• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
SEDA KAYA GÜLER

Bravo Ayşe Şule Bilgiç

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22 Nisan 2013, 19:40
Pepee'den haberiniz vardır mutlaka. TRT Çocuk kanalında yayınlanan bir çizgi film. 3-6 yaş arasındaki çocuklara hitap ediyor. En önemli özelliği ise yerli bir karakter olması. Bizim kültürümüzü yansıtan bir çizgi film kahramanı.
Fikir annesi ise Ayşe Şule Bilgiç. Biz onu "Rüzgarın Kızı" olarak tanıdık. Motorsiklete tutkun, motoruna atlayıp gezen, gezdikleri yerleri ve deneyimleri paylaşan, özgür bir genç kadındı. Sonra Kıraç ile evlendi, iki çocuğu oldu ve ardından Pepee çıktı. Pazartesi sabahı Müge Dağıstanlı ve Gülşen Yüksel'in programına konuk olduğu zaman kendi ağzından dinledim Pepee'nin hikayesini. Anne olunca, bilinçli her anne gibi çocuğuna hangi çizgi filmleri izleteceğini araştırmış ve bizim kültürümüzü, bizi anlatan çizgi film olmadığını üzülerek görmüş.

YERLİ KARAKTER
Bu konu benim de hassas olduğum konulardan biri. Dergiler yabancı, çizgi filmler yabancı, bize dokunan, bizden olan, yerli ve özgün bir şeyin yaşatılması için bir çaba gösterilmiyor. Sofra'nın başarısı da tamamen yerli ve özgün olması idi. Basit fikirlerden yola çıkarak hazırlandı ve bir yemek dergisi sektörünün ve şimdi internette oluşan yemek bloglarının oluşmasına sebep oldu.
Pepee de bizden birileri tarafından yaratılmış bir karakter. Christmas'ı değil bayramları kutluyor, sokakta bilye oynuyor, bizim geleneklerimize göre büyüyor vs. Ayşe Şule Bilgiç de benim gibi Marmara İletişim Fakültesi mezunu. Daha okul yıllarındayken çizgi film konusunda 'Hiç Türk karakter yok' diye hayıflanır, 'Neden kimse yapmıyor' diye de çocuksu duygularla sinirlenirmiş.
Yaptığı bir torba dolusu işten kazandığı paralar ve Kıraç'ın müthiş desteği ile Düşyeri'ni kurmuş ve yıllardır kafasında olan bu düşü gerçekleştirmiş.

ADI NEDEN PEPEE?
"İzleyicinin gördüğünde dokunmak isteyeceği, yanaklarını mıncıklamak isteyeceği bir karakter olmasını çok istedim. Bu istekten yola çıktık. Hedef yaş gurubumuz 3-6 yaş olduğu için çok basit çizgilerle sade bir tasarım yapmamız gerekiyordu. İki zeytin göz ve bir çocuğun bile çizebileceği basit çizgilerle bezenmiş ağız ve yüz ifadeleri tamamen yaş grubumuzun ayrıntı algısı olmadığı gerçeğinden yola çıkarak tasarlandı. Sanırım özellikle yanakların mıncıklanma isteği kısmında oldukça başarılı olduk."
Adı neden Pepee? Buna da şu yanıtı veriyor: "Pepee yüzyıllardır Anadolu'da güzel Türkçemizde konuşma zorluğu çeken insanlara takılan bir sıfattır. Ama bizim ilk aklımıza gelen elin İspanyol "Pepe"si oluyor ne acı. Burada seyirciden tek bir şey için af dileyebilirim o da sondaki fazladan "e" harfi. Bu ise tamamen teknik olarak marka ayrıştırması yapabilmek ve uzatma efekti ile konulmuş bir fazladan "e"dir. O fazladan "e" olmasa yine bizim Anadolu'muzun "pepe"si büyük şehirlerde kimsenin aklına gelmeyecekti eminim. Yani Pepee yüzde 100 Türkçe bir isimdir."

UZMAN DESTEKLİ

Çocuk psikolojisi özel ilgi alanlarımdan biriymiş. Çocuk gelişimi, beynin yaşlara göre fiziksel ve psikolojik değişiminin her zaman ilgisini çektiğini söylüyor. Bu merakı çocuk odaklı bir çizgi film yapımına karar verdiğimde kolundaki altın bilezik oluyor. Ama uzmanlar ve pedagoglardan da destek almışlar, almaya da devam ediyorlar.
Pepee'nin dergisi, oyuncakları, konserleri yapılıyor. Artık bir de kardeşi var Bebe. Ayşe Şule Bilgiç, yakında yeni bir karakterle yeni bir çizgi filmin başlayacağının da haberini verdi. Bu karakter Pepee'yi izleyerek büyüyen çocuklara seslenecekmiş.
Başta Ayşe Şule Bilgiç ve Kıraç olmak üzere, emeği geçen herkesi tebrik ediyor ve bu çizgi filmin tüm Türkiye'deki çocuklara ulaşmasını sağlayan TRT'ye de teşekkürlerimi iletiyorum.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.