Yeni bir yıl, yeni umutlar
Evet, tahmin ettiğiniz gibi, eski bir yılı geride bırakıp yeni bir yıla girerken "hedef formu" yazmaktan söz edeceğim.
Yeni yıl yeni umutlar demektir. Birbirimize yeni yıl dileklerimizi iletirken "sağlık, bolluk, bereket, mutluluk" dileriz. Yeni yılla birlikte bütün olumsuzlukların yok olmasını isteriz. Alaaddin'in Lambası masalındaki gibi lamba cininin karşımıza çıkıp bütün dileklerimizi yerine getirmesini isteriz.
Aslında o cin de bizim içimizde sihirli periler de.
İşin püf noktası ne istediğimizi bilmekte.
Yeni yılda isteklerinizin gerçekleşmesini mi istiyorsunuz? Öyleyse geleceğinizi planlayacaksınız. Benim okuduğum bütün kişisel gelişim kitaplarından çıkardığım sonuç bu.
GELECEK PLANLARI
Gelecekten ne bekliyorsunuz? Yeni bir iş, eş, ev... Aile kurmak, çocuk sahibi olmak, üniversite sınavlarını kazanmak veya KPS'de başarılı olmak. Veya emekli olmak...
Her neyse önce bunu belirleyin. Hayattan ne istediğimizi bilmeden mutlu ve başarılı olmak pek mümkün değil çünkü.
Ve emin olmak...
Verdiğimiz karardan emin olmamız "Evet, ben bunu istiyorum?" dememiz lazım.
Tabii bunun için de "Neden?" sorusunu sormamız gerekiyor. Neden geleceğimizle ilgili hedefimiz bu. Neden emekli olmak istiyoruz? Veya iş kurmak veya çocuk sahibi olmak...
Nedeni bilmiyorsanız yani kendinizi neden bunu istediğinize dair buna ikna edemezseniz başkalarını hiç edemezsiniz ve hedefe ulaşmamız da imkansızlaşıyor.
Yazarken kendinizi kısıtlamayın. İsteklerinize sınır koymayın. Bir değil birkaç beklentimiz de olabilir. Hepsini yazın.
HEDEF FORMU
Sırada "hedef küçültmek" var. Önce "Bir ay içinde" yapmak istediklerimizi yazalım. Önceliklerimizi belirlemek de diyebiliriz buna. Ya da ilk etapta yapmamız gerekenler.
Daha sonra "Altı ay içinde" ve "Bir yılda" yapmak istediklere gelecek sıra. Göreceksiniz, yazdıkça kendinize olan güveniniz artacak ve kendinizi hedefe ulaşmış hissedeceksiniz. Çünkü insan yazarken, düşünürken yapabileceklerinin ve kendi gücünün farkına varıyor.
Uzmanların bir önerisi de, hedeflerin küçük, kolay ve erişilebilir olması. Eğer kendimize çok büyük hedefler çizersek, bu hedefler daha yazarken bile imkansız gelebilir. Bu yüzden "gerçekçi hedefler" belirlemek en mantıklısı. Kendimizi daha baştan kandırmayalım yani.
Bitmedi. Sıra geldi, hayat boyu yapmak istediklerimize. İsterseniz daha az veya daha çok yazabilirsiniz ama 10 madde yeterli.
Beş sene daha çalışmak... Sonra emekli olmak... Küçük bir sahil kasabasına yerleşmek... Kendi işimi kurmak...
Ve hayatınızda şu anda yapmak istediğiniz 5 şey.
İlle de kariyer planı gerekmiyor. Kendinizle, ailenizle, çevrenizle ilgili planlar. Diyebilirsiniz ki, ben bu yılı aileme adamak istiyorum. Bu da bir hedef...
Yarın da yeni yıl manifestosundan söz edelim...
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.