Her günü ayrı faziletli olan üç aylardan Şaban ayına girmiş bulunmaktayız.
Yarından itibaren Allah nasip ederse bu mübarek ay başlayacak.
Bütün günahlardan kurtulmamıza vesile olacak Berat Gecesi'ni de bu mübarek Şaban ayının 15. gecesinde idrak edeceğiz.
Ebedi saadetimiz için çok büyük önem taşıyan günlerin bulunduğu Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan 3 aylarda yapılan ibadetlerin sevabı, diğer günlerdekilere göre kat be kat üstündür. Yine bu aylar, mahzun gönüllere girip kırık kalpleri mamur etmek ve insanı insan yapan bütün güzelliklerle feyiz ve bereketlenmek için büyük bir vesiledir.
BÜYÜK MÜJDELER
Şaban ayı ile ilgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.) "Recep Allah"ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümetimin ayıdır" (Buhârî) buyurmuştur. Yine bu ayın fazileti hakkında "Şaban ayının on beşinci gecesi (Beraat Kandili) olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın, o gecenin gündüzünü (on beşinci günü) de oruçlu geçirin.
Çünkü o gece güneş batınca Allah Tealâ (bizce kavranması mümkün olmayan bir keyfiyetle) dünya semasına iner ve güneş doğana kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, ona mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım.
(Bir derde) müptelâ olan yok mu, ona afiyet vereyim.' buyurarak Şaban ayının önemini müjdelemiştir. Yine bu ayda oruç tutmak çok büyük sevaptır. Ümmü Seleme (r.anhâ), Resûlullah (s.a.v.)'in Ramazan ayı dışında Şaban'dan daha çok hiç bir ayda bu kadar oruç tutmadığını bildirdirmiştir.
Hz. Enes'in (r.a.) Resûlullah (s.a.v.) oruçların en üstünü hangisidir sorusuna cevap olarak: "Oruçların en üstünü Ramazan-ı Şerife ta'zîm ve hürmet için Şa'ban ayında tutulan oruçtur" buyurduğunu beyan eylemiştir.
Abdullah (r.a.)'ın bildirdiği Hadîs-i Şerîf'te: "Şaban ayının son pazartesi günü oruç tutanın günahları mağfiret olunur" buyurdu. İbn-i Seyf el-Yemenî (k.s.) "Şaban ayı Resûlullah (s.a.v.)'e Salâvât-ı Şerîfe getirme ayıdır."
300 KAT SEVAP
Şaban ayının fazileti konusunda detaylı bilgi verecek olursak; Bu ay Müslümanlar için en karlı ve kazançlı fırsat ayı olarak ifade edilmektedir. Şaban ayında, Müslümanların Allah'ın huzurunda, yine yüce yaratanın rızasını kazanmak için gerçekleştireceği her amel ve ibadetten üç yüz kattan fazla sevap kazanacaklardır. Öte yandan okunan her bir Kuran harfi içinse üç yüz Cennet meyvesi olduğu açıklanmaktadır.
Diğer vakitlerde ihya edilen bir rekat namazın sevabı on ise, bu Şaban ayında üç yüzden fazla olmaktadır. Bu nedenle Şaban ayı, (Ramazan ayı hariç) diğer aylara nazaran müminlerin bol bol sevap kazanmasını sağlayacak bir ay olma özelliği göstermektedir.
70 YIL İBADET YERİNE
Her kim Şaban'ın başından ortasından ve sonundan üç gün oruç tutarsa Allahu Teala ona yetmiş peygamber sevabı yazar.
Yetmiş sene ibadet etmiş gibi olur. O sene ölürse şehid olarak ölür. Şaban'ın ilk ve son perşembesini oruçla geçireni rahmeti ile cennete girdirmek Allahu Teala üzerine bir hak olur. Herhangi bir aydan 13-14-15. günler olan eyyam-ı bıyd -ı oruçlu geçirene Allah birinci güne on bin sene, ikinci gününede yüzbin sene, üçüncü günde yüzbin senelik ecir verir. Öyleyse gelin hayır kapılarının açıldığı, bereketlerin saçıldığı, günahların bağışlandığı bu ayı gafletle geçirmeyelim ve Ramazan ayına tertemiz günahlardan arınmış bir şekilde girelim.