Türkiye sınıfta kaldı
Genel Başkan Çiğdem Aydın'ın yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'nin 2012-2013 karnesi, basın ve siyasiler tarafından ilgiyle karşılandı. Çok sayıda teşekkür ve tebrik telefonu geldi. Internet siteleri, gazeteler ve TV-radyo kanallarında karne notlarına yer verildi.
Örneğin kendisi de KA.DER üyesi olan AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, çok kapsamlı bir Türkiye fotoğrafı çeken karneyi partisinin il başkanlıklarına gönderdiğini söyleyerek, "İşte durum bu, ona göre çalışmalı, kadın temsili konusunda yol almalıyız" dedi.
Karneyi öğrencilere dağıtmak isteyen akademisyenler çıktı. Bir erkek akademisyense, karneyi görünce tablonun ne kadar vahim olduğunu fark ettiğini, öğrencilerini kadın ve siyaset konusunda çalışmaları için teşvik edeceğini, konuya duyarlı olmaları için bundan sonra özel bir ilgi göstereceğini söyledi.
2012 İSTATİSTİKLERİ
Her 8 Mart'ta hatta her fırsatta bu tabloyu gündeme getirmeye çalışan kadın derneklerinin yaptığı çabaları takdir etmek lazım. Buna rağmen durumun vahametini bilmeyen veya görmek istemeyenlere karne notlarını bir kez daha aktarmak istiyorum.
Karnede tek iyi not, kadınların iş gücüne katılımı. Yüzde 30. Yeter mi, yetmez. Karne notu da zaten geçer. Bu oranın yüzde 50'lere çıkması gerekiyor.
Bir diğer iyi not TBMM'deki kadın oranı. Geçer not değil ama orta. Bu oran yüzde 14.3. Olması gereken yüzde 50 tabii. O zaman not 'Pekiyi' olacak. İyi olması için de bu oranın yüzde 30'lara çıkması gerekiyor.
Diğer notların hepsi başarısız.
Çünkü:
* Bakanlar Kurulu'ndaki kadın oranı yüzde 3.8.
* Kadın müsteşar yüzde 0.
* Yüksek yargı organı başkanı kadın oranı yüzde 0.
* Kadın vali yüzde 1.2.
* Kadın belediye başkanı yüzde 0.8.
* İşveren ve meslek örgütü başkanı kadın yüzde 0.
* Kadın rektör yüzde 6.
* Siyasi parti il başkanı kadın yüzde 7.7.
ÖĞRETMENİN GÖRÜŞÜ
Rehber öğretmenin öğrenci hakkındaki görüşü şöyle: "Öğrencimiz demokrasinin gereği olan eşit temsilin sağlanmasında başarısızdır. Uluslararası sıralamalarda Türkiye'nin hak ettiği yere gelmesinde gerekli adımları atmamıştır. Öğrencimiz potansiyelini gerçekleştirememektedir.
Gelelim davranış notlarına. Eşitsizliği ve kadına yönelik şiddeti engelleyecek siyasi irade notu 1, yani başarısız. Anayasanın eşitlikçi bir bakış açısı ile hazırlanması notu da 1. Kadınların eşit yurttaşlar olarak kabul edilmesi, şiddet dilinden uzak iletişim, demokrasi konusunda çözüm odaklı olma, çevreye duyarlılık notu da 1. Geçer not yani 2, sadece iki konuda var: kadın haklarına uygun yasaların çıkarılması ve STK'larla takım çalışması ve sorumluluk.
Davranış notu ortalaması: 1.2
Sonuç: Türkiye bu notlarla sınıfta kalmış bulunuyor. Bir sene daha yerinde sayacak. Umudumuz gelecek senenin karnesinde... Hiç olmazsa geçer not almasını bekliyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.