Çevrilen dolabı anladım
Size o sözün nereden geldiğini anlatmadan önce Salihli Belediyesi tarafından hayata geçirilen 'Müdüre Hanım' müzesinden bahsetmek istiyorum.
Başkan Zeki Kayda'nın, Salihli'nin en büyük eksiklerinden birinin müze olduğunu sürekli dile getirdiğini anlatan Başkan Yardımcısı Karaoğlu, müzenin kuruluş macerasını şöyle anlattı:
"Bir şehre dışarıdan gelen insanların aradığı şey müzedir. İlçemizde böyle bir müze ihtiyacı var. Geçen yönetim döneminde Belediye Başkanımız tarafından başlatılan bir çalışmamız var. 'Müdüre Hanım Evi' olarak bildiğimiz Salihli'de bulunan eski tarihi bir konak, bu evin uygun restorasyonuyla ilgili çalışmalar geçtiğimiz dönemde başlatılmıştı, tamamlayıp açması da bize nasip oldu. 1900'lü yılların başından kalan bir Salihli evi restore edildi. Etnografik malzemeler, kilerinden mutfağına, oturma odasından çalışma odasına kadar uygun tarihe göre restore edildi. O dönemdeki Çerkez Ethem'in karargahı olarak kullanılmış bir ev. Danışman hocalarımızın katkılarıyla gerçekleştirilen bir Çerkez Ethem odası yaptık. Kent Müzesi bu şekilde açıldı. Kent Cafe diye orijinal, otantik bir kafe oluşturduk, işletmesinin belediyemizde olduğu, tamamen yerli ürünlerin olduğu, çay, kahve, limonatanın olduğu, asitli içeceklerden uzak, vatandaşlarımız için hoş bir mekan oluşturduk."
Karaoğlu, müzede bulunan bir dolabı göstererek "İşte dolap çevirme sözünün ortaya çıkmasını sağlayan bu dolaplardır" diyerek söze başladı ve deyimin ne anlama geldiğini anlattı:
Dolap Çevirmek ne demek
"Eskiden vezir, paşa, sadrazam gibi büyük adamlarla zenginlerin konakları olurdu. Bu konakların kadınlar tarafına haremlik, erkeklerin bulunduğu tarafa ise selamlık denirdi.
Kadınlar tarafı ile erkekler tarafı arasındaki duvara bir eksen etrafında dönen, silindir şeklinde kapaksız bir dolap yerleştirilirdi. Bu dolabın kapağı yoktu. Yarısı açık, yarısı kapalı olan bu dolabın içinde sıra sıra geniş raflar bulunurdu. Kadınlar kısmında pişirilen yemekler, bu dolap aracılığıyla selamlık kısmına servis edilirdi. Kadınlar, dolabın raflarını yemeklerle doldurduktan sonra, döndürerek açık tarafını erkekler kısmına çevirirlerdi. Raflar boşalıp yerlerine boş tabaklar konunca da, erkeklerce kadınlar tarafına çevrilirdi. Böylece kadınlarla erkekler birbirlerinin yüzlerini görmeden servis yapılırdı."
İşte bu dolapların zaman zaman gönül işlerinde kullanıldığı da olurmuş. Mesela, delikanlının biri sevdalısına kimselere çaktırmadan mektup, gül falan verecek olsa dolabı kullanırmış. Haremlik bölümünden bir mendil mi gönderilecek, yine dolap aracılığıyla iletilirmiş. 'Dolap Çevirme' deyimi, o devirlerden kalmadır.
Pavey'i duygulandıran açılış
İzmir'in Dikili ilçesinde, Dikili Belediyesi tarafından yapımı gerçekleştirilen ve CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'in isminin verildiği Gençlik Merkezi törenle hizmete açıldı. Açılış sırasında Şafak Pavey'in çok duygulu anlar yaşadığına şahit oldum. Mezbahaneyi çok güzel bir gençlik merkezi haline getiren Mustafa Tosun ve ekibini tebrik ederim.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.