Yeni emekliye Mayıs formülü
Emekliler bu yıl 2 bayram ikramiyesi alacak. Biner liralık ödemeler Mayıs sonu ve Ağustos başında yapılacak. Yeni emekli olanlar da ikramiyeden yararlanacak.
Peki, hangi emekliye tam olarak ne kadar ödeme yapılacak?
Emekliye yapılan bayram ikramiyesi ödemesinde kesinti olacak mı? Kafalardaki soruları tarihler vererek cevaplamaya çalışalım. Geçen yıl başlayan ikramiye uygulaması bu yıl da devam edecek. Emekliler maaşları ne olursa olsun Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde biner liralık ikramiyelerini hesaplarında görüyor. Burada sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olmuş tüm vatandaşlara bu para yatırılırken eşinden ya da babasından dolayı maaş alanlar da hisse oranları miktarınca bu paraları alıyor.
BU TARİHE DİKKAT
Ancak bu yıl emeklilik hakkına kavuşacak ve maaş almaya başlayacak vatandaşların kafasında "biz de ikramiye alacak mıyız" sorusu bulunuyor. Bu soru ile ilgili kritik bir tarih var.
O da 27 Mayıs 2019. Bu yılki 2 bin liralık ödemeden yararlanmak için Ramazan Bayramı ikramiyesinin verileceği tarihe kadar emekli aylığının bağlanması gerekiyor.
Yasaya göre, ikramiyeden yararlanmak için ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alıyor olmak gerekiyor. Bu yılın ilk ikramiyesinin 27-31 Mayıs arasında yatırılması bekleniyor.
Bu ödemenin yapılacağı tarihe kadar emekli aylığı bağlananlar, bu yıl 2 bin liralık ödemeyi cebine koyabilecek. Yani her iki ikramiyeyi de alabilecek.
SENEYE KALABİLİR
Bu tarihten sonra ancak 5-9 Ağustos verilmesi beklenen ikinci ödemeden önce aylığı bağlananlar ise bu yıl sadece Kurban Bayramı için verilecek olan bin lira ikramiye alabilecek.
Emeklilik aylığı Ağustos'taki ikramiye ödemesinden sonra verilmeye başlananlar ise önümüzdeki yıldan itibaren yani 2020 yılından itibaren ikramiye almaya başlayacak.
TUTAR ARTAR MI?
Emeklilerin merak ettiği en önemli konulardan birisi de ikramiye tutarının arıtıp artmayacağı. İkramiye tutarı yasa kapsamında bin lira olarak belirlendi. Yasada artışa yönelik bir madde yer almadı. Ancak bir düzenleme yapılarak ikramiye tutarının artırılması imkanı var.
Her yıl vergi ve harçlar ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılıyor. İkramiye artışının da önümüzdeki dönemde bu orana endekslenmesi yönünde talepler bulunuyor. Ayrıca emekliye yapılan enflasyon zammının da bu tutarın artırılmasında baz alınabileceği belirtiliyor.
Ancak şu anda böyle bir değişiklik yok. O yüzden 2019 yılında ikramiyelerin şu anki mevzuata göre toplamda 2 bin lira olacağını söyleyebiliriz.
SON 7 YIL KURALI...
1978 doğumluyum, 09/10/1998 sigorta girişliyim, 25 yıl 5900 gün ve 57 yaş şartına tabiyim, yani 09/10/2023 yılında 5900 gün prim ödemesi ile emekliliğe hak kazanıyorum.
2016 yılına kadarda farklı zamanlarda SSK'lı olarak 3772 gün çalıştım, daha sonra kendi iş yerimi açarak 700 günde Bağ-Kur ödedim. Son 7 yıllık süreye nasıl bakılacak. Hangi tarih geçerli olacak? Kürşat SARSILMAZ
Sosyal güvenlik kurumları SGK çatısı altında toplanmış olsa da emeklilik hesaplamaları ayrı yapılmaya devam ediliyor.
Emeklilik kurumu, yani emekli olacağınız kurum belirlenirken de son 7 yıldaki sigortalılık sürenize bakılıyor. Burada son 7 yıla değil son 7 yıllık sigortalılık yani çalışıp prim ödediğiniz son 7 yıla bakılıyor. 2008 öncesi sigortalı olanlar için bu sürede hangi kurumdan daha çok prim varsa yani 1261 gün hangi kurumdansa oradan emekli olunuyor.
01.10.2008 tarihinden sonra işe başlayanlarda ise; toplamda hangi kuruma en fazla prim ödenmişse o kurumdan emekli olunabilecektir. 3.5 yıl şartı ortadan kalkmıştır. Siz de son 7 yıllık sigortalılık sürenizde 1261 günü SSK'dan öderseniz söylediğiniz şartlarda emekli olabilirsiniz.
İşyerinde Bağ-Kur'lu olanlar başka bir işyerinde SSK'lı çalışabilir, bu durumda primleri SSK kapsamında değerlendirilir.
VERGİ İNDİRİMİ ENGELLİLER İÇİN
Ben 01.01.1974 doğumluyum, ilk işe giriş tarihim 06.06.1989. Toplam 5600 gün pirimim var. Halen devam etmekteyim. 2018 Eylül ayında bir rahatsızlık geçirdim. Vergi indirimi alarak emekli olma hakkım var mı? Veysi ÖZEL
Vergi indirimi alarak erken emeklilik hakkı doğuştan engelli olan çalışanlar için geçerli. Sonradan meydana gelen rahatsızlıklarda ise malulen emeklilik imkanı bulunuyor. Engelli emeklilik için en az yüzde 40 vergi indirimi istenirken malulen emeklilik için ise yüzde 60 oranında iş göremezlik raporu isteniyor. Bunun için SGK'ya müracaat ederek hastaneye sevkinizi isteyebilirsiniz. Oradan çıkacak raporun SGK tarafından da onaylanması durumunda malulen emeklilik imkanı ortaya çıkacaktır.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.