• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Emekliye ücretsiz hastane FARUK ERDEM

Emekliye ücretsiz hastane

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24 Kasım 2017, 20:04

Emekliler hastanelere sağlık katılım payı ödüyor. Bu paraların kaldırılması gündemde. Böylece maaşlardan hastane ilaç kesintisi yapılmayacak

Türkiye'de bulunan yaklaşık 12 milyon emekli hastanelere gittiği zaman hastanenin talebinden başka ücret ödemiyor. Ancak daha sonra hem ilaç paraları hem de hastane katkı payları maaşından kesiliyor. Hastaneye daha çok giden emeklilerin ödedikleri ücretler de yükselmiş oluyor.
Emeklilerin bu katkı paylarını ödememeleri için bir çalışma başlatıldı.
Yaşa bağlı olarak hastanelere ve eczanelere daha fazla giden emekliler, maaşlarından kesilen katılım paylarına son verilmesini istiyor. Konuyu gündeme getiren TÜED Başkanı Kazım Ergün "Çalıştıkları dönemde yüzde 11 gibi yüksek oranda sağlık primi ödeyen emeklilerden katkı payı alınmasından rahatsızlık duyuyoruz. Emeklilerimizin aylıkları sağlık hizmetlerinden yararlanmalarının ardından katkı payı kesintisiyle düşüyor. Yetkililerin, emeklilerin sağlık kurumlarına erişiminin önündeki bu engeli kaldırması gerekiyor. TÜED olarak kamu ve özel sağlık kuruluşları ayrımı olmaksızın emeklilerden katkı payı alınmamasını istiyoruz" diyerek emeklilerin sesini de duyurmuş oldu.

KAÇ LİRA KESİLİYOR

Halen devlet hastanelerine giden emeklilerin maaşından 6 lira muayene katılım payı kesiliyor. Bu tutar eğitim ve araştırma hastanelerinde 7, üniversite hastanelerinde 8 lira.
Eğer gidilen özel hastane ise katılım payı kesintisi daha da yüksek.
Doktor ilaç yazdığında (raporlu olanlar hariç) yüzde 10 oranında ilaç katılım payı yine maaşlardan kesiliyor. İlaçlardan da reçete katılım payı parası alınıyor. 3 kutu ilaca kadar 3 lira, üstü ise kutu başına 1 lira.
İkramiye için acele edin
Kamuda 30 yıldan fazla hizmeti olmasına rağmen 30 yıl üzerinden ikramiye alan emekli memurlara yapılan ödemeler devam ediyor. Ancak aldığımız bilgilere göre 400 binden fazla emekliyi ilgilendiren bu konuda başvuru sayısı 232 binde kalmış. Biliyorsunuz yasa çıktığında 1 yıllık bir süre tanınmıştı. Bu 1 yıl içinde müracaat etmek gerekiyor. Vefat eden memur emeklilerinin hak sahibi yakınları da başvurarak bu paraları alabiliyor. O yüzden SGK'ya bu konuda müracaat etmeleri gerektiğini hatırlatmak stedik. Bu güne kadar ödenen para 1.1 milyar lirayı geçmiş durumda. Başvuru şartlarını bizim daha önceki yazılarımızdan öğrenmeniz mümkün. www. yeniasir.com.tr adresinden bulabilirsiniz.

KAZANÇ MAAŞI ARTIRIR

1980 doğumluyum. Sigorta girişim 1998. 2000 yılında 550 gün askerlik yaptım. 4960 gün prim günüm var. Kalan günlerimde brüt maaşımı tavandan ödersem emeklilikte ortalama ne kadar primi etkiler? Salih TOKAY

İşe girdiğiniz ay ve güne göre 57 ya da 58 yaşında emekli olacaksınız. Dolayısıyla daha en az 20 yılınız var. Eğer bu süre içinde çalışmaya devam ederseniz maaşınızı oldukça yükseltebilirsiniz. Emeklilik maaşı hesaplamasında sizin gibi 1999 öncesi sigortalı olanlarda üç ayrı dönem dikkate alınıyor.
Özellikle 1999 öncesi dönemde aylık bağlama oranları daha yüksek oluyor. Fakat söylediğiniz gibi bundan sonra tavandan (tavan ücret brüt asgari ücretin 7.5 katı oluyor) kazanç gösterirseniz maaşınızı artırabilirsiniz.
Özellikle brüt maaşınızın 3 bin liranın üzerinde olmasına dikkat edin. Eğer bu şekilde devam ederseniz her yıl için 60-70 lira maaşınız artar. 20 yılda da bu rakam 1.400 lirayı bulur.
Dolayısıyla maaşınız 1.400 lira daha fazla olur.

TAZMİNATI ALIRSINIZ

25.02.2016 tarihinde 15 yıl 3600 gün yasasıyla çalışmış olduğum firmadan ayrıldım. İşveren kıdem tazminatımı ödemedi ve İzmir 5. İş Mahkemesine başvurdum. 02.03.2017 tarihinde ön inceleme yapıldı sonra 3 ayrı duruşma yapıldı, 4. duruşma için 04.12.2017 tarihine gün verildi. Bu süre içinde firmanın el değiştirdiğini ve mevcut adresinin kapandığı bilgisini aldım. Bundan sonraki süreç ne olur? Ufuk GÜNER

9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan çalışanlar 3.600 günü de doldurmuşlarsa SGK'dan bir yazı alarak işverene müracaat ettiklerinde tazminatlarını alıp ayrılma hakkına sahipler. Bu şartlarda sizin de bu hakkınız bulunuyor. Ödenmediği için bu gerekçelerle mahkemeye başvurarak iyi yapmışsınız.
Bundan sonraki süreç artık sizin dosyanızın durumuna göre mahkemenin vereceği karara bağlıdır. O yüzden mahkemenin vereceği kararla ilgili bir yorum yapmamız doğru olmaz.
Ancak yukarıdaki şartları taşıyorsanız tazminatınızı yasalar gereği alırsınız.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

02.10.1973 doğumluyum. 15.09.1994 tarihinde sigortalı oldum. 4500 günüm var ve halen çalışıyorum. Ne zaman emekli olurum? Ayla SUBAŞI

20 yıl 51 yaş ve 5750 gün şartlarınız var. Yılınız tamamlanmış. Çalışmaya devam ederek prim gününüzü doldurup 02.10.2024 tarihinde emekli olabilirsiniz.

1969 doğumluyum. 10.10.1989 tarihinde sigortalı oldum. Daha sonra askere gittim. Halen çalışıyorum. Prim günüm 6 bini geçti. Ne zaman emekli olabilirim. Serhat KARAGÖZ

25 yıl 51 yaş 5450 gün şartlarınız var. Priminiz ve yılınız dolmuş. 2020 yılında doğum gününüzde emekli olursunuz.

1980 doğumluyum. 2001 yılında sigortalı oldum ve halen çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Murat AKARSU

İşe giriş tarihinize göre 60 yaş ve 7 bin gün prim şartlarınız var. Bunları tamamlayınca emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.