Emeklilik hayali kuran milyonlarca çalışan günü geldiğinde alacağı maaşı merak ediyor. Emekli maaşını nasıl artıracağını düşünüyor ve bunun hesaplarını yapıyor.
Bize de bu konuda her gün onlarca soru ulaşıyor. Özellikle son yıllarda 'çalıştıkça maaşım düşüyormuş' türü endişelere çok rastlıyoruz. Öncelikle belirtelim ki emekli maaşınızı belirleyen en büyük etken sizin aldığınız brüt maaşlar. Yani SGK'ya bildirilen prime esas kazancınız. Bu ne kadar yüksek ise emekli maaşınız o oranda artıyor. Brüt maaşınız asgari ücretten gösteriliyorsa eğer haliyle maaşınız da düşük oluyor.
ÜÇ AYRI DÖNEM VAR
Emekli maaşı hesaplamasında kullanılan aylık bağlama oranları farklı dönemler için farklı oranlarda uygulanıyor. Yani her dönem için de ayrı hesaplama yöntemi kullanılıyor. Emeklilik için yapılan hesaplamalarda 2000 yılı 45 öncesi, 2000-2008 10. ayı arası ve 2008 yılının 10. ayından sonrası olmak üzere üç ayrı dönem uygulanıyor. 2000 yılı ve öncesindeki dönemde aylık bağlama oranları çok daha yüksek uygulanıyor. Burada kazanca göre yüzde 70'i bulan çarpan kullanılıyor. Gösterge ise 14 binlere kadar çıkıyor. Yani bu dönemde yüksek kazanç bildirip çalışması fazla olanlar için emekli maaşı da yükseliyor.
2000 ÖNCESİ DAHA ŞANSLI
2000-2008 arasında ise aylık bağlama oranları biraz daha düşerken bu kez gösterge sisteminin yerine gelişme hızı ve enflasyon da devreye giriyor. Güncelleme katsayılarıyla kazançlar bugüne uyarlanıyor. 2008'in 10'uncu ayından sonraki dönemde ise aylık bağlama oranları düşerken gelişme hızının yüzde 30'u dikkate alınıyor. Dolayısıyla emekli maaşını en az etkileyen dönem 2008 Ekim ayından sonraki çalışmalar oluyor.
Bu üç hesaplama toplanarak çalışanın emekli maaşı ortaya çıkarılıyor. Yukarıdaki hesaba göre 2000 öncesinde daha çok prim ödeyenlerin maaşları diğerlerine göre daha yüksek çıkıyor.
Mevcut uygulamaya göre emekli maaşınızı çalışırken artırmak için de bazı yöntemler var.
ÜCRET NASIL ARTIRILIR?
- Emekli aylığınızı son 1-2 yılda aldığınız maaşlar değil, tüm çalışmalarınız belirliyor. Planlamaya erken başlamakta fayda var.
- Maaşı belirleyen en önemli etken aldığınız brüt ücret. Hem yaş bekleyenler hem de prim dolduranlar gerçek ücretlerinin bordroya yansımasını sağlamalı.
- Eğer borçlanma yapıyor ya da isteğe bağlı ödüyorsanız ödeyebildiğiniz kadar yüksek miktarlarda ödemeniz maaşınızı artıracaktır.
- Hem SSK'lı hem Bağ-Kur'lu iseniz Bağ-Kur primi ödemeyi de talep edin. Böylece iki farklı ödeme sizin prime esas kazancınızı dolayısıyla emekli maaşınızı artıracaktır.
- Brüt maaşın 4 binden fazla olması maaşı yıllık 70-80 lira artırır.
- Bağ-Kur'dan prim ödemişseniz ve 01.05.2008 öncesinde sigortalı olmuşsanız son 3.5 yıl SSK (4A) ile çalışmanız karşılığı emekliliğiniz bu kurum şartlarından olur ve maaşınız artar. 2008 sonrası sigortalı olanların hangi kurumda primi fazlaysa emekliliği ona göre oluyor.
- Brüt maaşı sadece aldığınız ücret belirlemiyor. Size nakit olarak düzenli ödenen tüm ücretler buna ilave ediliyor. Bordronuza bunların da eklenmesini sağlayın.
- Emekli olurken doldurduğunuz formda eş çocuklarınızla ilgili seçenekleri işaretlemeyi unutmayın. Böylece aylık bağlama oranınız yükselir ve maaşınız artar.
ÇALIŞTIKCA DÜŞER Mİ?
Bize en çok sorulan sorulardan birisi de "Emeklilik için primim doldu yaşı bekliyorum çalıştıkça emekli maaşım düşer mi?" şeklinde oluyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi emekli maaşını belirleyen en önemli unsur sizin SGK'ya bildirilen kazancınız.
Yüksek maaş almanıza rağmen asgari ücretten gösteriliyorsanız maaşınız düşük olacaktır.
Bu yüzden gerçek maaşınızın bordroya yansıtılmasına önem vermelisiniz. Burada hem sizin geleceğinizden çalınıyor hem de vergi ve prim hırsızlığı yapılıyor.
Yaşı beklerken çalışmak maaşınızı düşürmez ancak asgari ücretten çalışırsanız daha önceki dönemlerde yükselen maaşınızın yükselmesi duracaktır.
ASGARİ ÜCRETE RAZI OLMAYIN
1971 doğumlu, 1988 sigorta girişliyim. 7400 gün SSK primim var. Bildiğim kadarıyla fazla ödenen primlerin bize zararı varmış.
Bizim maaşımız asgari ücretli olduğu için maaşımız düşük oluyormuş. Bir de kaç yaşında emekli olurum ve ne kadar maaş alırım? Ayhan ERTÜRK
Fazla ödenen primlerin size zararı olmaz faydası olur. Ne kadar çok kazanç bildirirseniz emekli maaşınız da o derece artacaktır. Ancak asgari ücretten bildirilmesi sizin maaşınızın yükselmesini önleyecektir.
Bu yüzden gerçek maaşınızın gösterilmesini isteyin, göstermezlerse ALO 170'e mutlaka bildirin. İşe girişiniz 23 Mayıs 1988 ve öncesinde ise 50 sonrasında ise 51 yaşında emekli olursunuz. Yıl ve prim şartlarınız tamamlanmış.
PRİMİ TAMAMLARSA EMEKLİ OLUR
Benim babam 10.10.1985 yılında sigorta kapsamına girdi. Doğum tarihi ise 02.02.1966. Babamın güncel olarak 4330 prim günü mevcuttur.
Emekli olabilmesi için kalan yükümlülükleri nelerdir? Bazı sitelerde 55 yaş, 3600 gün gibi yazılar gördüm. Ayrıca babamın 18 aylık bir askerlik hizmeti de mevcut sigorta kapsamına girmeden önce. Cumali ACAR
Babanızın emeklilik şartları 25 yıl 49 yaş ve 5300 gün. Yıl ve yaş şartı dolmuş primi eksik. Primini tamamlar tamamlamaz emekli olur. Askerlik sigortadan önce ise 5 aylık bir askerlik borçlanması yaparak prim şartını 5225 güne indirir. Askerlik sigortadan sonra ise borçlanarak 18 aylık prim kazanabilir. Kalan süreyi çalışarak ya da isteğe bağlı sigorta ödeyerek tamamlayıp emekli olur. 3600 günle emeklilik için ise 60 yaşını beklemesi gereki