• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Taşeronun maaşı artıyor FARUK ERDEM

Taşeronun maaşı artıyor

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26 Aralık 2017, 20:50

Hafta sonu çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yaklaşık 850 bin taşeron şirket çalışanının hayatını değiştirecek düzenleme de yürürlüğe girmiş oldu. Yasanın detaylarını sayfalarımızda okuyorsunuz. Ancak tabii kafaları karıştıran bazı hususlar var, onlar konusunda bilgiler vermeye çalışalım.
Öncelikle daha önce açıklandığı gibi kamu kurumlarında çalışan 450 bin taşeron işçi 657 sayılı yasanın 4. Maddesi'nin D bendine göre işçi kadrosunda kamu çalışanı olacak.
Belediyelerin ve KİT'lerin ayrı düzenlemeyle kadro imkanına kavuşacaklarını daha önce yazmıştık.
Dolayısıyla yaklaşık 400 bin belediye taşeron çalışanı da belediye şirketlerine geçecek.
Böylece 850 bin çalışan taşeron şirketlerden kurtulacak ve devletin güvencesi altına geçecek. Özlük hakları, mali ve sosyal imkanları artık devlet güvencesiyle belirlenecek ve tabii ki daha da iyileşecek.
En çok merak edilen konuların başında maaşlar geliyor.
Çünkü taşeron şirketlerde çalışırken hangi işi yaparsa yapsın işçilerin farklı maaşları bulunuyordu. İlk etapta kamuda 4D'li olacakların maaşları değişmeyecek. Fakat 52 günlük tediyelerini (ikramiyelerini) kadroya geçtiklerinde alacaklar, ardından da bu tediye ödemelerinden düzenli olarak yararlanacaklar.
Buna göre, yıllık brüt olarak 4.621 lira yılda 4 eşit parça ile ödenecek. 2018 yılında asgari ücret artışıyla birlikte bu tutar da artacak.
Yine Maliye bürokratları mevcut taşeron şirketlerindeki ücretlerin kamudaki ücret sistemine uyumu için çalışmalar yürütüyor. Muhtemelen yılbaşından sonra bu çalışmalar tamamlanacak.
Burada 300 lira ile 500 lira arasında değişen maaş artışları da söz konusu olacak. Böylece kamuda bir ücret birliği de sağlanacak, daha sonra toplu sözleşme görüşmelerinde sorunlar tamamen çözülerek varsa haksızlıklar giderilecek.

SINAVDAN KORKMAYIN

Kadroya geçecek taşeron çalışanlar için yapılacak sınavlar için spekülasyonlar yapılıyor. Zaten yaptığı işte uzmanlaşmış birisinin o işle ilgili sorulacak sorulardan korkması düşünülemez. Bunun için kitaplar almaya, kurslara gitmeye gerek yok. Bu tür uyanık fırsatçıların sizi sömürmesine de izin vermeyin.

NE DEĞİŞİYOR

Taşeron şirketlerin yılda 11 ay çalıştırıp girdi çıktıyla kıdem tazminatını yok etmeleri bitecek.

Girdi çıktı hileleriyle izin haklarının silinmesi önlenecek.

Gerçek maaşın bordrolarda gizlenip emekli maaşının düşürülmesi önlenecek.

Maaşa, kıdem tazminatına, yıllık izne, emeklilik hakkına devlet güvencesi gelecek.

İşten atılma korkusu bitecek, işini doğru yapan, kanun ve kurallara uyan kamudan emekli olana kadar çalışacak.

Çalışanların sendika ve toplu sözleşme hakları olacak.

Primi eksik olana emeklilik

Babam 66 yaşında 1951 doğumlu sadece 1.5 yıllık sigortası var.
Emekli olmasını istiyorum.
Bunun için ne yapmam lazım?
Özlem UĞUR

Babanızın durumunda yüzbinlerce vatandaşımız var.
Yani emeklilik yaşı gelmiş ama primi eksik olduğu için maaş alamıyor. Bunun için bir çalışma başlatılmıştı.
Çalışma Bakanlığı 60-65 yaşına gelmiş çalışma imkanı olmayan vatandaşların eksik primlerini toplu ödemesi için bir imkan vermek için hazırlık yapmıştı. Ancak o çalışma henüz neticelendirilmedi.
Babanızın mevcut duruma göre emekli olması için en az 3.600 gün primi olması lazım. Bunu da toplu ödeme imkanı yok. Askerlik borçlanması yapabilirsiniz ancak yetmeyecektir. Kalan günler için isteğe bağlı sigortadan başka çare yok.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

21.10.1989 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 1970 doğumluyum.
6800 gün kadar primim var. Emekli olmak istiyorum. Hayati CANLI

25 yıl 51 yaş ve 5450 gün şartlarınız var. Priminiz ve yılınız tamamlanmış. Yaşınızın dolacağı 2021 yılında doğum gününüzde emekli olursunuz.
1979 doğumluyum.
07.07.1995 girişliyim.
3200 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Murat KARASU

25 yıl, 55 yaş ve 5750 prim gün şartlarına tabisiniz. Priminiz eksik. 55 yaşınızın dolacağı 07.07.2034 tarihine kadar 5750 günü tamamlayıp emekli olursunuz. Çalışma imkanınız yoksa 3.600 günü doldurup 60 yaşında emekli olursunuz.

06.08.1978 doğumluyum, sigorta başlangıcı 1995 stajyer olarak. 2003 yılında çalışmaya başladım.
Meltem ŞAHİN

Staj sigortası maalesef emeklilik hesabından sayılmıyor. İşe girişinize göre 58 yaş ve 7000 prim günle tam emeklilik şartlarına tabisiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.