• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
SEDA KAYA GÜLER

Ayfer Orhan

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11 Ocak 2011, 19:00
Dün sözünü ettiğim CHP toplantısında 20 yıldan beri İngiliz İşçi Partisi'nde aktif siyaset yapan Kıbrıs kökenli Ayfer Orhan'la tanıştım.
Son derece sempatik ve içten biri. İlk kez karşılaşmamıza rağmen kırk yıldır tanıyormuşum hissini uyandırdı. Kadın konularına olan ilgimiz, aynı dili konuşuyor olmamızın da etkisi vardı bunda belki de.
Ayfer Orhan, İngiltere'deki ilk Türk milletvekili adayı. Geçtiğimiz seçimlerde Londra'nın kuzey batısındaki Hemel Hempstead bölgesinden milletvekili seçildi. Kadın konusu üzerinde önemle durduğu bir konu. Seçim kampanyası sırasında, milletvekili seçildiği takdirde kadın-erkek eşitsizliği konusu üzerine gideceğini belirten Orhan, bu konuda çalışmalarını sürdürüyor.

600 YILLIK DEMOKRASİ

Her şeyi hükümet veya devletten beklemenin doğru olmadığını düşünüyor. Diyor ki:
. Kadınlar haklarını almak için sessiz kalmamalılar.
. Bu konuda sivil toplum örgütlerine de büyük görevler düşüyor.
. Siyaset ve karar mekanizmalarının içinde daha çok sayıda kadın görev almalı.
. Kadınlar bu konuda erkeğe "Bu senin hakkındır. Sen al ve sen yap" anlayışı ve davranışı içinde olmamalıdır.
. Haklar bazı durumlarda ne yazık ki kolay alınmıyor, ancak savaşılırsa alınıyor.
Tabii İngiltere'de durum bizden farklı. 600 yıllık bir demokrasiden söz ediyoruz. Orada bazı şeyleri hayata geçirmek daha kolay. Siyaset yapmak isteyen kadının önünde engelden çok destek var.

EŞİTLİK YASASI
Örneğin İşçi Partisi milletvekili olmak isteyen kadının hayatını kolaylaştırmak için her şeyi yapıyor. Çocuklarının bakıcı parasını bile üstleniyor. Ayrıca oralarda zaten kreş sorunu yok. Her yerde kreş var. Ayrıca Kadın Hakları ve Eşitlikten sorumlu bakan Harriet Harman'ın hazırladığı bir tasarı var. Bu eşit fırsatlar ve insan haklarını tek çatıda birleştiren bir yapı. Bu yapıda kadınlara uygulanan birçok haksızlığın altı çizilerek, eşitlik isteniyor. Özellikle kadınlara işyerlerinde uygulanan her türlü ayrımcılığa karşı koyan bu taslağın kanunlaşması için çaba gösteriliyor. Bu yapılanma, erkekler tarafından engellenmek isteniyor. Karar mekanizmasındaki erkekler kadınların kendileriyle eşit haklar almalarına karşılar.
Orhan, "Equality Bill" adlı eşitlik yasasının çok önemli olduğunu söylüyor. Ve mesafe kat edebilmek için, kadın sivil toplum örgütleriyle kadın siyasetçilerin omuz omuza çalışarak etkin olması gerektiğini söylüyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.