Bayrama kadar emekli ol 1000 lira kazan
Emeklilerimiz için ödenen bayram ikramiyelerinin ikincisi önümüzdeki ay Kurban Bayramı'nda hesaplara yatacak. Ramazan Bayramı'nda 12 milyondan fazla emeklinin hesabına bin lira yatırılmıştı.
İkinci bin liralık bölüm ise 21 Ağustos'tan önce ödenecek.
HESABA YATIRILACAK
Mevcut emekliler için herhangi bir işlem yapmaya gerek yok.
Zamanı gelince paralar ödenecek.
Ancak bu günlerde emeklilik işlemlerini yapanların ikramiyeden yararlanması için dikkat etmesi gereken bir tarih var o da 31 Temmuz. Yasaya göre, ikramiyeden yararlanmak için ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alıyor olmak gerekiyor.
Yani Kurban Bayramı ikramiyesinin ödeneceği tarihe kadar emekli aylığı bağlananlar da bin lira ikramiyeyi alabilecek.
DİLEKÇE TARİHİ ÖNEMLİ
Sosyal Güvenlik Kurumu'na emeklilik için dilekçe verilen tarih büyük önem taşıyor. Kurban Bayramı'nda ikramiye 31 Temmuz'a kadar emekliliği hak eden ve bu tarih de dahil olmak üzere emeklilik için dilekçesini verenlere ödenecek.
1 Ağustos ve sonrasında emekliliğe hak kazanan ve dilekçesini verenler ise bu yıl Kurban Bayramı'nda ikramiye alamayacak.
MALUL OLAN DA ALIYOR
DİNİ bayram ikramiyesi sadece emeklilere ödenmiyor.
Malulen emekli olmuş malullük aylığı alan kişiler de bin lira ikramiye alıyor. Dul ve yetimler ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara da ikramiye ödeniyor. Ancak ödenecek tutar, ölüm aylığı/iş göremezlik oranı üzerinden hesaplanıyor.
Örneğin; eşinden dolayı yüzde 50 ölüm aylığı bağlanan kadına, 500 lira ikramiye ödeniyor.
2 aylık birden alanlara ise iki dosyadan hangisinde ölüm aylığı oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ikramiye veriliyor.
İSTİFA EDEN MAAŞ ALAMAZ
Oğlum özel bir kolejde öğretmen iken 30 Nisan'da istifa edip 2 Mayıs'ta askere gitti. 4 yıl görev yaptığı için tüm primleri yatmış. İş yeri tazminatını yatırdı. Şu an asker. Bu durumda işsizlik maaşı için başvurabilir mi? Hayati ÇAKIR
Öncelikle belirtelim, işsizlik maaşı için son 3 yılda 600 gün prim yatırılmış olması ve son 120 günün kesintisiz ödenmiş olması lazım. Ayrıca kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılması lazım. Oğlunuzun istifa etmiş olması işsizlik maaşını önlüyor. Ancak askere gitmek için ayrıldıysa ve SGK'ya bu kodla bildirildiyse askerlik dönüşü 30 gün içinde başvurup işsizlik maaşı alabilir. Tabi prim şartlarının tamamlanması da lazım.
Askerlik sırasında işsizlik maaşı ödenmiyor. Dolayısıyla askerdeki birisinin müracaatı kabul edilmiyor.
PRİMLER BİRLEŞMİYOR
Babam 2011'de vefat etti.
1800 günü tamamlayamadığı için emekli maaşı bağlanmadı. Annemin biraz sigorta primi var. İkisini birleştirip emekli olabilir mi? Rıdvan ŞEN
Maalesef annenizin emekli olması için babanızın primlerinin eklenmesi diye bir usul söz konusu değil.
Babanızdan dolayı maaş alabilmesi için de şartlar oluşmamış. Annenizin emekli olabilmesi için kendisinin prim ödemesi gerekmektedir. Vefat eden sigortalının eksik primlerinin askerlik veya başka imkanlarla borçlanılıp tamamlanması imkanı da maalesef bulunmuyor.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
Babam 05.07.1963 doğumlu. 3380 gün sigortalı. Sigorta başlangıç tarihi 14.03.1991.
Emekli olabilir mi?
Veli COŞKUN
Babanızın tam emekliliği için 25 yıl 52 yaş ve 5525 gün şartları bulunuyor.
Yaşı ve yılı tamam ama primi eksik. Primini tamamlaması gerekir.
Yaştan emeklilik için ise primini 3.600 güne tamamlayıp 60 yaşını beklemesi gerekir.
1967 doğumluyum, sigorta başlangıcım 10.05.1995 tarım Bağ- Kur, 2011'den sonra da esnaf Bağ-Kur'lu olarak devam etmekteyim.
Emeklilik şartlarım nedir?
Kamil A. Tarım ya da esnaf Bağ-Kur emekliliğinde farklılık yok.
9000 gün ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Bu durumda prim gününüzü tamamlayıp 55 yaşınızın dolacağı 2022 yılında emekli olursunuz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.