Kredi faizleri tamam sıra prim borçlarında
Esnaf sanatkarların kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandıkları kredi faizinin Eylül ayından itibaren yüzde 13'den yüzde 10'a düşürülmesi, bunun da yüzde 5'inin Hazine tarafından karşılanacağının açıklanması, finansal destekler bulmakta zorlanan esnaf sanatkarlar için önemli bir adım olmuştur.
İESOB ANLATTI
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği yöneticileri, bugüne kadar katıldıkları her platformda küçük işletmelerin yatırım ve üretim alanında yeterli finansal destekleri bulamadıklarını dile getirmiştir.
Esnaf sanatkarlara uygun faiz oranlı ve yüksek limitli kredi imkanı tanınması, üyelerimize ticari durgunluklarını atlatma, işlerini geliştirme fırsatını verecektir. Israrla küçük işletmelerin desteklenmesini dile getirdiğimiz bir dönemde, hükümetin bu yaklaşımı camiamızı sevindirmiştir.
BORÇ YAPILANDIRMA
Esnaf sanatkarların bir diğer büyük sıkıntısını ise, vergi ve sosyal güvenlik prim borçları oluşturmaktadır.
Esnaf teşkilatları bir af beklentisi içinde bulunmamaktadırlar. Ancak ödenemeyerek büyük meblağlara ulaşan, hem devletin hem de esnafın sırtında kambur oluşturan borçlara ilişkin yeni bir yapılandırma modelinin düşünülmesi de artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
Resmi rakamlara göre, bugün her üç esnaf sanatkardan ikisinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim borcu bulunmaktadır.
Küçük işletmeler, Türkiye'de yaşanan ekonomik krizlerden olumsuz yönde en fazla etkilenen kesimi oluşturmaktadırlar.
Kriz döneminde kirasını, yanında çalışan insanın ücretini bile ödemekte zorlanan esnaf sanatkarlarımız, sigorta prim ve vergi borçlarını aksatmış, hatta tanınan kolaylıklardan da yeterince yararlanamamışlardır.
Örneğin en son 2008 yılında çıkarılan prim yapılandırmasında, düzenlemenin hemen ardından gelen kriz nedeniyle SGK'nın tahsilatı istenilen ölçülere ulaşamamış, prim affı için başvuran esnaf sanatkarların yapılandırılması, krizin olumsuz etkileri nedeniyle bozulmuştur.
SİYASİLERE ULAŞTI
Sigorta ve vergi borçlarında gerçekçi bir yapılandırmaya gidilmesi, hem İESOB yöneticilerinin, hem de yüce TBMM'nin çatısı altında Onursal Başkanımız ve İzmir Milletvekilimiz Sayın Mehmet Ali Susam'ın sık sık dile getirdiği bir konudur.
İzmir Birliği bu konudaki görüşlerini daha önceden Başbakanlık'a ve bakanlıklara, ilgililere ulaştırmış, İESOB'u ziyaret eden her siyasiye rapor halinde beklentilerini iletmiştir.
Bu itibarla, son günlerde gerek Başbakan Erdoğan'ın gerekse fuar açılışı için İzmir'e gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün yaptığı açıklamalar esnaf teşkilatını sevindirmiş ve umutlandırmıştır.
Esnaf teşkilatlarımız, vergi ve prim borçlarının asıllarını uzun vadeli taksitlendirecek, yapılandırma süresi boyunca da enflasyona göre faiz oranı uygulanacak bir ödeme modelinin hayata geçirilmesini beklemektedirler.
Borçları yüzünden büyük sıkıntı yaşayan esnaf, böyle bir yapılandırma ile borçlarını ödeyebilecek hale gelirken, kredi kolaylıkları ile yeniden ayağa kalkabilecek, üretim potansiyellerini artırabileceklerdir.
Esnaf kesimine borçlarını ödemeleri için imkan tanındığı takdirde, reel sektörün kronik yarası olan kayıtdışı ekonomiye önemli bir darbe indirilecek, Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mükellef ve sigortalılarda görülen 100 milyar liralık alacağının tahsili de kolaylaşacaktır.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Doğum borçlanmalarında Bağ-Kur'lu kadınlara büyük haksızlık yapılıyor (26 Ağustos 2010)
- İESOB'dan çevre dostu proje: 'Yeşil Ev' (19 Ağustos 2010)
- Değişen dünya koşulları mesleki eğitimin önemini artırıyor... (05 Ağustos 2010)
- Referandum tartışmaları ekonomiyi unutturmamalı (22 Temmuz 2010)
- Büyüme oranı yüksek ama yetersiz (08 Temmuz 2010)