• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
SEDA KAYA GÜLER

Ceza indirimlerine hayır

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.06.2014, 00:00
Geçtiğimiz hafta TCK'nin birçok maddesinde değişiklik öneren yasa tasarısına değinerek "Yine Suçlu Korunuyor" başlıklı bir yazı yazmıştım. Bugün de çok önemli olduğunu düşündüğüm bu konuya değinmek istiyorum. Aslına bakarsanız kadın örgütleri ayakta. Çiçek Tahaoğlu platform üyeleri ile konuştu ve konuyla ilgili eleştirileri derledi.

İşte eleştiriler:
* TCK'nın birçok maddesinde değişiklik öneren bir yasada, kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri konusunda tek bir düzenleme yok. Tam tersine, kadınlara tecavüz sırasında uygulanan/uygulanacak şiddet konusunda erkeklere yeni "ceza indirimleri" geliyor. Cinayet davalarında haksız tahrik indiriminin uygulanmasının önüne geçecek bir düzenleme yapılmıyor.
* Tasarıya, cinsel taciz, cinsel saldırı ve cinsel istismar suçlarında "çocuğun ve kadının beyanının esas alınması ve aksini ispat yükümlülüğünün erkekte olması"na ilişkin de hiçbir hüküm konulmamış.

FLÖRTE CEZA

Tasarıda zaman aşımı korunuyor, cinsel taciz ve kimi cinsel saldırı suçlarında şikayet süresinin 6 ayla sınırlandırılıyor.
* 15-18 yaş arası gençlerin kendi rızalarıyla giriştiği cinsel eylemlerin cezası artırılıyor. Flört eden genç kadın ve erkekleri (ve hatta ailelerini), daha uzun sürelerle hapse atma tehdidiyle cezalandırmak isteniyor.
* Yürürlükteki yasa maddesini değiştirerek çocukların yetişkinler tarafından istismar edildiği durumlar için, "taciz" ve "saldırı" ayrımı getiriliyor. Bu da çocukların taciz edilmesi halinde cezanın düşmesi anlamına geliyor.
* Tasarıda sanıkların "tedavisinden" söz edilmesi, devlet nezdinde eylemin hala bir suç değil, hastalık olarak görüldüğünü gösteriyor. Tedaviden söz ederek, bu suç toplumun önünde tıbbileştirilmeye çalışılıyor.

BU KORUMA DEĞİL

Kadın örgütleri, tasarının çocukları korumayı değil, muhafazakarlaşmayı ve cinsel özgürlüklerin sınırlandırılmasını amaçladığını söylerken; gençlerin flörtüyle, ülkemizde büyük bir sorun olan "çocuk yaşta ve zorla evlendirmeler" konusunun iki ayrı konu olduğunu ve bu konuda toplumda ve hukukta bir algı karışıklığı yaratmamak gerektiğini vurguluyor. Avukat Hülya Gülbahar, "Toplumun kafası şurada karışıyor; erken ve zorla evlilikler ile çocukların evcilik oyunu ya da gençlerin flörtü konusu birbirinden farklı kavramlar. TBMM'deki yeni torba kanunda, çocukların ailelerin zorlaması ile evlendirilmelerine ilişkin özel ve etkili bir düzenleme yok. Biz bunun özel bir düzenleme yapılarak yasaklanan bir suç olmasını istiyoruz. Mevcut kanun bu konuda yanlış düzenlemeler içeriyor, tasarı da bu yanlışı devam ettiriyor. Hatta 15-18 yaş arası gençler tamamen iki tarafın da rızası ile birlikte oldularsa bile 2 yıldan 5 yıla kadar hapis yatacak her iki taraf da. Türk Ceza Kanunu'nda flörtün hapisle sonuçlanacak bir eylem olduğunu düzenleyen bir suç yer alamaz. Bu hapis cezaları yüzünden çocukların öğrenim hayatları aksar ve gelecekleri zarar görür. Çocukların hayatları ile oynanıyor" diyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.