Ahilik Sandığı Uygulaması ertelendi...
8 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ve 2018 yılı başında yürürlüğe sokulması planlanan 'Esnaf Ahilik Sandığı' uygulaması iki yıl ertelenmiştir.
Kamuoyunda 'Torba Yasası' olarak anılan ve 5 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' ile, Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasının 01.01.2020 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmiştir.
ESNAFA GÜVENCE
Söz konusu uygulama işini kaybeden esnaf sanatkarlara destek vermek amacını gütmektedir. İflas eden, işini kaybeden ve fona bağlı olan esnaf sanatkarlara 'İşsizlik Fonu' örneğinde olduğu gibi bir gelir sağlamayı hedeflemektedir.
Gerçekte de yaşadıkları her türlü zorluğa rağmen Türkiye'de ekonomik işleyişe önemli katkılar sağlayan esnaf sanatkarlarımız, sınırlı sermaye yapıları nedeniyle zaman zaman iktisaden sıkıntıya girmektedirler.
Sıkıntıya giren esnaf sanatkarlar, gelirleri azalınca ödemelerini de aksatabilmekte, bazıları da iflas ederek kepenk kapatmak zorunda kalmaktadırlar.
Bu şekilde vergisini veren, istihdam sağlayan ve üretim yapan esnaf sanatkarlar açıkta kalmakta, yeni bir iş bulana veya kurana kadar geçimini sağlamakta güçlük çekmektedirler. Düşünülen çalışma, üyelerimizin kendilerini toparlayabilmeleri, yeniden iş hayatına atılabilmeleri ve zorunlu giderlerini karşılayabilmeleri açısından önemli bir fırsat olacaktır.
İşte bu nedenle esnaf sanatkarların güvence altına alınmasını öngören bu uygulama İzmir Birliği tarafından da desteklenmiş, bunun yanı sıra uygulamayı daha da verimli hale getirecek öneriler tarafımızdan dile getirilmiştir.
ÖNERİLER
Hükümetin bu iyi niyetli ve yerinde olan girişiminden sadece iflas eden üyelerimizin değil, hastalık, kaza, doğal afetler, felaketler gibi beklenmedik olaylardan dolayı bir süre işyerini açamayan tüm esnaf sanatkarların da yararlanması sağlanmalıdır.
Esnaf sanatkarlar genellikle kendi işyerlerini kendileri çalıştıran kişilerdir. Sermaye yapıları nedeniyle tam anlamıyla kurumsallaşamayan ve profesyonel yöneticilere sahip olamayan üyelerimiz, kepenk açmadıkları gün evine nafaka götürememektedirler.
Sanatını kullanarak saç kesen bir berber, bir dökümcü, torna tezgahını kullanarak çalışan demirci nasıl ki işyerini açamadığı günler komşularından, tanıdıklarından yardım alamıyorlarsa, hastalık, kaza gibi nedenlerle uzun süre dükkanını açamayan bakkal, manav gibi ticaret erbapları da işyerini çalıştıramadıkları günlerde geçimlerini sağlayamamaktadırlar.
Üstelik işyerleri çalışmasa bile rutin ödemeleri ve kiraları işlemekte, bu şekilde üyelerimiz mağdur olmaktadırlar.
Dolayısıyla, iflas eden esnaf sanatkarlar için fondan verilecek desteklerden, elde olmayan nedenlerden dolayı belirli bir süre işyerlerini açamayan, çalışamayan üyelerimizin de yararlandırılması daha doğru olacaktır. Ayrıca bu haklı düşüncemiz, fonun kuruluş nedeni ile de örtüşecektir.
ERTELEME
Öte yandan, Türk ekonomisinin zorlu bir süreçten geçtiği de gözlerden kaçırılmamalıdır.
Geçen yıl yaşanan darbe girişiminin ardından, iç ve dış nedenlerden dolayı Türkiye ekonomide güç günler geçirmiş, bu süreçten de olumsuz yönde en fazla sermayesi sınırlı olan küçük işletmelerimiz etkilenmişlerdir.
Gelinen noktada esnaf ve sanatkarlarımızın, sigorta primleri başta olmak üzere yasal vecibelerini yerine getirmekte bile zorlandıkları görülmektedir.
Bu çerçevede, ekonomik dalgalanmaların sarstığı üyelerimizin durumunu göz önüne alan hükümetimizin, esnaf sanatkarların Ahilik Fonu kesintileri ile daha da zorlanacağını düşünerek uygulamayı iki yıl ertelemesini olumlu karşılıyoruz.
Erteleme sürecinde bir süre işyerini açamayan üyelerimizin de sisteme dahil edilmesini sağlayacak detayların da hazırlanarak uygulamaya dahil edilmesinin yerinde olacağını düşünüyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.