Üniversite öğrencisine sigorta ve emeklilik
Öğrenciler de artık çalışanlar gibi sigortalı olabiliyor.
Mevzuatımız sigortalılığı genel anlamda fiilen çalışma ve prim ödeme şartlarına bağlamış durumda. Yani öncelikle ilk sigorta olduğunuz tarihe göre belli bir süre prim ödeme ve belli bir yaşı doldurma zorunluluğu bulunuyor. 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olduysanız bu iki şarta ilaveten erkekler için 25 kadınlar için ise 20 yılın da geçmiş olması isteniyor.
Ancak bunun yanında fiilen çalışmadan sigortalılık ve emeklilik imkanları da bulunuyor.
Bu imkandan özellikle ev kadınları ağırlıklı olarak yararlanıyor. Çalışmadan sigortalılık öğrenciler için de geçerli oluyor. En önemli şart ise 18 yaşını tamamlamış olmak. Bunun yanında sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak, emekli olmamak şartları da aranıyor.
Bu arada ay içinde 30 günden az çalışan gençler de isteğe bağlı adı verilen bu sigortadan faydalanabiliyor.
BAŞVURMAK ÇOK KOLAY
Bunun için öyle uzun uzadıya işlemler yapmaya da gerek kalmıyor. En yakın Sosyal Güvenlik Kurumu'na verilecek bir dilekçeyle işlemler tamamlanıyor ve dilekçenin verildikten sonraki gün artık sigortalılığınız da başlamış oluyor. Bu yüzden erken davranılan her gün sizin için emekliliğin de erkene alınması anlamını taşıyor.
18 yaşını doldurmak şartıyla lise ya da üniversitede okuyan gençler de bu imkandan yararlanarak iş hayatına başlamadan sigortalılık hakkı kazanabiliyorlar.
Böylece emeklilik tarihlerini öne çekme imkanına da kavuşuyorlar.
İsteğe bağlı sigortada çalışma zorunluluğu olmadığı için öğrenciliğe de engel teşkil etmiyor.
ÖDEME MİKTARI SİZE BAĞLI
Sigortalılığınız başladıktan sonra aylık olarak prim yatırmanız isteniyor.
Bu prim miktarını ise kendiniz belirleyebiliyorsunuz.
Tabi burada bir alt ve üst sınır bulunuyor.
Alt sınır geçerli asgari ücret oluyor.
Bu yıl için alt sınır 2.558,40 TL olarak belirleniyor. Üst sınır ise bunun 7.5 katı kadar oluyor. Yani 19.188 lirayı geçemiyor.
Bu iki rakam arasında bir rakam belirleyip bunun yüzde 32'sini prim olarak ödüyorsunuz. Bu yıl için ödenecek prim miktarı 818 lira 68 kuruş ile 6.140 lira 16 kuruş arasında değişiyor. Bu iki rakam arasında herhangi bir tutar belirleyerek yatırabiliyorsunuz. Rakam yükseldikçe alacağınız emekli maaşı da o oranda artış gösteriyor. Primlerinizi ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar yatırma imkanınız bulunuyor.
Yani Şubat ayının primini Mart ayının son gününe kadar yatırabiliyorsunuz.
SAĞLIK HİZMETİ ÜCRETSİZ
İsteğe bağlı sigortanız başladığında Genel Sağlık Sigortası primleriniz de ödendiğinden çalışanlar gibi sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyorsunuz.
Yatırdığınız primlerin yüzde 20'si emeklilik yüzde 12'si ise sağlık primleri oluyor. İsteğe bağlı sigorta primleri 2008 sonrasında 4/B (Bağ- Kur) kapsamında sigortalılık süresi olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla emeklilik hesapları da bunun üzerinden yapılıyor. Ancak öncesinde ve sonrasında SSK'dan çalışmışlığı olanlar 1.261 günden az isteğe bağlı öderlerse emeklilikleri SSK'dan hesaplanıyor.
PART-TİME ÇALIŞANLAR
Ayda 30 günden az çalışanların isteğe bağlı sigortaya başvurmaları halinde, eksik kalan süreleri için prim ödemeleri ve ay içindeki çalışmalarını 30 güne tamamlamaları mümkün oluyor. Üstelik bu süreler 4A yani SSK olarak da sayılıyor. Örneğin ay içinde 15 gün çalışan bir sigortalı kalan 15 günü isteğe bağlı sigorta ile ödeyerek 30'a tamamlayabiliyor.
Ya da isterse 1 Mart 2011 sonrasındaki part-time sürelerin eksiklerini borçlanarak tamamlayabiliyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.