Peyniri tattırarak açıkta satmaya engel yok...
ESNAF PERAKENDE SATIYOR
Konu hakkındaki karışıklık, peynir tebliğindeki 13. ve 5. maddelerinde yer alan ifadelerden kaynaklanmaktadır. Tebliğin 13. maddesinin (4.) fıkrası; "Bu tebliğ kapsamında doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği'nde yer alan hükümlere uygun bir malzemeye konularak tüketiciye arz edilir" hükmünü içermektedir. Burada yer alan, "Doğrudan satış" ifadesi, bir satıcının anlatması veya göstererek tanıtması aracılığıyla bir tüketim malının tüketiciye evinde, işyerinde veya satış noktası olmayan bir başka yerde doğrudan satışını içermektedir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere, peynir pazarlama yöntemi ile satılacak ise ambalajlanmak zorundadır. Oysa pazarcı, şarküteri veya bakkal üyemiz, perakende satış yapmaktadır. Yani üyemizin işyerinde yaptığı satış, doğrudan satış kapsamında değildir. Dikkate alınmayan diğer madde ise; tebliğin 5. maddesidir. Bu madde; "Tebliğ kapsamında yer alan peynirlere, tüketiciye sunulurken satış esnasında, dilimleme, rendeleme ve ufalama gibi fiziksel işlemler uygulanabilir." hükmünü içermektedir. Yani, peynirler satış esnasında dilimlenip vatandaşa tattırılabilecektir.
ENDİŞEYE GEREK YOK
Nitekim, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı haberlerin yayınından sonra yaptığı açıklamada, peynirlerin muhafaza, taşınma ve piyasaya arz edilme sürecinde 10 santigrat derecenin altında tutulmasının zorunlu hale getirildiğini, bu hükmün ise pazar ve diğer işyerlerinde açıkta peynir satılmasına engel oluşturmadığını bildirmiştir. Dolayısıyla bu sektörde faaliyet gösteren üyelerimizin endişelenmelerine gerek yoktur. Konu hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen üyelerimiz de, Birliğimizin Gıda Müdürlüğü'nden ayrıntılı bilgileri alabileceklerdir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.