Altı asırlık Osmanlı'nın kolunu kanadını kıran Batı ülkeleri son darbeyi vurmak için bir hamle yaptılar. Akdeniz ve Karadeniz'in kilit noktaları olan Çanakkale ve İstanbul boğazlarına göz diktiler. Nihai hedef İstanbul'u almaktı.
Karadan ve denizden Gelibolu yarımadasına saldırdılar. Fakat hiç beklemedikleri bir direniş gördüler. Aralarında M. Kemal'in de bulunduğu Türk ordusu olağanüstü bir savunma yaptı. Yüz binlerce şehit verdik.
Çanakkale zaferini en iyi tasvir eden Mehmet Akif'tir. Şiirin bazı bölümleri düz yazıyla şöyledir:
Çanakkale Boğaz harbinin dünyada bir eşi yoktur. Eski dünya, yeni dünya, bütün milletler ufacık bir karaya saldırdılar. Çehreler başka, lisanlar, deriler rengarenk. Sade bir hadise var ortada: Vahşetler denk.
Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin; sönüyor göğsünün üstünde o arslan neferin. Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer. Kafa, göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el, ayak, boşanır sırtlara vadilere, sağnak sağnak.
Sürü halinde gezen sayısız uçak mermi yağdırır, toplar gülle fırlatır. Kahraman ordumuz ise bu tehdide güler! Ne çelik tabyalar ister, ne siner hasmından; alınır kale mi göğsündeki kat kat iman? Onu hiçbir kuvvet yenemez, çünkü imanlı göğsü ilahi bir korunaktır.
Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor, bir hilal uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor!
Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker! Gökten ecdad inerek öpse o pak alnı değer.
SANAT DİLİYLE
SANAT DİLİYLE
2015 yılı, Çanakkale zaferinin 100'üncü yılı. Bu sebeple bütün yurtta bir dizi faaliyet yapılıyor. Bunların en kapsamlısına Dokuz Eylül Üniversitesi öncülük ediyor. Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün adına danışman İhsan Çelikdemir tarafından düzenleniyor.
Zaferi en iyi şekilde sanatçılar dile getirir ve aktarırlar. Bu düşünceyle yapılan duyuruya ülke genelinde yüzden fazla sanatçı katılmış. Ebru, minyatür, yağlı boya, sulu boya, hat, şiir ve tezhiple her biri duygularını ortaya koymuş. Sanatçı gözüyle bu anlamlı savaş ve zafer görsel olarak işlenmiştir.
Ortaya konan eserler "100. Yılında Çanakkale Savaşı" adlı bir katalogda toplanarak Rektörlük tarafından yayımlandı. Bu eserler 18 Mart 2015 tarihinde, saat 17.30'da DEÜ Sabancı Kültür Sarayı'nda sergilenecektir. Aynı sergi başka yerlere de taşınacak, Nisan ayında Valilikçe Manisa'ya getirilecektir.
KOROLAR
KOROLAR
Ayrıca, Çanakkale savaşları değişik korolar tarafından müzikal şekilde ele alınıyor. Bu konserlerden üçü 18, 19 ve 20 Mart tarihlerinde saat 20.00'de İzmir Sabancı Kültür Sarayı'nda sunulacaktır.
Halen bulunduğum Manisa'da da Çanakkale konusu heyecanla işleniyor. Caddelerde görülen duyurulara göre Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler ve Yunus Emre belediyeleri konserler ve başka kültürel programlar düzenlemektedir.
Tarih ve kültürümüze ilgiyle eğilen herkese teşekkür borçluyuz.