yatırılan primler emeklilik hesabından sayılmıyor. Ancak aldığınız sigorta numarasını kullanabilirsiniz. Daha sonra çalışmaya başladığınızda ve uzun kollu sigortadan primlerinizin yatmaya başladığı 1995 tarihi itibariyle emeklilik hesaplamanızı yapmanız gerekiyor. Buna göre de 25 yıl 55 yaş ve 5750 gün şartlarınız var. Priminiz dolmuş ancak yılınız 2020'de tamamlanacak.
Yaşınızın dolacağı 21.07.2029 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Evlenen parasını alır

29 yaşındayım, sigorta giriş tarihim 05.03.2005, toplam prim günüm 2900. 2 yıldır kesintisiz aynı iş yerinde çalışıyorum ve Ağustos'ta evleniyorum. Yeni yasaya göre ne kadar kıdem tazminatı alabilirim? Bunun için düğünü beklemem gerekiyor mu? Tazminatı aldıktan sonra işime devam edebilir miyim? Birgül ÇATAK

Evlenen kadın çalışanlar nikahtan sonraki bir yıl içinde ayrılarak kıdem tazminatlarını alabiliyor. Dolayısıyla Ağustos'ta resmi nikahınız yapıldıktan sonra evlilik cüzdanının fotokopisini de dilekçenize ekleyip işyerinize müracaat ederek paranızı alırsınız. 2 yıl çalıştığınız için 2 brüt maaş tazminat ödenir. Tazminat aldıktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edip etmeyeceğinize işveren karar verir. Neticede parayı almanız için çıkışınızın yapılması gerekiyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

1980 doğumluyum. 10.05.2006 tarihinde sigortam yapıldı. Yüzde 45 vergi iadesi aldım. Ne zaman emekli olabilirim? Yusuf ALACA

Aldığınız vergi indirimine göre 20 yıl sigorta ve 4400 gün şartlarınız var. Priminizi tamamlayıp 10.05.2026 tarihinde emekli olursunuz.

1977 doğumluyum. 10.03.1990 tarihinde sigortalı oldum. 6200 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim. Mehtap ÇAKIR

20 yıl 46 yaş ve 5375 gün şartlarınız var. Yılınız ve priminiz dolmuş. Yaşınızın tamamlanacağı 2023 yılında doğum gününüzde emekli olursunuz.

01.03.1991 tarihinde sigortalı oldum. 5900 günüm var. Halen çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Mehmet ŞAHİN

25 yıl 52 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Priminiz tamam, yılınız da dolmuş. Yaşınızı yazmamışsınız. Yaşınız dolduğunda emekli olursunuz.

19.12.1967 doğumluyum. 01.01.1989 tarihinde sigortalı oldum. 7200 günüm var. Emekli olabilir miyim? Adil KARA

25 yıl 51 yaş ve 5450 gün şartlarınız var. Yıl ve priminiz tamam. Yaşınızın dolacağı 19.12.2018 tarihinde emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.