Emekliye sağlık müjdesi
Emeklilerimiz hastanelere gittikleri zaman hastanenin özelliğine göre katkı payı ile karşılaşıyor. Bu katkı payları ve ilaç paraları emeklilerin maaşlarından kesiliyor.
Geçtiğimiz cumartesi günü bu köşeden konuyu anlatmış ve bu katkı paylarının alınmaması yönünde bir çalışma başlatıldığını yazmıştık. Kamu ve özel hastane ayrımı yapılmadan bu katkı paylarının kaldırılması gerektiğini de yazımızda işlemiştik.
BAKAN AÇIKLAMA YAPTI
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan geçtiğimiz gün bir açıklama yaparak katkı paylarının düşürülmesi yönünde bir çalışma başlattıklarını söyledi.
Bakan Demircan "Vatandaşın katkı payı yükünü azaltacağız" müjdesini de verdi. Demircan, önümüzdeki günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bir araya geleceklerini belirterek, "SUT aslında Çalışma Bakanlığı yani SGK'nın konusu ama birlikte çalışacağız. Bizim SUT'taki yeni ücretlerin yenilenmesi konusunda katkımız olacak. Esas sıkıntının bir kaynağı o; katkı payı ücretlerinin sınırlandırılması dahil" dedi. Bakan Demircan'ın bu açıklaması emeklilerle birlikte tüm vatandaşları da ilgilendiriyor.
Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.
KAÇ LİRA KESİLİYOR
Halen devlet hastanelerine giden emeklilerin maaşından 6 lira muayene katılım payı kesiliyor.
Bu tutar eğitim ve araştırma hastanelerinde 7, üniversite hastanelerinde 8 lira.
Eğer gidilen özel hastane ise katılım payı kesintisi daha da yüksek. Burada hastaneye göre 40-50 liraları buluyor. Doktor ilaç yazdığında (raporlu olanlar hariç) yüzde 10 oranında ilaç katılım payı yine maaşlardan kesiliyor. İlaçlardan da reçete katılım payı parası alınıyor. 3 kutu ilaca kadar 3 lira, üstü ise kutu başına 1 lira.
BORÇLANMA HAKKINIZ VAR
1993 yılında sigortalı oldum. Daha sonra evlendim ve 1 çocuğum oldu.
Ara ara çalıştığım için yeterli prim biriktiremedim.
Bu geçmiş yıllarımı toptan ödemek istiyorum. Bu mümkün olabilir mi? Hülya SATICI
Sigorta sistemimizde maalesef geçmişe dönük toplu ödeme yapma imkanı bulunmuyor.
Ancak çalışarak ya da isteğe bağlı ile aydan aya prim ödeniyor. Ancak bunun bazı istisnaları da var. Bunlar askerlik, borçlanması, doğum borçlanması, yurt dışı borçlanması gibi ödemeler. Sizin için de doğum borçlanması imkanı var. Sigortadan sonra dünyaya gelen çocuklar için borçlanma yaparak 3 çocuk için 6 yıllık prim kazanılabiliyor. Sizin de sigortadan sonra dünyaya gelen çocuğunuz için borçlanıp 720 gün kazanma şansınız bulunuyor.
GSS ÖDEMENİZ GEREKİR
15 yıl 3600 gün yazısı alıp ayrılmak istiyorum.
Ayrıldıktan sonra bir süre çalışmayacağım. Bu arada hastaneden yararlanabilir miyim? İşsizlik maaşı alabilir miyim? Yusuf SONGÜL
15 yıl 3600 gün yazısıyla kıdem tazminatınızı alıp ayrılabilirsiniz.
Bunun için 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olmanız gerekiyor. İşten ayrıldıktan sonra 100 gün daha hastane hizmetlerinden yararlanırsınız.
Ondan sonra çalışmaz ya da bakmakla yükümlü kişi olmaz iseniz Genel Sağlık Sigortası primi ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanırsınız. Bunun için her ay 53 lira ödemeniz gerekir. 15 yıl 3600 gün ile ayrılanlar maalesef işsizlik maaşı alamıyor.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM
21.09.1970 doğumluyum.
15.10.1990 tarihinden bu yana çalışıyorum.
Askerlik hariç hiç ara vermedim.
Ne zaman emekli olurum? Sinan KARA
25 yıl 52 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Yılınız ve priminiz tamam. Yaşınızın dolacağı 21.09.2022 tarihinde emekli olursunuz.
1967 doğumluyum.
01.08.1989 tarihinde sigortalı oldum. 6300 günüm var. Emekli olmak istiyorum.
Sefer GÜL
25 yıl 51 yaş 5450 gün şartlarınız var. Yılınız ve priminiz tamamlanmış.
Yaşınızın dolacağı 2018 yılında doğum tarihinizde emekli olursunuz
10 Mayıs 1992 tarihinde sigortalı oldum. Bir çocuk dünyaya getirdim.
4900 günüm var. 1971 doğumluyum.
Şu an çalışmıyorum.
Melahat ATİK
20 yıl 48 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Yıl tamam priminiz 625 gün eksik. Yaşınız 2019'da dolacak. Doğum borçlanması yaparak priminizi tamamlayıp 2019'da emekli olabilirsiniz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.