Dört senedir şehrimizde çok verimli bir kültür ve sanat faaliyeti devam ediyor: İzmir'de Musiki Günleri. Dokuz Eylül Üniv. Rektörlük Danışmanı İhsan Çelikdemir düzenliyor. Milli kültürümüzün sevdalısı bu gayretli adam bakıyor ki yağ var, un var, şeker var; neden helva yapmayalım diye düşünüyor. Sabancı Kültür Sarayı'nın modern salonları rektörlüğün izniyle 'Musiki Günleri' konserlerine açılıyor.
Başta Devlet Korosu olmak üzere, profesyonel veya yarı profesyonel, İzmir'deki birçok koro bu programlara katkıda bulundular. Rakım Elkutlu, Tanburi Ali Efendi'den başlayarak, öncelikle İzmirli bestekarların ve güfte yazarlarının eserleri seslendirildi.
İzmir'de Musiki Günleri'nin 40'ıncısı bu akşam gerçekleşiyor. Şef İsmail Devrim yönetiminde bir konser verilecek: 2013 Piri Reis Yılı Özel Konseri. Seçilen parçalar günün anlamına uygun güftelerden oluşuyor.
PİRİ REİS YILI
Piri Reis (1465-1554) büyük denizci, Osmanlı'nın en ihtişamlı döneminde yaşadı. Denizciliğe amcası Kemal Reis'in yanında başladı. Onunla birlikte İspanya'da kalan son müslümanları Kuzey Afrika'ya taşıdı. 1495-1510 yıllarında İnebahtı, Moton, Koron, Navarin, Midilli, Rodos gibi deniz seferlerinde bulundu. Akdeniz'de yaptığı seyirler sırasında gördüğü yerleri ve yaşadığı olayları kaleme aldı. Kitab-ı Bahriye (Denizcilik Kitabı) dünya denizciliğinin de ilk kılavuz kitabı olma özelliğini taşır. 1525'te gözden geçirdiği bu eserini, İbrahim Paşa aracılığıyla Kanuni'ye sundu. Ayrıca onun dünya haritaları meşhurdur.
UNESCO tarafından 2013 yılı Piri Reis Haritası'nın (1513) 500. yılı olarak anma ve kutlama programına alınmıştır. Buradan hareketle İhsan Çelikdemir'in koordinatörlüğünde bir dizi faaliyet hazırlandı. Piri Reis'in hayatı ve haritalarının bir kısmını çini, minyatür ve tezhip sanatçıları ve ressamlarımız yeniden yorumladı. Böylece İstanbul, İzmir, İzmit, Yalova, Ankara, Aydın ve Sidney'den 86 sanatçımız 105 eser meydana getirdiler. Bu eserler 500. yılında Piri Reis adı ile bir katalogda toplanarak rektörlükçe yayımlandı.
Bu çalışmalar 15-19 Mart 2013 tarihleri arasında Sabancı Kültür Sarayı'nda sergilenecektir. Sergi saat 18.00'de açılacak. 19.30'da da sözünü ettiğimiz konser başlayacak. Aynı sergi 21-25 Mart 2013 tarihleri arasında Kuşadası'nda, belediye ve kent konseyi işbirliğiyle tekrarlanacaktır.
ÇANAKKALE KONSERİ
İzmir'de Musiki Günleri'nin 41'incisi ise 'Çanakkale Özel Konseri' adını taşıyor. 18 Mart Pazartesi günü saat 20.00'de Sabancı Kültür Sarayı'nda. Şef Selim Öztaş. İlk bölümde Çanakkale Savaşı'na kadar olan tarihimiz müzikal bir anlatımla sunulacak.
İkinci bölümde Nev'eser Kökdeş'in eserlerinden oluşan bir repertuvar var. Bu kadın bestekarımız, evliliğinin ilk yılında eşini Çanakkale Savaşı'nda kaybeder. Bir oğlu ile dul kalır ve eşinin şehadetine hürmeten bir daha evlenmez. Sıkıntılı bir hayat sürerse de iyi bir bestekar olarak adını musiki tarihimize yazdırır.