Bir tarih, marka ve lider Berrin Akar Rasuli
Her şehrin ve bölgenin bir simgesi vardır. Tarihi, denizi, doğası, Ege'ye has yemek ve lezzetleriyle İzmir, boyozu ile özdeşleşmiş, simgeleşmiş bir şehirdir. Boyoz, İzmir'de şekillenmiş ve tamamen İzmir'e özgü bir hamur işidir. İzmir'in boyozunun simgeleşmesinin arkasında önemli bir tarihi marka vardır, 'Alsancak Dostlar Fırını'.
Alsancak Dostlar Fırını 1983 yılında, ilk Türk boyoz ustalarından merhum Mustafa Akar'ın, geleneksel yöntemle boyoz üretmeye karar vermesiyle kurulur.
Alsancak Dostlar Fırını'nın açılmasıyla boyozun yıldızı parlar ve ilerleyen yıllarda boyoz İzmir'in simge yiyeceklerinden biri haline gelir.
BABA YADİGARI DEDİ
İnsanların hayatında olduğu gibi şirketlerin hayatında da önemli dönüm noktaları vardır. Bir tarihin adı olan ve bir misyonu temsil eden 'Alsancak Dostları Fırını', kurucu ustasının vefatından sonra zor günler geçirir. Liderler de zor günlerde ortaya çıkar. 'Alsancak Dostları Fırını' kurucu ustasının kızı Berrin Akar Rasuli 2014 yılında bir gecede aldığı ani kararla bütün kariyerine noktayı koyarak İstanbul'dan İzmir'e gelme kararı alır. Baba yadigarı bir tarihi markayı, büyük emeklerle büyütülmüş bu tarihi mirası ayağa kaldırmak için kolları sıvar. Boyozun tarihinde 2. devrimi gerçekleştirir ve markayı zirveye taşır.
Bugün Alsancak Dostlar Fırını'nın, merkezi Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki fırın olmak üzere, 2017 yılında faaliyete geçen Karşıyaka ve Kemeraltı'ndada iki adet şubesi bulunmaktadır. Sarnıç'ta kurulan modern üretim tesisinde, ISO 9001 ve ISO 22000 standartlarına uygun, tamamen el emeğiyle günlük ortalama 40.000 adet, toplam on dokuz çeşit boyoz üretilmektedir.
GELENEKSEL ÜRETİM
1995 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Bölümü'nden mezun olan Berrin Akar Rasuli, çalışma hayatında parlak bir kariyere sahiptir.
Turizm sektörünün önemli kuruluşlarında yurtiçinde ve yurtdışında değişik üst düzey pozisyonlarda 11 yıl görev yapan Rasuli, çalışma hayatını ulusal ve uluslararası şirketlerde 2014 yılına kadar sürdürür. 2014 yılından sonra ise boyozun tarihsel ve geleneksel tüm özelliklerini korumaya büyük özen gösterir. O güne kadar sadece kahvaltıyla özdeşleştirilen boyozun, günün her saatinde tüketilen bir ürün haline gelmesini sağlamıştır. İzmir boyozunun coğrafi işaretinin alınması sürecinde aktif rol oynar, danışmanlık hizmeti verir.
Hiçbir zaman geleneksel tattan ve lezzetten ödün vermediklerini belirten Rasuli, "Sarnıç'taki modern tesisimizde üretim geleneksel yöntemlerle yapılmakta. Üretimde hijyen, kalite standardizasyonu arttı, burada fabrikasyon üretime geçmedik.
Geleneksel yöntemlerimizi bozmadan inovatif ürünler ortaya koyduk. Alsancak Dostlar Fırını olarak, boyozun geçmişi ile kültürel, tarihi ve kuşaklar arası bağının kurulmasını sağladık" dedi.
KORUNCUK DOSTU
Alsancak Dostlar Fırını, 2017 yılında 'Koruncuk Dostu İşletme' ünvanını almış ve aynı yıl Urla'da hayata geçirilen Koruncukköy Urla Çocuk Köyü için çalışmalara başlamıştır. Bu tarihten itibaren, kurucu Mustafa Akar anısına üretilen, 'Ballı Kocaman' boyozun her birinin satışından elde edilen 50 kuruşluk gelir Koruncuk Vakfı'na bağışlanmak üzere ayrılmaktadır.
Kuruluşunun 35'inci yılında gastronomi araştırmalarına kaynak oluşturacak bir eseri, kurucusu Mustafa Akar'ın anısına, İzmir'e armağan etmiştir. Araştırmacı ve koleksiyoner Nejat Yentürk'ün 'Ayaküstü İzmir / Sokak ve Fırın Lezzetleri' kitabını sunmuştur.
Son Söz: Hayallerinin peşinden gidince doğduğun topraklara ve bölgene neler kazandırabileceğinizi ispatlarsınız.
Bazıları lider doğar, hep yeniliğin ve farklılığın peşinden gider. İzmir gastronomisine ve boyozuna katkılarından dolayı Berrin Akar Rasuli'ye teşekkür ediyor, marka yolculuğunda başarılar diliyorum.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.