İşyerinde anne adayına özel hak
Kadınların çalışma hayatında daha fazla yer bulmaları için son dönemde çok önemli düzenlemeler yapıldı.
Bunlar hem kadınların çalışma şartlarını düzenliyor hem de anne olmalarını kolaylaştırıyor.
Aynı zamanda kadın çalıştıran işverenler için de önemli teşvikler getiriliyor. Çalışma hayatında anne adayları yani hamile personel için özel tedbirler alınması gerekiyor. Çalışma Bakanlığı'nın yönetmeliğine göre çalışanın gebelik veya emzirmeye başlama halinde işvereni bilgilendirmesi gerekiyor. Hamile olan çalışan bunu sağlık raporuyla belgelendirdiği zaman doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamıyor. Hatta yeni doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen 1 yıl boyunca gece çalıştırılması da yasaklanıyor. Gebe veya emziren çalışan günde 7.5 saatten fazla çalıştırılamıyor.
Bu 7.5 saatin haricinde anne adaylarının doktor kontrolleri için sınırsız izinleri de var. Bu tedavi ve kontroller ne kadar sürüyorsa, anne adayı o kadar ücretli izin kullanıyor.
İŞYERİNDE TEDBİR ŞART
İşverenlerin bu şartlara uymaması, anne adayına tazminat ve haklı fesih hakkı veriyor. Bu arada işverenler işe alırken ya da işten çıkartırken hamileliği gerekçe gösteremiyor. Bu ayrımcılığı yapmaları durumunda anne adayına yüklü tazminatlar ödemek zorunda kalabiliyorlar.
İşveren hamile çalışanlar için şu tedbirleri almak zorunda: Gebe veya emziren çalışanın çalışma saatleri ve ara dinlenmeleri geçici olarak yeniden düzenlenir, gece ve günün erken saatlerine çalışma konulamaz.
Çalışma düzeni hamile çalışanın sağlığı düşünülerek düzenlenir.
Gebe veya yeni doğum yapmış çalışanın yalnız çalıştırılmaması esastır. Hamile çalışanın stresli işlerde olmamasına özen gösterilir. Gebe çalışanın, ani darbelere, sarsıntıya, uzun süreli titreşime maruz kalacağı işlerde ve iş makinelerinde çalıştırılmaları yasaktır.
KREŞ VE EMZİRME ODASI ŞARTI
Yasalarımızda anneler için kreş desteği ve emzirme odası açma zorunluluğu var. Ancak emzirme odaları açılmasına rağmen kreş konusu pratikte uygulanamıyor.
Özellikle personel sayısının tespiti ve mücavir alan tarifi engel teşkil ediyor. Yasalara göre yaş ve medeni halleri ne olursa olsun, 100 ila 150 kadın çalışanı olan işyerlerinde emzirme odası kurulmak zorunda. Yine yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 150'den çok kadın çalışanı olan işyerlerinin kreş kurması ya da bu hizmeti satın alması gerekiyor
E-DEVLETTEKİ SİGORTA TARİHİ
Geçmiş yıllarda sigortalı olarak staj yaptım. Şimdi e-devlette ilk sigorta olduğum tarih bu tarih görünüyor. Ancak emeklilik hesabında bu kullanılmıyor çünkü hizmet dökümünde prim görünmüyor. Bu günlerimi nasıl saydırabilirim. Özge SUBAŞI
Öncelikle belirtelim, staj ya da çıraklık sırasında yapılan sigorta kısa vadeli sigorta kolları dediğimiz iş kazası ve meslek hastalığı için yapılan sigorta. Dolayısıyla emekliliği ilgilendiren primler yatırılmıyor. Bu yüzden de emeklilik hesabında kullanılmıyor.
E-devlette görünmesi sizin ilk sigorta olduğunuz tarih olması sebebiyledir. Yani orada aldığınız sigorta numarasını kullanabiliyorsunuz. Burada ilk sigorta olduğunuz tarih geçerli ancak yapılan sigortanın emeklilikle ilgisi olmaması önemli. Bu günleri saydırmakla ilgili bir düzenleme şu anda bulunmuyor.
İşe başlayıp SGK primlerinizin yatırıldığı tarihi baz alacaksınız.
EMEKLİNİN TAZMİNAT HAKKI VAR
Çalıştığım özel sektörden 2009'un Ekim ayında emekli oldum. O tarihten bu yana çalışmaya devam ediyorum. İşten ayrılmak istiyorum. Tazminatımı alıp ayrılabilir miyim? Turan EVREN
Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışanlar için iki durum söz konusu. Birincisi emekli olup o zamana kadar çalışmalarınızdan dolayı biriken tazminatınızı alırsınız ve aynı işyerinde çalışmaya devam edersiniz. Bu durumda haklarınız sıfırlanır, izin tazminat hakkınız yeniden başlar ve diğer çalışanlar gibi kendi isteğinizle ayrılırsanız tazminat alamazsınız. İkinci durumda emekli olursunuz tazminatınızı almadan aynı işyerinde devam edersiniz.
Bu kez tüm haklarınız devam eder ve işten istediğiniz zaman emeklilik gerekçesiyle ayrılırsınız, emekli olduğunuz tarihteki tazminatınızı geçen zamanın faiziyle, ya da şu ana kadar yapılan çalışmaların toplanmasıyla tazminatınızı alırsınız. Burada işyerinizle yapacağınız anlaşma önemli.
Buna göre eğer tazminatı alıp tekrar işe başlamışsanız kendiniz ayrılırsanız 10 yıllık tazminat yanar. Yok almadan devam ediyorsanız ayrılıp tazminatı alabilirsiniz.
PRİM ÖDENMESİ GEREKİYOR
SSK girişim 01.11.1993, çıkışım ise 18.12.1993. Sonraki SSK girişi 1997'de başladı. Hesapta SSK girişi 17 yaşında. 18 yaşından gün almış oluyorum. 17 yaş başlangıç sayılır mı? Gülüfer UMAY
Sigortanızın geçerli sayılması için fiilen çalışmış olmanız ve primlerinizin SGK'ya yatırılmış olması gerekiyor. Yani 1993 yılındaki bir aylık sigortanızda fiilen çalışmanıza ve priminizin yatırılmasına bakarlar bunlar yoksa sigortanız geçersiz sayılabilir.
Burada yaş şartı sadece yılda dikkate alınıyor. Yani 20 yıl şartınız 18 yaşından sonraki dönemden hesaplanıyor. 18 yaşından önceki primleriniz ise emeklilik için geçerli sayılıyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.