En "girişimci" kadınlar
Yarışmaya Ankara'dan katılan "Forum Mühendislik"in sahibi Zeynep Rüstemoğlu, ağırlıklı olarak erkeklerin çalıştığı savunma sanayisinde yaptığı başarılı faaliyetler sayesinde "Türkiye'nin Kadın Girişimcisi" seçildi.
İstanbul'dan katılan "Sentromer DNA Teknolojileri"nin sahibi Pınar Akalın "Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimci" ödülünü aldı.
Gaziantep'den "ONR Moda"nın sahibi Firdevs Serpil Karuserci ve Mardin'den "Murat Cercis Konağı"nın sahibi Ebru Baykara Demir ise "Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci" kategorisinde ödüle layık görüldüler.
BEŞ BİN ALTI YÜZ KADIN
Beşinci yılın şerefine bu yıl ödül töreni de renkliydi. Her yıl kokteyl düzenlenirken bu yıl Enbe orkestrası eşliğinde caz müziği dinleyerek yemek yenildi, arkasından ödül töreni yapıldı. Törende konuşan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen şunları söyledi:
. Erkek egemen çalışma dünyasında işlerin 'kadının ya da erkeğin yapabileceği' olarak değerlendirilmesini istemiyoruz.
. İş hayatında, cinsiyete değil yeteneğe ve yetkinliklere göre değerlendirme yapılmasını, zorlukları değil fırsatları görebilenlere şans verilmesini, başarmak isteyenlerin desteklenmesini arzu ediyoruz.
. İşgücündeki kadın sayısını artırmak için, kadın girişimciliğinin yanı sıra kadın istihdamına da katkıda bulunmaya çalışıyor, yeni projeler üretiyoruz.
. Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması da bu anlamda bizim için çok değerli. Yarışmamızın ilk yılında başvuru sayısı 113 iken, 5. yılında büyük bir gurur ve mutlulukla bu rakam 5.600'e ulaştı.
. Yarışmaya gösterilen ilginin bu denli yüksek olması, Türkiye'de kadın girişimciliğinin giderek geliştiğini, verilen emeklerin boşa gitmediğini gösteriyor, bizi daha fazlasını yapmaya teşvik ediyor.
. Çünkü inanıyoruz ki, ancak kadınlarını iş hayatına kazandırmış bir Türkiye, küresel dünyada söz sahibi olabilir.
GÜÇLENEN KADIN RESMİ
Ekonomist Dergisinin Yayın Direktörü M. Rauf Ateş de, "Bu yıl Kadın Girişimci yarışmasına katılımda iki önemli gelişme dikkati çekti. Birincisi, katılımcı sayısındaki müthiş artış, ikincisi ise kadın girişimcilerin yönettiği şirketlerin büyüklüğü idi. Daha büyük ve çok fazla insan yöneten girişimciler gördük karşımızda. Şu anda Capital 500 içinde, aile işi nedeniyle şirketine sahip kadınlar dışında patron kadın yok. Böyle giderse, hep hedef konulan 2023'de 5-10 kadın patron görebileceğiz. Bugünden bakınca böyle umutlu bir beklentiye girmek abartılı olmaz diye düşünüyorum" dedi.
KAGİDER Başkanı Dr. Gülden Türktan ise "Türkiye'nin dört bir yanındaki kadın girişimci potansiyeli bu yarışma ile ortaya çıkıyor ve her yıl bizi daha da heyecanlandırmaya devam ediyor. Her biri bambaşka heyecan barındıran projeler arasında seçim yapmak çok zordu, sonuç ne olursa olsun biliyoruz ki hepimiz aynı renkli resmin parçasıyız: Türkiye'de güçlenen kadınların resminin... Hepinize bu resme sunduğunuz katkı için binlerce teşekkürler, birlikte güçlenmeye devam edeceğiz" dedi.
Yarışmanın jürisi, kadın girişimcileri, "risk alması ve cesaret göstermesi", "istihdam yaratması", "sürdürülebilir finansal yapıya sahip olması", "pazarlama yöntemlerini etkin kullanması" ve "karlı bir bilançoya sahip olması" gibi kriterlere göre değerlendirdi.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.