Ramazan neden 29 gün?
Huzur ve bereket ayı olan mübarek ramazana yarından sonra Pazar gecesi giriyoruz. İlk teravih namazını 5 Mayıs Pazar akşamı yatsı namazının ardından eda edeceğiz. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın kameri ay hesaplamalarına göre, şevval ayının hilali, ramazanın 29'uncu gününün akşamı görüleceği için 29 gün sürecek. Ancak ramazan ayının 29 gün olması eksik oruç tutmamız anlamına gelmiyor. Çünkü ramazan, kameri aylar içinde yer aldığı için hilalin görülmesi ile başlayıp yine hilalin görülmesiyle son buluyor.
FİTRE BEDELİ 23 LİRA
Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan ramazan ayının ilk orucu için 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece sahura kalkılacak. Teravih namazı, mukabele, fıtır sadakası ve itikaf gibi ibadetlerin ifa edildiği bu ayda, Kur'an-ı Kerim'de 'Bin aydan daha hayırlı' olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27'nci gecesine denk gelen 31 Mayıs'ta idrak edilecek. Ramazan ayının ardından 4 Haziran'da ise Müslümanların büyük sevinçle karşıladığı Ramazan Bayramı'na girilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'nca bu yılki ramazanın ana temasının 'Ramazan ve İnfak', fitre bedelinin ise 23 Türk Lirası olduğu duyurulmuştu.
NEDEN 29 GÜN?
Her yıl ramazan aylarında 30 gün oruç tutulurken bu yıl 29 gün olmasının nedenlerini anlatarak kamuoyunu aydınlatan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek'in açıklamalarına yer vereceğim. Dünya, Ay ve Güneş'in aynı doğrultuda bir araya gelmesiyle içtima olayının yaşandığını bildiren Astronom İşlek, "Bu anda dünyanın neresinden bakarsanız bakın güneş ışığının kuvveti nedeniyle hilal olarak ayı görmek mümkün değildir. Ay dünyanın etrafında dönüyor biliyorsunuz. Bu, 8 derecelik açıya ulaştığında ilk defa dünyanın herhangi bir yerinde hilal görülmeye başlıyor. İşte biz, bu anı hesaplıyoruz. Bu ilk defa görülme dünyanın neresinde oluyor, ona göre kameri aybaşı haritalarımızı çiziyoruz. Hilalin görülme durumuna göre kameri aylar bazen 29, bazen 30 gün çeker. Üst üste 30 gün olduğu da olur. Bunu 6-7 yıllık periyotlar halinde yapıyoruz. En son elimizde 2016- 2022 kameri aybaşları kitapçığı var" dedi.
VAKİT FARKLILIKLARI
İllere göre imsak ve iftar vakitleriyle namaz vakitlerinin farklılık göstermesinin güneş ışığının yeryüzüne gelişiyle ilgili olduğunu anlatan İşlek, bulunulan yerin enlem, boylam ve güneş ışığının hareketinin hesaba katıldığını söyledi. İşlek, güneşin 23 derece 27 dakikalık eğimi nedeniyle özellikle 21 Haziran ve 21 Aralık'a yakın zamanlarda güneş ışığının açısında uç noktalarda değişiklik olduğunu kaydederek, "Eşitmiş gibi veya yakınmış gibi olan zamanlar, 21 Mart ile 23 Eylül gece-gündüz eşitliğine yakın zamanlarda olur. Bize, vatandaşlarımızdan çok soru gelmekte. 'İşte İstanbul ile Hatay biri kuzeyde batıda, ötekisi güneyde doğuda ama vakitler arasında ya çok yakın ya çok fark var. Bu neden oluyor? Yanlış mı yapıyorsunuz?' gibi sorular. Bu tamamıyla 23 derece 27 dakikalık açıdan fark etmektedir" bilgisini verdi.
İşlek, ramazan ayında sabah ezanının okunmasının öne çekilmesi nedeniyle oruç süresinin uzamasına yönelik sorulara şöyle yanıt verdi:
"Oruca başlama zamanı imsak vaktiyle başlar, akşam ezanıyla sona erer. Ramazan harici dönemde güneşe daha yakın olarak sabah ezanı okutulup sabah namazı kıldırılıyor. Fakat ramazan harici dönemde dahi oruç tutulsa imsak vaktiyle oruca başlanması gerekiyor. Ramazan ayında insanlar gece sahura kalkıp ayakta oldukları için imsak vaktiyle sabah namazının vakti de girdiği için ezanlar imsak vaktine çekilmekte. Bunun zamanın öne çekilmesi veya kısaltılması gibi bir durumu söz konusu değil"
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.