Türkiye'nin en kapsamlı festivali olma unvanına aday olan ve uluslararası çapta düzenlenen Balıkesir'in Sındırgı ilçesindeki 20. Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri bu yıl da dolu dolu geçti, ziyaretçi sayısı 80 bini geçti. Festival günlerinde bu yıl yalnızca konser ve stantlar yer almadı. Bu yıl birçok farklı dalın bütünleştiği festival, hikâyesi olan bir kültür ve sanat şölenine dönüştü. Bir festivalin ötesinde adını 3 bin yıllık kültür ve el dokuma sanatı olan Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri'nde unutulmaya yüz tutmuş sanatlar da hayat buldu. Festival aynı zamanda 6 ülke ve 9 şehirden farklı grupların katılımı ile renkli bir hale büründü.
Yağcıbedir halıları Yörük aşiretinin örf, adetleri ve geçmişlerini yansıtan bir sanat eseridir. Yağcıbedir halıları ilçe ve merkezi köylerde yaygın olarak dokunmaktadır.
Memleketim, doğduğum topraklar Sındırgı'da son zamanlarda güzel gelişmeler oluyor. İlçemizi marka şehir yapacak festivaller, "Sanat Günleri" ve "Termal" konusunda yaşanan gelişmeler, o toprakların çocuğu olarak beni mutlu ediyor.
Geçmiş yıllarda tütün Sındırgı'nın en önemli geçim kaynağıydı. Tütünün azalması ile Sındırgı jeotermal merkez olma yolunda ilerlemektedir. Sındırgı Türkiye'nin saklı kalmış şifa cennetidir. Tüm şehir jeotermalle ısıtılmaktadır.
Doğanın kucağında leyleklerin yuva kurduğu, mutluluk ve sağlık veren bir şehirdir Sındırgı. Dünyada sadece Japonya ve Sındırgı'da bulunan termal suyuyla şifa dağıtılıyor.
Termal turizm bölgesi olarak ilan edilen Sındırgı Hisaralan Termal Turizm Merkezi, ilçeye 17 kilometre uzaklıktadır.
Termal sular; romatizmaya, nefrit, nevralji ve kadın hastalıklarına şifa olmaktadır. Bölgedeki oteller, rahatsızlığınıza göre tedavi süreçleri belirlemektedir.
TÜRKİYE 'DE BİR İLK: "GÜREŞ EVİ"
İlçemiz yetiştirdiği "Yağlı Güreş Pehlivanları" ile de ünlüdür. Dünya'da ve Kırkpınar'da nam salmış Şerif Pehlivan, Mehmet Yağcı gibi değerlere sahip Sındırgı ilçesinde Türkiye'de bir ilk olarak Sındırgı Remzi Çakar Güreş Evi oluşturuldu.
300'e yakın güreşçinin ve 16 başpehlivanın katıldığı güreşlerde kıran kırana mücadelede baş pehlivanlık mücadelesi nefes kesti. Yağcıbedir deseni ile süslenmiş başpehlivanlık kemeri ise Sındırgı ilçesinin doğallığını ve Yağcıbedir halısının kültürünü yansıttı.
İlçenin tanıtımına ve turizm alanında gelişmesine büyük önem veren Belediye Başkanı Ekrem Yavaş "Doğal şehir Sındırgı'da vatandaşlarımız ve dışarıdan gelen ziyaretçilerimiz için dolu dolu bir etkinlik gerçekleşti" dedi. Yavaş şunları söyledi:
"Sanatsal ve sporsal faaliyetleri ön planda tuttuğumuz festival unutulmayacak anlara sahne oldu. Balıkesir'in iki atlı cirit spor kulübüne sahip ilçemizde ata sporumuz ciritleri seyrederek, Kırkpınar'da nam salmış birbirinden değerli başpehlivanların katılımı ile gerçekleşen Yağlı Pehlivan Güreşleri ile ata sporumuzu ilçemizde yaşattık. Doğal şehrin efsane festivaline katılan, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." Son söz; Termal ve Yağcıbedir'in başkenti, Türkiye'nin mutluluk cenneti Sındırgı sizi çağırıyor. Doğal güzellikleri, 2 bin yıllık bir geleneği yaşatan Sındırgı, şifalı termal suları ile keşfedilmeyi bekleyen saklı bir cennettir. Kuvva-yi Milliye ateşinin yakıldığı şehir olan Sındırgı bu kutsal mücadelede yer almış, kahramanlık destanı yazmıştır.