Maaşa devlet garantisi
Türkiye'de milyonlarca çalışan için önemli birkaç konu var. 1- Maaşını zamanında ve hakkıyla almak.
2- Kıdem tazminatını kaybetmemek.
3- Emeklilik için gerekli primlerinin yatırıldığını bilmek. Bu konularda kanunlar çalışanların haklarını koruyor.
Maaşını alamayan işçiler için de bir koruma düzenlemesi bulunuyor.
Her çalışan, şirketi zora düşünce bir süre maaşını almamayı ya da eksik almayı kabul eder. Ama şirket iflas eder ve kapanma durumuna gelirse işte burada çalışanlar için bir belirsizlik oluşuyor. Yani ücretsiz olarak çalıştığınız, yaşaması için çabaladığınız şirketin alacağınızı ödeme imkanı ve ihtimali ortadan kalkıyor. Sizin de paranızı isteyeceğiniz bir muhatabınız olmuyor. İşverenin ücretleri ödeyemeyecek duruma düşmesi, iflas etmesi ya da iflas ertelemesi istemesi gibi durumlarda Ücret Garanti Fonu devreye giriyor.
BAŞVURU ŞARTLARI
İŞKUR bünyesindeki fona başvuran işçiler, o firmada son 1 yıldır çalışıyor olmak şartıyla 3 aylık maaşlarını kesinti olmadan alabiliyor. Geriye doğru ücretler alındığı için de sizin o firmayla iş sözleşmenizin devam edip etmediğine bakılmıyor. Yani işten ayrılmış da olsanız, alamadığınız ücretleri devlet ödüyor. İşverenin düştüğü durumla ilgili belgeleri (haciz tutanağı, iflas kararı, mahkemenin verdiği iflas erteleme kararı ve alacak belgeniz gibi) İŞKUR'un ilgili birimine götürerek başvurduğunuz ayın sonuna kadar ücretlerinizi alabilirsiniz. Ücretler net ücret üzerinden ödeniyor. Bir hatırlatma da yapalım, bu fon sadece maaşlar için. Yani kıdem ve ihbar tazminatı için bir garanti yok.
HAKLI FESİH VAR
Yukarıda anlattığımız durumun haricinde hiçbir zorluk olmamasına rağmen maaşını alamayan, ya da eksik veya geç alan işçiler için de kanunlarımız koruma kalkanı sunuyor. Bu çalışanlar işverenin sözleşmeye uymaması dolayısıyla haklı fesih imkanını kullanarak tazminatlarını alabilirler.
SON 3.5 YILA DİKKAT!
Abim 60 yaşında ve onu emekli etmeye çalışıyorum. İşe ilk giriş tarihi 01.08.1975 ve 45 günlük prim ödeme günü var. 2013 haziran ayından bu yana 4B üzerinden primlerini yatırıyorum. Bu zamana kadar 45 gün dahil 1747 gün oldu. Askerlik borçlanmasını da buna dahil edersek toplam 2287 gün olacak. Ne zaman emekli olabilir acaba? Ayhan DÜZ
Ağabeyinizin emekli olabilmesi için SSK şartlarında en az 3.600 güne ihtiyacı var. Ancak 4B yani Bağ-Kur şartlarında primini ödemeye devam ederseniz bu kez en az 5400 gün gerekir. Emekliliğin hangi kurumdan olacağını son 7 yıldaki 3.5 yılki primler belirliyor. Yani eğer ağabeyiniz son 3.5 yılı SSK'lı olarak çalışır ve prim öderse bu kez 3.600 günle kısmi emekli , 5 bin günle ise tam emekli olur. Yoksa Bağ- Kur'dan 9 bin günle tam emekli 5.400 günle kısmi emeklilik imkanlarınız bulunuyor.
SÜRE SINIRI VAR
İşsizlik maaşı almaktayım. 1 ayım kaldı, iş bulamadım bu işsizlik maaşı uzatılabilir mi? Zekai ERTÜRK
İşsizlik maaşı kendi istek ve kusuru dışında işten ayrılan çalışanlara ödeniyor. Bunun dışında son 3 yılda 600 gün prim ödenmiş olmasını ve son 120 günde de kesintisiz prim ödenmesini istiyorlar. İşsizlik maaşının süresini sizin son 3 yılda ödediğiniz prim günü belirliyor.
Dolayısıyla bu sürenin uzatılması ya da kısaltılması mümkün değil. Maaş süresini primleriniz belirliyor. O yüzden süre bittiğinde maaşınız da kesilecek maalesef.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
1987'de işe girişim oldu. Senem doldu. 3.600 günle emekli olabilir miyim? Ayşe KAYIŞ
3.600 günle emeklilik için prim gününüzün de en az 3600 olması gerekiyor. 3.600'ü tamamladığınız tarihe göre 52 ile 58 yaş arasında emekli olursunuz.
Annem 1958 doğumlu. SGK girişi yok. Yaştan emekli olabilir mi? Kamil BAŞER ŞENTÜRK
Emekli olabilmek için mutlaka prim günü gerekiyor. Hiç sigorta girişi olmayan birisinin sadece yaştan dolayı emekli olması mümkün değil.
10.7.1965 doğumluyum. 09.09.1980 sigorta girişim, 163 günüm var. İki çocuğum var. Raşide KOCABAŞ
Emekli olabilmeniz için en az 3.600 günü tamamlamanız ve 58 yaşını doldurmanız lazım. İki çocuktan 1.440 gün kazanırsınız. Kalan süreleri çalışarak prim ödemeniz gerekiyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.