İşsizlikte yakalanan sevindirici rakamlar, meslek eğitimi ile desteklenmeli
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, 2011 yılının Nisan ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 2.1 puan düşüşle yüzde 9.9 olarak gerçekleşmiştir. Bir başka deyişle, Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 434 bin kişi azalarak, 2.64 milyon kişiye düşmüştür.
Öte yandan, genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 17.9'a gerilediği, işgücüne katılma oranının ise yüzde 49.9 oranında gerçekleştiği görülmüştür.
SÜREKLİLİK ÖNEMLİ
İşsizlik, ülkemizin en önemli sorunlarının başında gelmektedir. İşsizlikten doğan sıkıntılar sadece ekonomiyi değil, sosyal, politik ve kültürel yaşamı da olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle işsizlik, toplumda huzursuzluk ve endişe yaratan, kısa vadede minimum seviyeye indirilmesi için öncelik verilmesi gereken önemli bir sorunumuzdur. Bu açıdan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun son verileri kamuoyunda iyimserlik havası oluşturmuştur. Ancak burada asıl önemli olan nokta, işsizlikle yapılan mücadelenin sürekliliği olacaktır. Kanımızca, "İstihdam potansiyeli yaratan, genel üretime önemli katkılar sağlayan küçük ve orta boylu işletmelerin desteklenmesi" ile "Meslek eğitiminin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine ilişkin yapılacak çalışmalar", işsizlik sorunu ile mücadelede önemli kazanımlar sağlayacaktır.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, personel istihdam eden küçük işletmelerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini ve genel üretim gücüne katkı sağlayacak kalifiye elemanların temini için mesleki eğitimin daha fazla önemsenmesinin zorunlu olduğunu katıldığı her platformda dile getirmektedir.
Türkiye'de yaşanan işsizliğin de ana nedenlerinden birisini, nitelikli işgücü açığı oluşturmaktadır. Nitelikli işgücü açığına, mevcut işgücünün yeterince kalifiye olmaması ile işletmelerin aradıkları nitelikleri taşıyan elemanları bulamamaları neden olmaktadır.
Nitelikli işgücü açığının kapatılması için en etkin yol, mesleki eğitimin yaygınlaştırılmasından geçmektedir. Nitekim, İngiltere, Fransa gibi işsizlik oranının ülkemize nazaran çok düşük olduğu ülkelerde bile meslek eğitimine büyük önem verilmekte, ülkeler arası karşılıklı eğitim işbirlikleri ile teknolojideki değişimler yakından takip edilmektedir. Gelişmiş ülkelerin meslek eğitimine verdikleri değer, Türk halkına ve küçük işletmelerimize de örnek olmalıdır.
GENÇLER ÖZENDİRİLMELİ
Bugün gelişmiş ülkelerdeki bireyler mesleki eğitimi ön plana çıkarırken, Türkiye'de aileler ve gençler klasik akademik eğitimi tercih etmektedirler. Oysa her platformda dile getirdiğimiz gibi, mesleki eğitim ülke kalkınmasının anahtarıdır. Türkiye'nin en büyük sosyal ve ekonomik sorunu olan işsizlik ve mesleksizlik ile mücadelede önemli bir silahtır. Türk toplumuna mesleki eğitimin getirileri doğru anlatılmalı, gençler meslek sahibi olma yönünde özendirilmelidirler.
Kuşkusuz bu noktada ülke yöneticilerinin, verilecek mesleki eğitimin sürekliliğini, kalitesini ve verimliliğini artıracak düzenlemeleri hayata geçirmesi de zorunludur. Bu açıdan esnaf sanatkarların bağlı bulundukları meslek kuruluşları ile diyalog içinde yapılacak çalışmalar, çağa yakışır modern mesleki eğitimin ülkede kurumsallaşması ve özendirilmesi açısından gereklidir. Teknolojik gelişmelerin şekillendirdiği yeni dünya düzeni, toplumun her kesimini, mesleki eğitimin yaygınlaştırılması, özendirilmesi ve kalitesinin artırılması konusunda daha fazla çaba sarf etmeye zorlamaktadır.
İESOB'NİN EĞİTİM ÇALIŞMALARI
İESOB, bu düşünceler içinde, mesleki eğitim alanında önemli çalışmalar yapmaktadır. Türkiye'de, bir esnaf birliğinin adını taşıyan ilk ve tek esnaf lisesi olan, İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, hizmete girdiği 2006 yılından bu yana İzmir esnaf teşkilatının her bireyinin haklı gururu olmaktadır. Lisemizde oto-motor, sıhhi tesisat, itfaiye, elektrik ve elektronik, bilişim teknolojilerinden oluşan 5 ayrı meslek kolunda eğitimler sürdürülmektedir.
ULUSLARARASI PROJELER
Bunun yanı sıra, İzmir Birliği'nin, AB ülkelerindeki partnerle gerçekleştirdiği meslek eğitim çalışmaları, tüm Türkiye'ye örnek olacak niteliktedir. AB üyesi ülkelerle teknolojik entegrasyonun sağlanması, İzmirli esnaf sanatkarların mesleki yenilikleri takip ederek gerekli donanıma kavuşması için, Almanya'dan Münster Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile başlatılan teknolojik eğitim-bilgi alışverişi halen sürdürülmektedir. Öte yandan, İtalya'nın CNA kurumu ile, finansmanı AB fonlarından karşılanan ve meslek odaları çalışanlarının kalifiyelerini yükseltmek için yürütülen karşılıklı eğitim çalışmaları başarıyla tamamlanmıştır.
İESOB'nin, İzmir Kalkınma Ajansı destekli iki eğitim projesi daha bulunmaktadır. Bunlardan biri 'Bir Elin Nesi Var-Kümeleşme' diğeri 'Yeşil Ev' projesidir. 3. Sanayi Sitesi esnaf sanatkarının mevcut sorunlarının belirlenmesini ve çözüm önerilerinin üretilmesini amaçlayan 'Kümeleşme' projesi tamamlanmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda gerekli analizler yapılarak bir çözüm projesi hazırlanmış, iş ve işlem basamaklarını içeren yol haritası site yöneticilerine sunulmuştur.
Yenilenebilir enerji üretimi hakkında 20 bin öğrenciye eğitim verilmesini hedefleyen Yeşil Ev projesi de başarıyla sonuçlanmıştır. İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin bahçesinde kurulan Yeşil Ev'de, rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretilmektedir.
ODALARIN ÇALIŞMALARI
İESOB, tüm bu faaliyetlerinin yanında, eğitim çalışmaları yapan odalara da destek vermektedir. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği;
- İzmir Kaloriferciler ve Sıhhi Tesisatçılar Odası'nın, Doğalgaz tesisatçılığı ve boru kaynakçılığı,
- Bornova Oto Tamircileri Odası'nın yeni nesil araçların bakım- onarımı,
- İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası'nın kalıpçılık-stlistlik,
- İzmir Marangozlar Odası'nın 1. Kademe mobilyacılık kursları (2. kademe eğitimin başlanması beklenmektedir),
- İzmir Elektronikçiler Odası'nın AB destekli yurtdışı teknolojik eğitim çalışmalarına proje hazırlamakta ve destek vermektedir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- İESOB ile SGK İl Müdürlüğü Türkiye'de 'Bir İlk'i hayata geçiriyor... (14 Temmuz 2011)
- Kredi faizleri artırılırken reel sektör göz ardı edilmemeli (07 Temmuz 2011)
- Yeni Ekonomi Programı'ndan beklentiler (23 Haziran 2011)
- Kıyı ticaretinin önemi ve Seferihisar örneği (16 Haziran 2011)
- Şimdi ekonomiye odaklanma zamanı (09 Haziran 2011)