Kadınların önünü açıyor
Eskinazi, kadın girişimci sayısını artırmak için gerçekleştirilen İzmir Girişimci Kadınlar Projesi'nin de koordinatörü
Dört yıl boyunca iş ve okul hayatını birlikte götürmüş ve çalışkanlığı ve başarısıyla da girdiği şirkette adım adım yükselmiş.
İKİ İŞİ BİRDEN YÜRÜTTÜ
Eskinazi, "Okulu bitirdiğimde üretim müdürüydüm ama bir karar vermek zorundaydım. İşimi sevmeme rağmen, onca yıl emek vererek eğitimini aldığım eczacılık mesleğini sürdürmek istedim. Fakat şirketim beni bırakmak istemedi. Benim kararlı olduğumu görünce de fabrikanın önünde bir yer göstererek onları bırakmadan mesleğimi yapmamı önerdiler" diye anlatıyor iş hayatına başladığı günleri.
Eczane açmak kolay değil belli bir sermayeye ihtiyaç var. Bu konuda da işverenleri destek oluyor Berkay Hanım'a. Onların aracılığıyla fabrikanın karşısındaki bankadan kredi alarak eczanesini açıyor. Şirketiyle de bağlarını koparmadan iki işi birden yürüten Eskinazi, "Bu süre içinde terfi ettim, daha üst kademelere çıktım. O sırada şirketim Kıbrıs'ta bir fabrika açtı ve başına da beni getirdi. Çünkü bir Kıbrıs seyahatinde ham madde temin etmiştim. Orada bir çevre edindiğim için böyle bir tercihte bulundular" dedi.
Sanayici olma yolunda ilerleyince de eczacılığı bırakan Eskinazi, "Çünkü etik bulmadım başında olmadığı bir işi yürütmeyi" diyor.
O bugün artık hem bir sanayici, iş kadını hem de sosyal sorumluluk işlerini yürüten bir vakfın başında.
1,5 yıl önce yapılan Ege Bölgesi Sanayi Odası seçimlerinde yönetim kuruluna seçilen Berkay Eskinazi, 11 erkeğin arasındaki tek kadın olarak görevini sürdürüyor. Aynı zamanda vakfın başkan yardımcılığını yapıyor.
GENÇLERE BURS İMKANI
Sosyal sorumluluk projelerinin onu çok heyecanlandırdığını belirten Eskinazi, "12 yıldır çeşitli projelerle ilgileniyorum. Keşke daha önce bu konulara eğilseydim diye düşünüyorum, çünkü eğitim, sosyal adalet çok önemli. Gençlere burslar veriyoruz, kadınlara örnek olmak istiyoruz. Misyonum gençlerin, kadınların önünü açmak ve onların daha iyi bir eğitim almalarını ve kadınların iş hayatına katılmalarını sağlamak" diyor.
"Dört şirket hayata geçti diğerleri de geliyor"
Devlet Planlama Teşkilatı koordinasyonunda İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından desteklenen, İzmir Valiliği, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) işbirliği ile Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından yürütülen "İzmir'in Girişimci Kadınları Projesi", 2009 yılında başladı. Amaç, Türkiye'nin yüzde 26 olan çalışan kadın oranını artırmak ve Avrupa ortalaması olan yüzde 55'lere çıkmasına katkıda bulunmak. Temmuz ayından bu yana sürdürülen proje kapsamında 3 dernek ve 4 şirket hayata geçti. Bunlar; Seramik Sanatçıları ve Heykelciler Derneği, Homeros Kültür Derneği, İzmirli Girişimci Kadınlar Derneği, Zeytin Kostüm, Rozalinda Kafe Tatlı ve Meze Evi, Organik Oyuncak Şirketi ve Selanik Kafe.
Önümüzdeki dönemde hayata geçirilmek üzere Kadın Bedesteni, Yaşlı Bakım Evi, Reçel Atölyesi, Germiyan Köyü Geliştirme Projesi ve Kadın Emeğini Değerlendirme Kooperatifi için de çalışmalar devam ediyor.
"Kadınsı özellikler artık artı hanesinde"
. Başarı kazanmanın yolları kadın ve erkekler açısından aynı. Ama prosedürler sebebiyle kadınlar için zorlaştırılıyor.
. Oysa doğal özelliklere bakıldığında, kadınlar daha şanslı. Çünkü cesaret, vizyon, hızlı düşünme, detaylarla ilgilenmek, gözlemcilik, insan kaynaklarını iyi yönetebilmek, iletişim ve ikna kabiliyeti, muhakeme yeteneği, duygu zenginliğinden doğan önseziler, kadınların en önemli doğal silahları.
. Koşullar eşit olsa kadınlar maça bir sıfır galip başlayacak. İş hayatının gerektirdiği eğitim ve tecrübeye sahip olduklarında ise, başında bulundukları birimi çok daha ileri götürme imkanını yakalayabilecekler.
. Kadın iş hayatında birkaç konuyla aynı anda ilgilenebildiği için duygusal zekasını da işin içine kattığında, işine artı değer sağlıyor. Eğitimi, mesleki geçmişiyle duygusal zekasını harmanlayarak daha avantajlı konuma bürünüyor.
. Kadınlar, küçük yaşlarda sorumluluk almaya başlıyorlar. Evin, kardeşlerinin sorumlulukları hep onların üzerindedir. Bu onlara çok şey katar. Bir koltuğa birkaç karpuz sığdırırlar.
. İş hayatı, girişimcilik cesaret ve önsezi gerektirir. İş hayatının bir başka vazgeçilmezi de sabır ve dayanıklılıktır. Kadınlar hedeflerine ulaşmada kararlı, sabırlı ve dayanıklıdır.
Ve kadınlar kendilerini tanıtmayı, seslerini duyurmayı iyi bilirler. Yani kadınlar bu artılarıyla her zaman avantajlıdırlar.
"Dayanışma şart"
Eskinazi, "Kadın, kadına destek olmalı. Kadın bilgilenmeli, kadın çalışmalı, hatta fikri, becerisi olan kadınlarımız mümkün oluyorsa iş kurmalı. Kadınlarımızın ekonomik özgürlüğünü eline alması demek, sadece maddi imkan rahatlığı değildir, kadının sosyal anlamda da özgürleşmesi demektir. Kadının toplumdaki konumunun güçlendirilmesi gerekir. Biz, kadının güçlendirilmesi için Kadın Girişimciler projesini uygulamaya koyduk. Bugün 100 kadın, yarın bin kadınYıllar geçtikçe yeni yeni, milyonlarca kadın işveren olacaktır. Ancak bu şekilde ekonomik hayatta güçlü kadınlar yaratabiliriz" diye konuştu.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.