CHP'de İnce-Kılıçdaroğlu kavgası büyüyor. Yaşanan olaylarla ilgili en kısa net anlatımı CHP İzmir Milletvekilli Tacettin Bayır sosyal medya hesabından yaptı.
Bayır'ın aşağıdaki paylaşımı fazla söze gerek bırakmıyor sanırım:
Partimizin içinde bulunduğu durumu görünce, SHP Eski Genel Başkanı Erdal İnönü'nün esprisi aklıma geldi.
Hep birlikte yemek yemek için girdiğimiz lokantada; garsonun, Erdal Bey'e, "Ne yemek istersiniz?" sorusuna, Erdal Bey'in "Zahmet etmeyin. Biz Sosyal Demokratlar birbirimizi yeriz. Bişey almayalım" dediğini hatırladım.
(Rahmetle anıyorum. Işıklar içerisinde uyusun.) Bir diğer ilginç paylaşım ise CHP İzmir İl eski Eğitim Sekreteri Yücel Özen'den geldi. İşte o paylaşım:
"DEĞİŞİM" isteyen, "Değişmezleri gördükçe, Devrimci filozof Herakletios bile, işi bırakmış.)) Yeter! utandırmayın bizi artık...
AFJET'İ ÖRNEK ALIN
İzmir'in Tire ilçesinde açılması planlanan jeotermal kuyularıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, köy muhtarları ve köylülerle toplantı yaparak yaşanabilecek sorunları birinci ağızdan dinlemişti.
Kaymakam Tanrısever, konu ile yakından ilgilendiklerini, yetkili merciler tarafından verilen iznin sadece etüt çalışmasını kapsadığını ifade ederek şunları söyledi: "Muhtarlarımızın kaygılarını dinledik. Tarımsal kalkınmamıza ya da ürün kalitemize olumsuz etki edebilecek durumların her zaman karşısında oluruz.
Bu noktada vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Tarım ve hayvancılık ile uğraşan tüm üreticilerimizin yanındayız." Tire Dağ Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yücel Özen, kurumları ve halkı imza seferberliğine davet etti. Özen, "Dağlarından bal damlayan köylerimiz, enerjiye feda edilemez" şeklinde konuştu.
Oysa çözümün çok uzakta olduğunu sanmıyorum. Bölgede mutlaka bir jeotermal çalışması yapılacaksa, ne işletmeci, ne de köylünün mağdur olmaması için mutlaka bir çözüm bulunmalı. Jeotermal yönden en zengin kaynakların bulunduğu bölgelerden birisi olan Afyonkarahisar'da Afjet'in çalışmalarının incelenmesi düşüncesindeyim.
Bir süre önce Turkuvaz Medya Ege Bölge Reklam Koordinatörü Mehmet Candan ile birlikte Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel'i ziyaret etmiştim. Sel, Afjet'in çalışmalarından bahsederken Türkiye'de jeotermal atık sularını tekrar yeraltına verdikleri reenjeksiyon projesinden bahsetmişti. Sel, "Reenjeksiyon birçok ülkede yasalarla zorunlu hale getirilmiştir. Jeotermal enerjinin kullanımında hiçbir risk faktörü taşımıyor" dedi.
REENJEKSİYON NEDİR?
Suyun etken olduğu jeotermal rezervuarlardan çok yüksek miktarlarda sıcak su üretimi yapılır. Üretilen sıcak suyun bir kısmı sıcak su olarak doğrudan kullanılırken geri kalan önemli bir kısmı ise merkezi jeotermal ısıtma sistemlerinde ısısı alındıktan sonra artık su olarak kalır. Artık su saha yakınındaki deniz, göl ve akarsu gibi yerlere verilebilirse de, her jeotermal sahanın yakınında bu tür olanaklar bulunmayabilir.
Kaldı ki olsa bile hem en doğru çözüm değildir ve hem de bazı çevre sorunları kaçınılmazdır. Dolayısıyla doğru olanı, suyu geldiği yere veya uygun yeraltı formasyonlarına basmaktır. İşte suyu yeraltına tekrar geri basmak için açılan kuyulara reenjeksiyon kuyusu denir.