• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Taşeron Kadrosuna Kavuşuyor FARUK ERDEM

Taşeron Kadrosuna Kavuşuyor

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16 Aralık 2017, 20:48
Kamudaki 850 bin taşeron çalışan yeni düzenlemenin detaylarını ilk bu köşeden öğrendi. Haftalar önce yazdıklarımız bir bir gerçekleşiyor. Kadro için artık son bir adım kaldı. Çalışanlar aracı şirketlerden kurtuluyor

Türkiye'de yıllardır kamudaki taşeron şirket çalışanlarıyla ilgili sorunlar konuşuluyor. Hepsini aynı kefeye koymak doğru olmaz. Ancak bazı taşeron şirketler kamuya gönderdikleri işçilerini adeta 'sömürmeye' başlamışlardı. Maaşlar asgari ücretin altına düşürülmüş, bordrolarda gerçek maaşlar gizlenmiş, yılsonlarında giriş çıkış yapılarak izin ve kıdem hakları sıfırlanmaya başlanmıştı.
Yüzbinlerce çalışan işini kaybetmemek için bu zulme ses çıkartamıyordu.
Ardından çok önemli düzenlemeler yapıldı. Önce çalışanların sözleşme süreleri 1 yıldan 3 yıla çıkartılarak izin ve kıdem tazminat sıfırlama hilelerinin önüne geçildi.
Ardından maaş ve tazminatlara kamu garantisi getirildi ve eğer ödenmezlerse bunlar hak edişlerden kesildi. Ancak bu pansuman tedbirler bazı problemleri çözse de sorunu oradan kaldıramadı. Çünkü başta belediyeler olmak üzere birçok kamu kurumunda muvazaalı kadrolar arttı.

İŞÇİ GÖRÜNÜMLÜ MEMURLAR

Yani temizlik işçisi görünümlü memur işi yapan çalışanlar ortaya çıktı. Yani bir belediyenin halkla ilişkiler bölümünde memur işi yapan, imza yetkisi kullanan bir taşeron çalışan aslında kayıtlarda temizlik işçisi görülüyor.
Karayolları'nda bu durum dava sonunda işçilerin lehine de sonuçlanmıştı. Konu giderek dallanıp budaklanıyordu ki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duruma el koydu ve kadro yolu açıldı.

BU AY SORUN BİTECEK

Daha önce bu köşeden tüm çalışmaları gün be gün sizinle paylaştık, hazırlanan taslaklardaki maddeleri ilk kez bizden duydunuz. Çalışmalardaki değişiklikleri de anında duyurduk. Diğer gazeteler ve internet siteleri de Yeni Asır'dan bu yazıları alarak kamuoyu ile paylaştı. Artık taşeron işçilere kadroda son virajdayız ve 12 maddelik yasa bütçe görüşmelerinden hemen sonra Meclis'e gelecek ve muhtemelen bir günde yasalaşacak.
Daha önce yazdığımız gibi belediyeler ve KİT'ler için ayrı formül düşünülüyor.
Diğer kamu kurumlarındaki taşeron çalışanlar 6547 sayılı yasanın 4. Maddesinin D bendine göre kamu işçisi olarak istihdam edilecekler.

ŞİRKETLER ARADAN ÇIKIYOR

Belediyelerdeki taşeron işçiler ise belediyelere ait şirketlerde yine kamunun elemanı olarak istihdam edilecek. Böylece 450 bin kamuda 400 bin belediyede olmak üzere 850 bin taşeron işçi şirketlerden kurtulmuş olacak, tüm haklarını artık devletten alacak. Böylece maaş, tazminat, izin, emeklilik gibi hakları garanti altına alınacak. Elbette daha önce de yazdığımız gibi güvenlik soruşturmaları yapılacak. Zaten kamu görevlisi olmak için gerekli olan şartlar aranacak.
Ayrıca bir mesleki sınav yapılması da gündemde.
Bunun dışında eğitim, yaş, sözleşme sınırı gibi hiçbir şart aranmayacak.
Hatırlatalım kadro imkanından 4 Aralık 2017 öncesi işe başlamış olan herkes yararlanacak.
Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdeyi vermesinin ardından işe girenler için bu hak olmayacak. Böylece bazı suiistimaller de önlenecek.
Şu anda askerde, raporlu, ya da doğum izninde olanlar da bu süreler bitince kadroya geçecek. Kadroya geçene 52 günlük tediye (ikramiye) ödenecek. Taşeron çalışanlar için güzel günler yakın. Biz konunun takipçisi olmaya devam ediyoruz.

Bağ-Kur kaydı olmayana Yargıtay kararı

01.03.1991 tarihinde üzerime kayıtlı olan iş yerim açıldı. 20 ay boyunca iş yerim devam etti ve 30.12.1992 tarihinde kapanışı gerçekleşti. Ben bu süre zarfında bütün vergilerimi ödedim. Ama Bağ- Kur numarası verilmedi ve ödeme yapılmadı.
Mahkemeye dava açsak 01.03.1991-30.12.1992 tarihleri arasındaki 20 aylık süreç için borçlanıp ödeme yapsak Bağ-Kur girişimi 1991 yılına çekebilir miyim? Esma KARADENİZ

Vergi mükellefi olup Bağ-Kur kaydı olmayanların maalesef bu günleri emeklilik hesaplarından sayılmıyor.
Ancak bu günler ile ilgili geçmişe dönük açılan bazı davalar ve Yargıtay kararları bulunuyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 2009/52 sayılı ve 04/02/2009 tarihli kararı bunlardan birisi. Elbette buna karar verecek olan mahkemedir ama hukuk yolu her zaman açık biliyorsunuz.
Bu yüzden bir hukukçuyla görüşmenizde yarar var. Eğer sigorta başlangıcını 1991 yılına çekebilirseniz 47 yaş ve 7200 gün şartlarıyla Bağ-Kur'dan emekli olursunuz.
Son 3.5 yılı SSK'lı olarak geçirirseniz bu kez 5450 günle emekli olursunuz.

İŞSİZLİK MAAŞI ARTACAK

5 yıldır çalıştığım işyerimden bu ay çıkartılacağım.
İhbar süresine uyularak çıkışım verildi.
Tazminatım da ödenecek.
İşsizlik maaşına bu ay mı yoksa Ocak ayında mı başvurmam avantajlı olur? Yasin SÜSLÜ

İşsizlik maaşı alabilmek için öncelikle son 3 yılda en az 60/0 gün ve son 120 günde de kesintisiz sigortanızın ödenmiş olması gerekiyor.
Tabi kendi istek ve kusurunuz dışında da çıkartılmış olma şartı var. Bunlar tamam gibi görünüyor. İşsizlik maaşına işten ayrıldıktan sonra 1 ay içinde başvurmanız lazım. Geciktiğiniz her süre alacağınız maaş sayısını azaltıyor. Ancak Aralık ayı ile Ocak ayı arasında bir fark var. Ocak'tan itibaren yeni asgari ücret geçerli olacağı için işsizlik maaşının alt ve üst sınırları da artacak. Bu yüzden Ocak'ta başvurursanız hem 1 aylık süreyi bitirmemiş olursunuz hem de daha yüksek maaş alırsınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.