Tasarıdan AGİ çıktı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı tarihi asgari ücret zammı sonrasında vergisiz asgari ücret için düğmeye basıldı. Hazırlanan yasa tasarısı TBMM'ye sunulurken çalışanlar için AGİ müjdesi de çıktı. Tasarının komisyonda görüşülmesi sonucunda son şekli yasalaşacak. Tasarıda bir değişiklik olmadığı takdirde asgari ücretin üzerinde maaş alanlar için vergi ve AGİ uygulaması devam edecek. Söz konusu tasarı başka konulardaki değişikliklerle birlikte 13 maddeden oluşuyor. Tasarının 2, 3 ve 4, maddeleri yeni asgari ücretle ilgili hükümleri içeriyor. İkinci maddenin gerekçesinde, "yapılan düzenleme ile hizmet sözleşmelerinde aylık asgari ücret karşılığı çalışacağı belirtilen hizmet erbabından ücret ve ücret sayılan ödemeleri toplamı ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarını aşmayanların ücretleri gelir vergisinden istisna edilmektedir. Böylece asgari ücretli çalışan hizmet erbabından gelir ve damga vergisi alınmaması sağlanmaktadır" deniliyor. Böylece vergi alınmaması durumunun sadece asgari ücretli çalışanları kapsadığı belirtilmiş oluyor. Asgari ücretin üzerinde maaş alanlar için ise gelir vergisi ve damga vergisi devam edecek. Bu durumda asgari geçim indirimi (AGİ) uygulaması da sürecek.
MAAŞLAR DÜŞMEYECEK
Tasarının üçüncü maddesinde ise asgari ücretin üzerinde maaş almasına rağmen vergi dilimi nedeniyle yılın son aylarında maaşları düşecek olan çalışanlar için de tedbir alınıyor. Bu çalışanların maaşları vergi dilimi sebebiyle asgari ücretin altına düşerse bu kez Asgari Geçim İndirimi arttırılarak bu fark kapatılacak. Geçtiğimiz yıllarda bu uygulama asgari ücretle çalışanlar için yapılmakta ve onların maaşlarının düşmesi önlenmekteydi.
AGİ HESAPLANACAK
Bu durumda asgari ücretliler vergi ödemedikleri için vergi iadesi de almayacak. Ancak asgari ücretin üzerinde maaş alanlar için gelir vergisi devam edeceği için iade sistemi devam edecek. Bu durumda yeni yılla birlikte Asgari Geçim İndirimi rakamları yeniden belirlenecek. Bu durumda bekar bir işçinin Asgari Geçim İndirimi 268,31 TL'den 375 lira 30 kuruşa çıkmış oldu. Eşi çalışmayan üç çocuklu bir çalışanın AGİ ödemesi ise 456 lira 13 kuruştan 638 liraya yükselecek. Asgari ücretin netine yüzde 50,5 zam yapılmış ancak brüt ücret vergi kesintileri sebebiyle yüzde 39.9 artışla 5004 lira olmuştu. Bu durumda Asgari Geçim İndirimi hesaplanırken baz alınacak matrah rakam 5004 lira olacak. bu yüzden de geçen yıla göre artışlar yüzde 39.9 civarında gerçekleşecek.
EMEKLIYE YÜZDE 50 ZAM
ASGARİ ücret artışı sonrasında gözler emeklilerin zamlarına çevrildi. Emekliler bilindiği gibi enflasyon oranı baz alınarak maaş artışı yaşıyor. Memurlar ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ilaveten 6 aylık enflasyon sonrasında fark alıyorlar. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 6 aylık enflasyon kadar zam alıyorlar. Yılsonu enflasyon tahminlerine göre bu hesapta SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 14-15 bandında oluşurken memur ve memur emeklilerinin zammı ise yüzde 16-17 bandında hesaplanıyor Ancak memurlar ve memur emeklileri için ek protokol mutabakatından sonra gözler diğer emeklilere de çevrilmişti. Bu durumda enflasyon zammının haricinde tüm emekliler için ilave bir artış gündeme geldi. Bu artışın seyyanen yapılması ya da asgari ücret artışıyla uyumlu bir zam yapılması söz konusu. Bu durumda tüm emeklilerin maaşında yüzde 50'ye yaklaşan bir artış da söz konusu olabilecek. Ancak en düşük emekli maaşları 1.600 TL civarında olduğu için burada taban aylıkların artırılması da söz konusu olabilecek.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.