Taşerona başvuru rehberi
Kamu kurumlarında çalışan taşeron şirketlere bağlı işçiler için kadro süreci dün itibariyle başladı.
Taşeron işçiler 10 günlük süreçte başvurularını yaparak kadro taleplerini ilgili kurumlara iletecek. Bu başvuruların ardından da güvenlik soruşturmaları ve mülakatlar başlayacak ve 3 ay içinde işlemler tamamlanarak 1 milyona yakın taşeronun 4D'li olarak kamuya geçişleri sağlanacak.
Bu aşamada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bir duyuru yayımlayarak taşeron işçilerin nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda bilgi verdi.
Geniş bilgiyi altisveren. gov.tr adresinden almak da mümkün.
Ayrıca 1 Ocak tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile başvuru şekilleri detaylı anlatıldı ve örnek başvuru formu ile dilekçeler yayımlandı.
Taşeron işçiler 10 gün içinde başvuracak ve 2 Nisan'da tüm işlemler tamamlanmış olacak. Bu arada yapılacak sınavda 100 üzerinden 50 alanlar başarılı sayılacak. Sınav sonucuna itiraz hakkı olacak.
Sınavlar 3 Mart'ta başlayacak ve 22 Mart'ta tamamlanacak.
Özellikle işçilere bazı şirketlerce ibra kağıtları imzalattırılmaya çalışıldığını duyuyoruz. O yüzden bu rehberi okuyarak başvurunuzu yapmanızda fayda var.
İŞTE ADIM ADIM BAŞVURU SÜRECİ:
1-Hem merkezi yönetim hem de belediye ve il özel idareleri gibi mahalli idarelerde alt işveren işçilerimizin istihdam edilmek üzere başvuruları 2 Ocak 2018 tarihinde başlayacaktır Bu tarihten önce herhangi bir başvuruda bulunulması gerekmemektedir.
2- Başvuru ve kadroya geçiş sürecine ilişkin uygulamayı anlatan usul ve esaslar bu hafta içinde yayınlanacak ve geçiş süreci 2 Ocak 2018'den itibaren 90 gün içinde sonuçlandırılacaktır.
3- Alt işveren işçilerimiz 2 Ocak 2018 tarihinden itibaren 10 gün içinde, çalıştıkları ALT İŞVEREN ŞİRKETLERE DEĞİL, istihdam edilecekleri KURUMLARA BAŞVURACAKLARDIR.
4- Başvuruda bulunan alt işveren işçilerimizin bilgileri, başvurdukları idarelerce elektronik ortama aktarılacaktır.
5- İşçilerimizin 4 Aralık 2017 tarihinde düzenleme kapsamında bir ihalede çalışıp çalışmadığı ilgili kurumlar nezdinde kontrol edilerek, çalıştıkları idarelerce sınav süreci başlatılacaktır.
6- Alt işveren işçilerimizin, çalıştıkları alt işveren şirketlerine herhangi bir evrak ya da feragat belgesi vermesi gerekmemektedir.
7- 90 günlük sürecin sonunda, işçilerimizin kadroya geçişi sırasında, kendilerinden kadroya geçişe ilişkin açtıkları dava veya icra takibi varsa, bu dava veya takiplerden feragat ettiklerine ilişkin bir belge ve sulh sözleşmesi, ÇALIŞTIKLARI İDARELERCE talep edilecektir.
8- İşçilerimiz, kamuda istihdam edildikleri için, kadroya geçişleri nedeniyle çalıştıkları İDARE İLE sulh sözleşmesi yapacaklardır. Bu sözleşme, işçilerimiz açısından herhangi bir HAK KAYBINA SEBEP OLMAYACAKTIR.
9- Sulh sözleşmeleri idare ile yapılacak olup, BU DURUM ALT İŞVEREN ŞİRKETLERİNE KARŞI İŞÇİNİN HAKLARINDAN VAZGEÇMESİ ANLAMINA GELMEMEKTEDİR. Alt işveren şirketleri sulhe taraf olmayıp, bundan yararlanamazlar.
10- Alt işveren işçilerimizin, bu kapsamda çalıştıkları hizmet süreleri, İş Kanunu hükümleri çerçevesinde idareler tarafından ileride ödenecek kıdem tazminatına esas toplam hizmet süresi ile izin sürelerinin hesabında dikkate alınacaktır.
EMEKLİ ZAMMI BUGÜN BELLİ OLUYOR
Emeklilerin Ocak ayında alacakları zam oranları da bugün açıklanacak enflasyon rakamları ile belli olacak. Bu gün açıklanacak Aralık ayı enflasyonu ile birlikte 6 aylık değişim de netleşecek.
5 aylık enflasyon yüzde 4.97 çıkmıştı.
Aralık enflasyonu ile bu rakam değişecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu oranı zam olarak görecek. Memurlar ve memur emeklileri ise yüzde 4 toplu sözleşme zammı alacak. Yüzde 4'ün üzerindeki enflasyon oranı ise fark olarak ayrıca memurların ve memur emeklilerinin maaşına eklenecek.
Bugün açıklanacak enflasyon rakamlarından sonra hesaplamalar yapılacak ve emekliler bu ayki maaşlarında zamlı rakamları görecek.
Memur emeklileri için zam ve enflasyon farkı artışları daha sonra yatırılıyor.
Memurlar ise ayın 15'inde maaş aldıkları için onlar zamlarını ve farklarını bu ay alacaklar.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
15.10.1995 tarihinde sigortalı oldum. 1975 doğumluyum. 6400 günüm var. Halen çalışıyorum. Ne zaman emekli olurum. Damla KAYA
20 yıl 52 yaş ve 5825 gün şartlarınız var. Yıl ve prim tamam. Yaşınızın dolacağı 2027 yılında doğum gününüzde emekli olursunuz.
1969 doğumluyum. 01.01.1989 tarihinde sigortalı oldum ve halen çalışıyorum. Ne zaman emekli olurum? Hayati ARSLAN
25 yıl 51 yaş ve 5450 gün şartlarınız var. Yıl ve priminiz tamam. 2020 yılında emekli olursunuz.
2002 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 15 yıldır aralıksız çalışıyorum. 1982 doğumluyum. Ne zaman emekli olurum? Ayşegül TEKİN
İşe giriş tarihinize göre tam emeklilik için 58 yaş ve 7 bin gün prim doldurma şartlarınız var.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.