Kadın dostu erkekler
"Karar mekanizmalarında onlarca erkeğin arasında tek başına yer alan kadınlar, yalnızlığın ne kadar zor olduğunu anlayınca değişimler başladı." diyor Tekinay.
Yalnız olmayı tercih edip, başka kadınların o noktaya gelmesini engelleyen, yani "kadının kurdu olan" kadınları bir kenara bırakıyor. Zaten onları hiçbir zaman rol modeli olarak görmediğinin altını çiziyor.
Erkeklerin çoğunlukta olduğu bir ortamda kadın sayısının artmasını istemeyen kıskanç kadınlar varsa kadının her yerde olmasını isteyen "kadın dostu erkekler" de var.
ROL MODELİ
"Kadındaki yeteneği görüp, bize bu insan gerekiyor deyip, kadının önünü açan bir sürü kadın dostu erkek var. Erkek de rol modeli olabilir bir kadına. İlle de kadın olması gerekmez rol modellerimizin. Başta Atatürk olmak üzere birçok erkek rol modeli var." diyor.
Çalışan kadının çocuklarına, evde oturan kadınlardan iyi bir rol modeli olduğuna da dikkat çekiyor.
Evlenmiş, evli olduğu süre içinde çocuk planlarının arasında olmamış, sonra boşanmış ve anne olmak kısmet olmamış. Bir kadının yapacağı en önemli şeyin annelik olduğunu söyleyen Şirin Tekinay, çalışan bir annenin çocuğunu yuvadan alıp, iki saat kaliteli vakit geçirmesinin, bütün gün evde oturan ve çocuğuyla başbaşa kalan anneninkinden daha önemli olduğunu söylüyor.
ANNE ÇALIŞSIN!
Dolayısıyla toplumun çocuğu olan anneleri çalışmaya teşvik etmesinin önemini değiniyor. Çalışan annelerin de çocukları için daha çok çalışıp, başarılı olmak isteyeceklerini söylüyor.
"Çocuğum olsa, hele hele kızım olsa, çocuğuma iyi bir rol modeli olmak için daha çok çalışır, daha çok başarılı olurdum. Anne olmak beni kamçılayan bir şey olurdu. Ona iyi bir gelecek hazırlamak için evde oturup mesleğimden fedakarlık yapmaya değil, daha başarılı olmaya çalışırdım. Öğrencilerimin de benden daha iyi olmalarını istiyorum. Bu yüzden onları zorluyorum da. Bazen, acaba kız öğrencilerime daha mı katı davranıyorum diye kendimi sorguladığım da olmuştur."
10.000 KADIN PROJESİ
Şirin Tekinay'ın en büyük arzusu, ABD'de katıldığı kadınların yönetimde daha fazla olmalarına yardımcı olacak çalıştayın benzerini Türkiye'de, bütün üniversitelerdeki yönetici akademisyen kadınları toplayarak gerçekleştirmek. Benzerini yıllar önce İTÜ Rektörü Gülsün Sağlamer'in yaptığını öğrenmiş ve bunun devamını getirmek istiyor.
Söz üniversiteden ve kadın eğitiminden açılmışken üniversitenin Türkiye ayağını üstendiği 10.000 kadın projesinden de son haberleri vermeliyim. Daha önce bu köşede dünyaca ünlü finans kuruluşu Goldman Sachs'ın başlattığı girişimci olmak isteyen veya işini büyütmek isteyen kadınlara yönelik eğitim projesinden bahsetmiştim.
Projeye Türkiye'den 1200'ün üzerinde kadın başvurdu ve içlerinden 85'i eğitime katılmaya hak kazandı. Geçtiğimiz hafta 85 kadın bir araya geldi. Birbirleriyle, eğitmenlerle tanıştı ve dersler başladı. Bu konudan yakında sürpriz bir haberle yeniden bahsedeceğim.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.