Aslında bugün farklı bir konuyu ele alacaktım ancak Bornova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün öncülüğünde düzenlenen toplantının konu başlığı öncelik kazandı. Ege İhracatçı Birlikleri'nde gerçekleşen "Bornova'dan Başlıyor. İzmir'de Gıda Kayıplarını Azaltıyoruz Projesi" tanıtım toplantısında dile gelen görüşler hem güncel hem de mesaj doluydu. Dolayısıyla İlçe Müdürü Ruhşan Özdemir Çifçi alkışı hak ediyor.
CİDDİ KAYIPLAR
Diğer yandan gıda sektöründe meydana gelen muazzam kayıplar uzun zamandan beri dünya kamuoyunun gündemine girmişti. Öyle ya bugün 800 milyondan fazla insan açlık tehlikesi yaşarken, başka ifadeyle dünyada her 9 kişiden biri gece yatağa aç girerken bu insanlık dramına duyarsız kalmak elbette mümkün değil. Fakat son yıllarda Türkiye'de de tartışılmaya başlanan konu birdenbire ön plana çıktı ve iyi de oldu. Çünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan geçen yıl yapılan bir toplantıda sorunun ulusal ölçekte taşıdığı öneme dikkat çekmiş ve konunun takipçisi olacağını söylemişti. Bunun üzerine 'Tarım ve Gıdada Sıfır Atık Projesi' daha fazla konuşulmaya başlandı. Doğrusu Sayın Erdoğan'ın bu çıkışının sorunun çözümüne ciddi katkı yapacağını düşünüyorum.
BÜYÜK FİRE
Tekrar toplantıya dönersek; Ege Yaş Meyve Sebze ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, yaptığı konuşmada, "Toplam gıda kayıpları içinde yaş sebze ve meyvenin payı çok büyük. Yılda 50 milyon ton üretim, 4.5 milyon ton ihracat yapıyoruz. Yani ürettiğimiz meyve sebzelerin yüzde 10'undan azını ihraç edebiliyoruz. Bu rakam ülkemizin sahip olduğu potansiyelin çok altında kalıyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri de sebze ve meyvelerde yaşadığımız kayıplar. Maalesef iklim koşulları, yanlış hasat, taşıma ve depolama yöntemlerinden dolayı üretimin önemli bir bölümünü fire veriyor ve tüketemiyoruz" diyor.
10 MİLYON TON
Tabii ihracat miktarını yükseltmek önümüzdeki dönemde sektörün ana hedefi olmalı. Bu çerçevede fire oranlarını azaltıp, atık gıdaları değerlendirmenin sürdürülebilir bir yolu mutlaka bulunmalı. Zaten Hayrettin Uçak da böylelikle yurt içinde çok daha kaliteli ürünleri daha ucuza tüketebilmenin mümkün hale geleceğinin altını çiziyor. Uçak, son olarak, bu sayede yaş meyve sebze ihracatını da 10 milyon ton seviyesine çıkarmayı hedef aldıklarını vurguluyor. Konu güncel ve önemli. Devam edeceğim.