Türkiye 2 yıl önce Fetullahçı Terör Örgütü mensubu asker kılığındaki teröristlerin alçakça ihanetini yaşadı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 80 milyon vatandaş o gece birlik içinde bu ihanete karşı göğsünü siper etti. 15 Temmuz'da 250 vatan evladı şehit olurken 2 bin 196 vatandaş da gazi oldu. Bizim için canını feda eden kahraman şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize sağlıklı bir ömür diliyorum. Bugün bu ihanetin ve kahramanlığın yıl dönümü. Şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.
Kahramanlarımızı devletimiz de unutmadı ve onlara sahip çıktı, çıkmaya devam ediyor. Hem şehitlerin ailelerine hem de gaziler için çeşitli haklar kanunlarla tanındı.
667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname bu hakların tanındığı ilk düzenleme oldu.
MAAŞ VE TAZMİNAT
- Şehit veya malul hale gelen sivil vatandaşların kendilerine veya hak sahiplerine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla aylık bağlandı. En düşük aylık tutarı 3 bin 203 TL oldu. Tazminatlar ise şöyle belirlendi:
- Vefat edenlerin kanuni mirasçılarına 88 bin 596 TL, 4 Bakıma muhtaç malullere 177 bin 192 TL, Diğer malullere ise, malullük derecelerine göre 66 bin 447 TL ila 22 bin 149 TL arasında, Yaralananlara da 17 bin 719 TL'yi geçmemek üzere yaralanma derecelerine göre nakdi tazminat ödendi.
- Memur olanlardan; hayatını kaybedenler ile bakıma muhtaç malullere en yüksek devlet memuru aylığı, diğer malullere ise 30 yıl hizmet yapmış gibi SGK aracılığıyla emekli ikramiyeleri ödendi.
- Diğer sivillerden hayatını kaybedenler ile bakıma muhtaç malullere 150 bin 613 TL, diğer malullere ise 101 bin 885 TL ek tazminat ödendi.
- Aylık bağlananlar ile bunların hak sahipleri veya kanuni mirasçılarına ödenen gelir, aylık emekli ikramiyesi, nakdi tazminat ve ek tazminatlar haczedilemeyecek, bir başka deyişle bunlardan kesinti yapılmayacak.
KAMUDA İŞ İMKANI
- Hayatını kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi ile ana, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi kamuda istihdam edilecek.
- Malullerin kendileri veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi kamuda istihdam edilecek.
- Aylık bağlananların ilaç, ortez/protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçleri ile yardımcı üreme yöntemi ve tedavilerinde katılım payı ve ilave ücret alınmayacak.
- Aylık bağlanan malullerin sağlık kurulu raporuyla ihtiyaç duydukları her türlü ortez/ protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçleri herhangi bir kısıtlama getirilmeksizin Sosyal Güvenlik Kurumu'nca karşılanacak.
SAĞLIK HİZMETİ ÜCRETSİZ
- Yaralananların tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar sağlanacak sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmayacak. Ayrıca, tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar geçen süre içerisinde verilen sağlık hizmetleri ve diğer haklardan aylık bağlanmış olanlar gibi yararlandırılacak.
- Başkasının yardımına ihtiyaç duyan gazilerimize asgari ücretin net tutarının iki katı tutarında aylık bakım ücreti ödenecek.
- 2016 itibarıyla 94 bin TL'lik faizsiz konut kredisi alabilecekler.
- Şehit ve gazi çocuklarına ilköğrenimde 18 yaşını doldurmamış olanlara bin 398 TL, ortaöğrenimde 20 yaşını doldurmamış olanlara 2 bin 98 TL, yükseköğrenimde ise 25 yaşını doldurmamış olanlara 2 bin 797 TL tutarında yılda bir defa eğitim öğretim yardımı ödenecek.
ULAŞTIRMA İMKANI
- Şehit ve gazilerimizin kendileri, eşleri, evli olmayan ve 25 yaşını doldurmamış çocukları, anne ve babaları yurtiçinde Devlet Demiryolları'nda, Denizyolları Şehir Hatları'nda ve belediye toplu taşıma araçları ile belediye tarafından kurulan şirketler veya özel firmalar aracılığıyla yaptırılan toplu taşıma işinde kullanılan araçlarda ücretsiz seyahat hakkından yararlanabilecek.
- Şehit ve gazilerimizin kendileri ile hak sahipleri, indirimli su ve elektrik kullanım hakkına sahipler.
- Gazilerimize aylık bağlanmasına esas olan tarihten geçerli olmak üzere maluliyet dereceleri ve göstergeleri esas alınarak, her yılın ilk üç ayı içerisinde ve yılda bir defaya mahsus olmak üzere ek ödeme yapılacak.