• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Çalışan emekliye iki tazminat FARUK ERDEM

Çalışan emekliye iki tazminat

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23 Şubat 2018, 21:16
Emekli olduktan sonra çalışanlar için iki ayrı tazminat alma imkanı var. Aynı yerde çalışıyorlarsa ise durum farklı oluyor. Diğer hakları ise çalışanlardan farklı değil

Babam SSK'dan emekli olduktan sonra bir işyerinde çalışmaya başladı. 10 yıl kadar çalıştı. Şimdi ayrılacak. Tazminat alma durumu nasıl oluyor? Meltem ŞAHİN

Türkiye'de emekli maaşı alan vatandaşların bir kısmı çalışmaya devam ediyor. Bunların bazıları kendi işyerlerinde çalışırken bir kısmı da başka şirketlerde çalışıyor. Emekliler için de sigorta yapılıyor ve prim yatırılıyor. Çalışan emeklilerin diğer çalışanlardan özlük hakları bakımından bir farkı bulunmuyor.
Dolayısıyla tazminat konusunda da aynı şartlar geçerli., Yani aynı işyerinde en az 1 yıl çalışmış olması gerekiyor.
Ayrıca kendi istek ve kusuru dışında çıkmış olması lazım. Yani istifa ederse diğer çalışanlar gibi emekli çalışanlar da tazminat alamıyor. Babanızda kendi istek ve kusuru dışında çıkartılırsa 10 yıllık tazminatını alabilir.

İŞYERİ ÖNEM KAZANIYOR

Emekli olurken ise çıkartılmasına gerek yok. Emeklilik için ayrılınca o firmada çalıştığı kadar kıdem tazminatı alabiliyor.
Böylece ikinci bir işe giren emekliler çalıştıkları süre kadar iki kere tazminat alabiliyorlar.
Emekli olduktan sonra aynı firmada çalışmaya devam edenlerin durumu ise farklı.
Onlar için istifa etse de tazminat alma imkanı bulunuyor.
Bu kişiler için emekli olduğu tarihte tazminat hakkı doğar ve kıdemi sıfırlanarak çalışmaya devam ederler. Eğer tazminatını almadan çalışmayı sürdürürse kıdem hakkı baki kalır. Eğer tazminatınızı alarak ayrılıp yeni bir işyerinde başlamışsanız istifa ederseniz tazminat alamazsınız.

DEVAM EDENLER DİKKAT!

Aynı işyerinde emekli olduktan sonra tazminat alarak devam ediyorsanız kıdeminiz sıfırlanır ve bir yılı doldurmadan tazminat alamazsınız. Tazminatınızı almadan aynı işyerinde devam ediyorsanız yeni sözleşme yapmadığınızdan kendiniz de ayrılsanız işveren de çıkarsa tazminatınızın tamamını alıyorsunuz. Yani fiilen emekliye ayrılma sayıldığından (haklı fesih) ödenecek tutar son maaş üzerinden oluyor. Bu konuda Yargıtay kararları da bulunuyor.

İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN ŞARTLAR VAR

1995 yılında sigortalı olarak çalışmaya başladım. Gelecek ay SGK'dan 15 yıl ve 3600 gün yazısı ile tazminatımı alıp işten ayrılacağım.
İŞKUR'a başvursam işsizlik maaşı alabilir miyim? Emine KİRAZ

9 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı olarak çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek 15 yıl ve 3.600 günlerini doldurduklarına dair yazı alırlarsa tazminat hakkına kavuşuyorlar.
Tabi aynı işyerinde en az 1 yıl çalışmış olma şartı da var.
Böylece istifa ederek tazminatlarını alabiliyorlar. Siz de işe giriş tarihiniz gereği bu yazıyı aldıktan sonra işvereninize dilekçe ile başvurup tazminatla ayrılabilirsiniz.
İşsizlik maaşı için işverence işten çıkartılmanız ya da kanunda belirtilen haklı sebeplerle ayrılmanız gerekiyor.
Ayrıca son 3 yılda 600 gün prim ödemeniz ve son 120 günde kesintisiz prim ödemiş olmanız gerekiyor. Dolayısıyla 15 yıl 3600 gün şartıyla yaşı beklemek için tazminat alıp ayrılırsanız, işsizlik maaşı hakkınız olmuyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

01.09.1978 doğumluyum. SSK girişim 11.09.1993. 4500 prim günüm var. Ne zaman emekli olurum? Yasemin KURU
20 yıl 50 yaş ve 5675 prim günü şartlarınız var. Emeklilik için 5675 prim gününü tamamlayarak 50 yaşınızın dolacağı 01.09.2028 tarihini beklemelisiniz.

1967 doğumluyum ve 1997 yılında sigortalı oldum. 4100 günüm var. Ben ne zaman emekli olurum? Meltem ALACA
Ay bilgisi vermemişsiniz ama en az 53 yaş 20 yıl ve 5900 güne ihtiyacınız var. Bu 54 yaş 5975 gün de olabilir. Bu üç şart da eksik. Primi doldurmanız gerekiyor.

1976 doğumluyum. İlk kez sigortalı olduğum tarih ise 2003. 15 yıldır çalışıyorum. Acaba emeklilik şartlarım nedir? Murat KISA
İşe giriş tarihinize göre 60 yaş ve 7 bin gün prim şartları gerekiyor. O yüzden çalışıp yaşınızı doldurmanız lazım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.