Çifte emeklilik mümkün
Ben bir kamu kurumunda halen çalışıyorum. Yaşım 57. Altı yıldır da Bireysel Emeklilik Sistemi'ne üyeyim. Kamudan emekli olursam Bireysel Emeklilik Sistemi'ne devam ederek 10 yıl dolunca da BES'ten emekli olabilir miyim? Şükrü EDİŞ
Türkiye'de tasarrufu artırmak ve sosyal güvenlik sistemini tamamlayarak vatandaşlara ikinci bir emeklilik imkanı sunmak için hayata geçirilen Bireysel Emeklilik Sistemi gün geçtikçe büyüyor. 27 Ekim 2003'de başlayan Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) katılımcıların fon tutarı ile devlet katkısı fon tutarının toplam büyüklüğü 80 milyar 669 milyon 948 bin 582 liraya ulaştı.
15 yıllık süre zarfında birçok vatandaş da 10 yıllık zaman şartını ve gerekli yaş sınırını tamamlayarak emekli oldu. İsteyen emekli maaşı tercih etti dileyen de toplu para aldı. Şu anda sistemdeki katılımcı sayısı da 6 milyon 953 bin 410'a ulaşmış durumda. BES'e girildiğinde yatırılan katkı paylarının yüzde 25'ini de devlet ödüyor. Dolayısıyla biriken paranız fonlardaki kazanımın haricinde her ay yüzde 25'lik bu katkıyla da artıyor.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde ayrıca otomatik katılım da devreye sokuldu ve 45 yaşın altındaki hem özel sektör hem de kamu çalışanları sisteme dahil edildi. Kademeli geçiş 2019'a kadar devam edecek.
Bu sistemde yüzde 25'lik devlet katkısının haricinde 1000 TL'lik ödeme de bulunuyor. Ayrıca üçüncü bir destek olarak süre sonunda emeklilik tercih edildiğinde toplanan paranın yüzde 5'i de ekleniyor.
Bu genel bilgiler ışığında görülüyor ki bir kamu çalışanı olarak sizin de sisteme girmenizde ya da sistemde gerekli süreyi doldurduktan sonra emekli olmanızda bir sakınca bulunmuyor.
Böylece hem kamudan emekli olabilir hem de BES emeklisi olarak ikinci bir maaş ya da toplu para alabilirsiniz.
ZORLA MESAİ OLMAZ
Çalıştığım firmada zaman zaman fazla çalışma ve mesai yapılıyor. Ben de küçük çocuğum olduğu için fazla çalışma yapmak istemiyorum. Bu durumda işyeri beni zorlaya bilir mi? Ayşegül S.
İşveren fazla çalışma yaptırmak ya da resmi tatillerde çalıştırmak istediği zaman işçinin yazılı onayını almak zorundadır. İşçi onay vermezse fazla çalışma yaptıramaz. İşveren, fazla çalışma yapmadığı için işçiyi işten çıkarırsa çalıştığı dönem için ihbar ve kıdem tazminatını ödemek zorundadır.
Kıdem ve ihbar tazminatının hesabında çalıştığınız süreler toplamı dikkate alınarak son ücret üzerinden ödeme yapılır.
Gerekçeniz ne olursa olsun istemediğiniz zaman bayramlarda çalışmaz ya da fazla çalışmaya katılmayabilirsiniz.
TAZMİNAT ALAMAZSINIZ
Özel sektörde bir firmada 5 yıldır çalışıyorum. Bir kamu kurumunun sınavını kazandım. Memur olarak çalışma hayatıma devam edeceğim. Memuriyetle ilgili belgelerimi verirsem tazminat alabilir miyim? Hasan KARLI
İş Kanunu'nda kıdem tazminatının ödenme şartları arasında memuriyete geçme sebebi maalesef bulunmuyor.
Bu gerekçeyle işten ayrılırsanız bu istifa sayılır. İstifa halinde ise mevcut yasalarımıza göre kıdem tazminatı hakkı maalesef doğmuyor.
Kıdem tazminatını alabilmek için en az 1 yıl çalışmış olmak ya da kendi istek ve kusurunuz dışında işten çıkartılmak gerekiyor. Bu arada bir istisna var. Eğer ilk sigorta olduğunuz tarih 9 Eylül 1999 öncesinde ise SGK'dan 15 yıl 3.600 yazısı alarak tazminatınızı talep edebilirsiniz.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
1980 doğumluyum. 2003 yılından bu yana 15 yıldır aralıksız çalışıyorum. Emeklilik için daha kaç yıl çalışmam gerekiyor? Yeşim ŞAHİN
İşe giriş tarihinize göre 58 yaşında yani 2038 yılında ve 7 bin gün prim ödeyerek emekli olabilirsiniz.
1961 doğumluyum. 01 Nisan 2001 yılında sigortalı oldum. Yüzde 45 oranında raporum var ve vergi iadesi belgesi aldım. Ne zaman emekli olurum. Mehmet KONYALI
İşe girişiniz ve vergi iadesi belgenize göre 19 yıl ve 4 bin 240 prim gün şartlarına tabisiniz. Prim gün şartını tamamlayıp yıl şartının dolacağı 01 Nisan 2020'de emekli olabilirsiniz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.