Çalışanların istifa ederek tazminat alma yollarından birisi de 10 yıllık prim sahibi olmaları. Yani 15 yıl ve 3.600 günü tamamlayanlar tazminat alabilir. Üstelik iki kere... Çalışma hayatıyla ilgili yasalarımızda kıdem tazminatı almanın yolları düzenlenmiş durumda. En z 1 yıllık kıdeminin alması gereken çalışanın kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılması da isteniyor. Yani aslında sebepsiz yere istifa eden kıdem tazminatı alamıyor. Ancak bazı istisnaları var. Emeklilik, askerlik ve kadınlar için evlilik gibi tazminat alma yolları var.
O TARİHE DİKKAT!
Bir istisna da 15 yıllık sigorta süresini ve 10 yıllık primi yani 3.600 günü dolduranlar için geçerli. Burada önemli olan sizin ilk sigorta olduğunuz tarih.
9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup 15 yıl sigortalılık süresi ile 3 bin 600 gün (10 yıl) prim ödemesini tamamlayanlar tazminatlarını alarak ayrılabiliyor.
Bu çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) 15 yıl ve 3 bin 600 günü doldurduklarına dair yazı aldıklarında işyerlerine müracaat ederek tazminatlarını alıp ayrılabiliyorlar. Tabi o işyerinde en az 1 yıldır çalışıyor olmak gerekiyor.
DİLEKÇE ÇOK ÖNEMLİ
Bu yazı olmadan istifa ederseniz tazminatınız yanabilir buna dikkat edin. Yine istifa dilekçenize de 15 yıl 3.600 günü doldurma dolasıyla ayrılıp tazminatı talep ettiğinizi yazmanız gerekiyor. Bu istifa dilekçesini ve SGK yazısını noter vasıtasıyla göndermek sizin için bir hukuki delil de oluşturacaktır.
Böylece tazminatınızın ödenmemesi ya da istifanızın gizlenmesi gibi durumlarda arabulucuya bu belge ile başvurabilirsiniz.
Bu noktada, "Tazminatı aldıktan sonra tekrar çalışabilir miyim? İkinci işyerimden de aynı yazı ile yeniden tazminatımı alıp ayrılabilir miyim?" soruları akla geliyor. Bu soruları, sırayla yargı kararları ışığında cevaplamaya çalışalım. 15 yıl ve 3 bin 600 yazısı ile işten ayrılan bir çalışan aslında, "Ben çalışmayı bırakıp emeklilik için bekleyeceğim" beyanında bulunmuş oluyor. Dolayısıyla ayrılır ayrılmaz ertesi gün bir işyerinde hemen çalışmaya başlaması bu hakkı kötüye kullanması olarak değerlendirilebilir.
Ancak makul bir süre geçtikten sonra yeniden çalışmanın önünde bir engel yok. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi daha önce vermiş olduğu kararlarında işverenin 'kötü niyet' taleplerini haksız bularak yeniden çalışmanın önündeki engelleri kaldırmış oldu. Bu yüzden tazminat alıp ayrılan sigortalılar ikinci bir işyerinde çalışabiliyor.
YENİ BİR HAK DOĞUYOR
İkinci işyerinde çalışmaya başlayan sigortalı yeniden 3 bin 600 gün yazısı ile tazminat alabilme imkanına da sahip. Bu konuyu engelleyen herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor.
Dolayısıyla sigortalı bu hakkını tekrar kullanabilir. Burada da en az 1 yıl çalışmış olma şartı bulunuyor. İşyerinden ayrılırken bildirim sürelerine dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi halde bu sürelerin ücretini işveren talep edebilir.
Sadece yazı ile değil normal olarak ikinci işyerinden istek ve kusurunuz dışında çıkartılırsanız yine ikinci tazminatınızı da alabilirsiniz.
27 MART MİLAT KABUL EDİLDİ
31.07.2018 tarihinde ikale sözleşmesi imzalayarak emekli oldum. Kıdem tazminatına dışında 7 maaş ek ödeme yapıldı. Yapılan bu ödemeden gelir vergisi kesintisi yapıldı. Gelir idaresi başkanlığından Kesilen gelir vergisinin iadesini talep ettim.
27.03.2018 tarihinden sonra emekli olduğum için iade talebimi reddetti. Bekir YILDIRIM
Bu durumda yapacak bir şey maalesef yok. Çünkü düzenleme 27 Mart 2018 tarihi öncesindeki tazminatlar için vergi iadesi getiriyor. Bu konuyla ilgili usulleri belirleyen yönetmelik taslağı da basında yer almaya başladı. Burada da yine 27 Mart 2018 tarihi milat kabul ediliyor. Ancak bu taslak kesinleşip yayımlandığında usullerde bir değişiklik olabilir mi, ona bakmak lazım. Şu anki düzenlemeye göre bu tarihten sonraki tazminatlara vergi iadesi yapılamıyor.
EMEKLİ OLMAK FARK ETMEZ
1 Kasım 2007 tarihinde SSK 4a olarak Emekli oldum. Emekli aylığımı kestirmeden 19 Nisan 2008 tarihi itibariyle yeni bir işe girdim. Bu işyerimden kendi rızamla ve / veya işverenin işten çıkarması ile işten ayrılırsam yaklaşık 11 yıl gibi bir çalışma sürem için Kıdem / İhbar / vb. diğer haklarımı da alabilecek miyim? Mustafa TARHAN
Emekli olduktan sonra çalışanların diğer çalışanlardan hakları anlamında bir farkı bulunmuyor. İzin, tazminat, maaş gibi haklar aynı uygulanıyor.
Doyasıyla sizde tazminat alacak şekilde işten ayrıldığınızda 11 yıllık paranızı alırsınız. Ancak hemen belirtelim sebepsiz olarak kendi isteğinizle ayrılırsanız tazminat alamazsınız buna dikkat edin.