Asgari ücrete enflasyon ayarı
Bu ayın sonunda açıklanacak olan asgari ücret zammının enflasyonun altında olmaması bekleniyor. Kasım enflasyonu yüzde 12.98 çıktı. Aralık enflasyonu ise 3 Ocak'ta açıklanacak.
Milyonlarca çalışan ile birlikte aslında işsizinden ev hanımına, işvereninden yaşlılık maaşı alana kadar herkes Aralık ayının sonunda açıklanacak olan asgari ücret zammını merak ediyor. Çünkü yıl boyunca uygulanacak olan brüt asgari ücret hemen herkesin gelirini ve ödemelerini etkiliyor. Daha önceki yazılarımızda detaylarıyla anlattığımız gibi işsizlik maaşı da doğum ve askerlik borçlanması da çalışanların aldığı AGİ de asgari ücrete göre belirleniyor. Dolayısıyla asgari ücret çalışanlar kadar herkes için de önemli bir parametre.
Bu yıl brüt asgari ücret 1.777,5 lira ve net asgari ücret ise 1.404,6 lira olarak uygulanıyor. Geçen yıl yüzde 8 civarında bir artış yapılmıştı.
Bu yılki pazarlıklarda sendikaların iki teklifi ortaya çıktı. Türk-İş asgari ücretin net olarak 1.893 lira olması gerektiğini açıkladı. Bunu da TÜİK geçinme hesaplarından çıkan rakam olarak duyurdu.
Türk-İş'in teklifi ile brüt asgari ücret de 2.396 liraya kadar yükselmiş olacak.
DİSK ise net asgari ücretin 2.300 lira olması gerektiğini açıkladı. İşveren kanadını temsil eden TİSK ise asgari ücrete zam yapılmaması gerektiğini üstüne işçi başına 100 liralık kamu desteğinin de sürmesini istedi.
BAŞBAKAN İŞARETİ VERDİ
Şimdi bir orta yol bulunacak. Ancak burada kamu tarağının görüşü önem kazanıyor. Başbakan Binali Yıldırım'ın geçen hafta yaptığı açıklama aslında çok önemli bir ipucunu da vermiş oldu. Asgari ücret zammıyla ilgili görüşü sorulan Başbakan Yıldırım, çalışanlara asgari ücretin altında bir ücret vermeyeceklerini söyledi. Bu da gösteriyor ki asgari ücret zammı enflasyonun üzerinde olacak.
Hemen enflasyon rakamlarına bakalım. Yıllık enflasyonda Kasım ayı oranı yüzde 12.98 olarak çıktı. Aralık ayı enflasyonu ile birlikte 2017 yılının enflasyonunu da öğrenmiş olacağız. Bu rakamında yüzde 11-12 arasında olması bekleniyor. Yüzde 12.98'lik enflasyona göre bir artış yapılırsa asgari ücretin en az net 1.586 lira brüt ise 2008 lira olacağı hesaplanıyor. Dediğimiz gibi yılsonu enflasyonu da burada önem kazanacak.
Yeni asgari ücreti önümüzdeki hafta öğrenmiş olacağız.
10 YILDA EMEKLİLİK FIRSATI
26.11.1979 doğum tarihim. 11.09.1995 staj sigortası başlama tarihim. 01.08.2002 SGK başlangıç tarihim. 15 yılın tamamlanması, 3.600 günün dolmuş olması kadınlar için de 50 yaşın şartının geçerli olabilmesi için bu 15 yıllık süre aynı iş yerinde mi çalışılırsa geçerli olmaktadır? Doğum borçlanmasını hangi şartlarla yapabilirim, kazancım nasıl olur? Sezen YILMAZ
Çalışma hayatıyla ilgili mevzuatımızda kısmi emeklilik dediğimiz bir düzenleme de yer almaktadır. Buna göre sigortalılar belli süreleri ve yaşları doldurduktan sonra tam emekliliğe göre daha az çalışarak emekli olabilmekteler. Bu haklardan birisi de 15 yıl 3.600 gün ile emeklilik imkanıdır. Böylece bir sigortalı 10 yıllık çalışma süresi ile emekli olabilmektedir.
Ancak burada yaş şartı daha fazla olmaktadır. Erkekler için 60 kadınlar için ise 58 yaşını bulmaktadır. 3.600 günle emeklilik için ilk şart ilk sigortalılık tarihinin 8 Eylül 1999 ve öncesinde olmasıdır.
Yani bu tarihten sonra sigortalı çalışmaya başlayanlar için 3.600 günle emeklilik imkanı bulunmuyor. Sizin içinde 1995'deki staj sigortası maalesef emeklilik hesabınızda kullanılmıyor.
Her ne kadar sigorta numarası almış olsanız da sizin için emeklilik hesabı 01.08.2002 tarihinde başlıyor. Dolayısıyla emeklilik şartlarınız 58 yaş ve 7 bin gün olarak belirleniyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi işe giriş tarihiniz gereği 3.600 günle emeklilik imkanı da yok. Doğum borçlanmasını sigortadan sonra dünyaya gelen çocuklarınız için yapabilirsiniz.
3 çocuğa kadar borçlanıp her çocuk için 720 gün kazanabilirsiniz.
İZİN HAKKI KESİLEMEZ
Yaklaşık 4 yıldır bir işyerinde çalışıyorum. Bu süre için de hiç yıllık izin kullanmadım. Ne kadar hakkım bulunuyor ve bunun parasını alabilir miyim? İsmail T.
İş Kanunu'na göre; çalışma süresi 1 ile 5 yıl arasında olanlara (5 yıl dahil) 14 gün, 6 ile 14 yıl arasında olanlara 20 gün, 15 yıl veya daha fazla olanlara 26 gün yıllık ücretli izin verilmektedir.
Buna göre sizin 4 yıllık izin hakkınız 56 günü bulmuştur. İşveren yıllık izinleri kullandırmak mecburiyetindedir. İşveren 'kullandırmıyorum' diyemeyeceği gibi işçinin de 'kullanmıyorum' deme hakkı yok. Eğer işveren sizin izin yapmanızı engelliyorsa bu durumu ALO 170'e bildirebilirsiniz. İzin günlerini kullanmayıp parasını alma gibi bir uygulama yok.
Ancak işten ayrılırken kendiniz de istifa etseniz birikmiş izin günlerinizin parası son maaşınız üzerinden alabilirsiniz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.